Fedezze fel a „Mi” energiáját

 
 
 

Tanuljunk a gyíkoktól - hogyan fűtsünk egy várost okosan?

 
 
 

Az emberiség mindig akkor tudott előre lépni, amikor az emberek és az ötletek találkoztak, és kiaknázták a közös alkotás, a „Mi” erejét. Ha egész közösségek működnek együtt erőforrásaik közös kezelésében, akkor nemcsak hatékonyabbak, hanem lényegesen fenntarthatóbbak és környezetbarátabbak is tudnak lenni. Ezért is jelentik az okos városok az emberiség jövőjét.

Jelenleg az egyik legnagyobb környezeti kihívás, amellyel szembesülünk, hogy az összes üvegházhatású gáz 70% -át a városlakók állítják elő. Ezen kibocsátások egyharmadát pedig az otthonok és az üzlethelyiségek fűtése okozza. Így tehát ha találnánk valamilyen hosszú távon fenntartható okos megoldást a városok fűtési rendszereinek a jelenleginél hatékonyabb üzemeltetésére, az energiafelhasználás csökkentésére, az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának minimalizálására, azzal nem csak csillagászati összegeket tudnánk megtakarítani, hanem ennek környezeti hatásai is felbecsülhetetlenek lennének.  

 
 
 

A közösség erejével a műanyagszennyezés ellen

 
 
 

Lehet, hogy most meglepődsz, de mára a Földközi-tenger lett bolygónk műanyaggal leginkább szennyezett tengere1. Emberek milliói özönlenek a mediterrán országok gyönyörű napsütötte strandjaira minden nyáron, de a legtöbben egyáltalán nincsenek tudatában annak, hogy a műanyag szennyeződés szintje itt négyszer magasabb, mint bárhol másutt, ideértve az úgynevezett „Nagy Csendes-óceáni Szemétszigetet” is2.

Ennek pedig súlyos következménye van a tenger élővilágára. Szomorú valóság, hogy a védett fajok, köztük a delfinek, a fókák és a teknősök rendszeresen a tengervízbe került műanyag zacskók, hálók és csomagolóanyagok foglyaivá válnak. Rengeteg tengeri állat pedig amiatt veszti az életét, mivel élelemnek nézik és megeszik a vízben lebegő műanyagdarabokat.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Meleg otthonok - energiaigényes adatközpontok hőjével

 
 
 

Tudtad, hogy a nagy adatközpontok, hatalmas szerverszobák mára komoly környezeti problémává váltak? Elemzők1 szerint a világ adatközpontjai ma már évente több villamos energiát fogyasztanak, mint egész Magyarország, és a szén-dioxid-kibocsátásuk pedig nagyságrendileg eléri légiközlekedését.

 
 
 

Berlin: Az újragondolt nagyváros

 
 
 

Az energiavilág forradalmi átalakulása a városokban dől el, ott, ahol a legnagyobb a népsűrűség, és ahol a megtermelt energia túlnyomó részét felhasználják. Ha a városainkban nem találunk megoldást a CO2-semleges hő- és villamosenergia-termelés és közlekedés megteremtésére, akkor az éghajlatváltozást semmivel sem tudjuk feltartóztatni. De nem csak merőben új megoldásokkal tudjuk a városainkat fenntarthatóvá tenni, azt is érdemes megvizsgálnunk, hogy miként tudjuk a már meglévő megoldásainkból is a legtöbbet kihozni. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Autóval a jövőbe

 
 
 

Az elektromos gépjárművek jelentős fejlődésen mentek keresztül és előrejelzések szerint 2035-re az eladott új autók 55%-a elektromos jármű lesz, amelyekből akkor már 100 millió közlekedik az utakon és ez a szám folyamatosan nőni fog. Ígéretet és a „jó” energiával való feltölthetőségük kihívását hozzák magukkal.