Napelemekről általában

A hálózatra visszatápláló napelem rendszer az egyik legkényelmesebb napenergia-hasznosítási mód manapság, ráadásul felépítése viszonylag egyszerű.

Egyik legfontosabb eleme a napelem panelek, melyek ideális esetben a tetőre kerülnek felszerelésre alumínium tartószerkezet segítségével. Hagyományos típusú invertereknél fontos, hogy a napelemek elhelyezésére szolgáló tetőfelület lehetőleg egységes dőlésszögű és tájolású valamint árnyékolástól mentes legyen. Solaredge inverterrel különböző dőlésszögű és tájolású tetőfelületeken elhelyezett napelemeket is össze lehet kötni. Ha nem áll rendelkezésre elegendő tetőfelület lehetséges a földi telepítés is.

 

A napelemek által előállított egyenáramot az inverter alakítja át a háztartási villamos fogyasztók számára is hasznosítható váltakozó árammá. Az inverter számos védelmi funkcióján kívül a villamosenergia hálózathoz való csatlakozást is biztosítja. Az inverter által átalakított áram a kétirányú mérőórán megy keresztül, mely egyszerre képes mérni a termelt, illetve a fogyasztott energiát is.

 

A reggeli órákban az otthoni készülődés és az azzal járó energiafogyasztás miatt, a rendszerünk által termelt energiát felhasználjuk, illetve hiány esetén a hálózatról is vételezzük. Napközben, mikor napelem rendszerünk termeli az energiát, viszont a mi fogyasztásunk drasztikusan lecsökken, a napelemrendszer által termelt energia a hálózatra kerül. Éjszaka, amikor a napelemrendszer nem termel energiát, viszont a fogyasztásunk megnövekedik, akkor a szükséges energiát szintén a hálózatról vételezzük.

A napelemes rendszer telepítésének teljes folyamata

 
 
 

Amikor elhatározta, hogy napelemes rendszert telepíttet ingatlanára, máris megtette az első lépést, hogy Ön is munkára fogja velünk a napot.  A továbbiakban bemutatjuk az ezt követő lépéseket, hogy hogyan is valósul meg egy E.ON SolarHome napelemes rendszer, és Önnek milyen teendői vannak a folyamat során.

Ajánlatkérés

Amennyiben a napelemes rendszer igénye felmerült Önben és ajánlatot szeretne kérni, úgy az első lépést az ingyenes konzultációs menüpont alatt tudja megtenni, ahol megadhatja a kapcsolatfelvétehez szükséges adatait. 

Személyes konzultáció

Az adatainak megadása után telefonon felvesszük Önnel a kapcsolatot és egyeztetünk időpontot egy személyes konzultációra, ahol felmérjük, hogy milyen napelemes rendszer lenne megfelelő Önnek.

Ajánlatadás

A helyszíni felmérést követően egy személyre szabott ajánlatot készítünk Önnek az éves áramfogyasztása (az esetleges jövőbeli villamosenergia igényeinek figyelembevételével), továbbá az adott épület adottságai alapján. Az ajánlatban több megoldást is kínálunk, ahol lehetősége van arra, hogy az igényeinek megfelelő rendszert válassza ki. Az ajánlat tartalmazza a rendszer minden elemét (napelem, inverter, tartószerkezet), a tervezés, engedélyeztetés és kulcsrakész kivitelezés teljes költségét.

Szerződéskötés

Amennyiben Ön elfogadja az ajánlatot, abban az esetben elkészítjük Önnek a napelemes rendszer kulcsrakész telepítésére vonatkozó szerződést, ahol személyre szabott fizetési konstrukciók közül választhat:

  • 50% előleg majd kivitelezés után egyösszegben
  • 50% előleg majd kivitelezés után 6 havi kamatmentes
  • MFB hitel igénybevétele esetén 10% előleg befizetésével
Háztartási Méretű Kiserőmű (HMKE) igénybejelentés

A szerződés iktatását követően a napelemes kiserőmű csatlakozásának igényét az igénybejelentő benyújtásával jelezzük az illetékes villamos elosztói hálózat felé. Ez az első lépése az engedélyeztetési folyamatnak. Az igénybejelentő tartalmazza, hogy mekkora teljesítményű termelő berendezést kíván telepíteni, milyen belső hálózati feltételek (egyfázisú, kétfázisú, háromfázisú) mellett.

Tervezés, csatlakozási dokumentáció benyújtása

A csatlakozási dokumentáció tartalmazza a rendszer kialakítására, védelmére, üzemére vonatkozó műszaki információkat, terveket. Ez a dokumentáció magában foglalja a csatlakozási kivonatot, az egyvonalas kapcsolási rajzot, valamint a termelői nyilatkozatot.

Napelemes rendszer telepítése

Az elfogadott csatlakozási és műszaki-gazdasági tájékoztató után a területileg illetékes kivitelező csapatunk az Önnel egyeztetett időpontban elvégzi a napelemes kiserőmű telepítését. A telepítés általában egy munkanapot vesz igénybe.

Hálózatra csatlakozás

A jelenlegi mérőóráját a területileg illetékes villamosenergia-elosztói engedélyes kicseréli egy fogyasztást és termelést egyaránt mérő eszközre. 

Termelés

A napelem innentől kezdve ideális körülmények között legalább 20 évig termeli Önnek a villamos energiát. Az anyag- és napelemes technológia folyamatos fejlődésének köszönhetően a mai rendszerek 30-40 éves távlatban is működőképesnek tekinthetőek.

A termelés beindulásával lehetősége van monitoring applikáció telepítésére otthoni eszközére (okostelefon, laptop), amellyel nyomon követheti napelemes kiserőműve termelését.

Továbbá nyomon követheti az aktuális energiatermelést, illetve a napi, heti, havi összesítőket a megtermelt energia mennyiségéről. 

Gyakran ismételt kérdések

Sok eset van rá, hogy ezt a két eltérő berendezést összekeverik, vagy épp egynek hiszik azt. Érdemes tudni, hogy a megújuló energiaforrások közül ennek a két szónak teljesen más a jelentése. Ami leginkább megkülönbözteti a napkollektort és a napelemet, az, hogy a napelem elektromos áramot állít elő, a napkollektor pedig csak meleg vizet.

A napelem rendszer nélkülözhetetlen kellékei közé tartoznak a napelem modulok/panelek, a hozzá tartozó speciális kábelek és csatlakozók, az áramátalakító (más néven inverter), egyéb villamos berendezések, mint például a túlfeszültség védők, kapcsolók, és végül a napelemeket a tetőhöz rögzítő fémszerkezet, az ahhoz tartozó szerelvényeivel.

Ez minden esetben a választott napelempanel teljesítményétől függ, 1 kWp rendszerméret esetén ez körülbelül 4 vagy 3 db panelt jelent.

Napelemredszerek esetében beszélhetünk szigetszerű működésű illetve hálózat párhuzamos üzem működésű napelemrendszerről.

Szigetszerű működésű napelemrendszer esetén a megtermelt többletenergia akkumulátoron kerül tárolásra. Amennyiben napelemünk nem termel (például borús idő, éjszaka stb.), az energia az akkumulátorról kerül felhasználásra akkora mértékben, amekkora az akkumulátoron tárolásra került.

Hálózat párhuzamos üzem esetén a hálózat látja el az akkumulátor szerepét. A megtermelt többletenergiát a hálózat veszi fel, míg olyan esetben mikor a napelem nem termel, az energiát a hálózatról vételezi az ügyfél. Ilyen esetben kétirányú mérőóra szükséges, az elszámolás pedig szaldó elszámolással történik.

Magyarországon 1 kW-os napelem rendszerrel számolva ez az érték, alapul véve a már meglévő napelemes rendszerek adatait, 1050 és 1250 kilowattóra között van évente. Ugyanakkor ezt az adatot nagyban befolyásolja a tető tájolása, dőlésszöge és a földrajzi helyzet, tetőárnyékoltság is. Leghatékonyabb a déli tájolású telepítéssel érhető el.

E tekintetben számtalan tényezőt kell szemügyre venni – függ a telepítés körülményeitől (tetőtájolás, árnyékoltság), telepített napelem és inverter típusától. Az általunk küldött ajánlatban minden esetben feltüntetjük az általunk kínált napelemre, inverterre és a telepítés körülményeire vonatkozó megtérülési időt.

A napelemek telepítéséhez szükség van a helyi áramszolgáltató (E.ON, ELMŰ, DÉMÁSZ stb.) írásbeli engedélyére. E tekintetben mellékelni kell a tervezett napelemes rendszer konkrét tervezetét, műszaki adatait és dokumentációit. Egy másik feltétel, hogy a villamos hálózat alkalmas legyen a termelt áram fogadására. Ezen engedélyezési folyamatot mi teljesen átvállaljuk ügyfeleinktől és az engedélyeztetés folyamatáról teljes körű, naprakész tájékoztatást adunk. Műemlékvédelem alatt álló ház esetében, illetve társasházaknál külön engedélyekre is szükség van, ezen engedélyek megszerzése az ügyfelek feladata.

Mivel az E.ON SolarHome kereskedőként nem tesz különbség az áramszolgáltatók között, ezért a telepítés folyamata Magyarország teljes területén megegyezik. Mivel az egyes áramszolgáltatói területen az ügyintézés folyamata eltérő, ezért a határidők is eltérhetnek különböző áramszolgáltatói területek esetén.

Amennyiben az ügyfél igényli, a többlettermelést kiszámlázhatja a szolgáltatónak, aki elszámolja és kifizeti, így az ügyfélnek bevétele keletkezik.

 

Fontos megjegyezni, hogy az elszámolási időszakon belül, a megtermelt energia a fogyasztás nagyságáig (vagyis amíg a megtermelt és fogyasztott energia megegyezik), a bruttó áramdíjon kerül elszámolásra, viszont az azon felül termelt többletenergiát a szolgáltató nettó áramdíjon veszi át (mely nem tartalmazza a rendszerhasználati díjat és az áfát). Az áramdíjak szolgáltatónként és a megtermelt energia mennyiségének függvényében is eltérnek. A 2017. évre vonatkozóan, az E.ON Energiakereskedelmi Kft. által ellátott lakossági, mindennapszaki (A1) fogyasztók esetében az átvételi Hatósági árakat az alábbi táblázat mutatja:

Rendszerméret Fogyasztás kiváltásakor figyelembe vett bruttó áramdíj (Ft/kWh) Többlettermelés esetén kiszámlázható nettó áramdíj (Ft/kWh)
2 kWp 37,18 14,75
3 kWp 37,52 15,08
4 kWp 37,69 15,25
5 kWp 37,79 15,35
6 kWp 37,86 15,42

Természetesen. Mindez csakis akkor, ha a napelem rendszer felszerelése után beszerelésre kerül pl. egy villamos kazán vagy szobánként bárminemű villamos fűtő berendezés.

Halózat párhuzamos üzem esetén mindenképp, de az esetben ilyenkor nem a saját rendszerünk termeli az energiát, hanem a hálózatról vételezzük az áramot. A napelemes rendszer és a külső, szolgáltató által működtetett hálózat együttműködik. Ha a napelem kevesebbet termel, mint amire szükségünk van, a többit a külső hálózatból kapjuk. Ha többet termel, mint amit elhasználunk, a maradékot a külső hálózatba tölti fel. Ezért van szükség az oda-vissza mérő villanyórára.