Meleg otthonok - energiaigényes adatközpontok hőjével

Tudta, hogy a nagy adatközpontok, hatalmas szerverszobák mára komoly környezeti problémává váltak? Elemzők1 szerint a világ adatközpontjai ma már évente több villamos energiát fogyasztanak, mint egész Magyarország, és a szén-dioxid-kibocsátásuk pedig nagyságrendileg eléri légiközlekedését.

Ki gondolta volna alig egy évtizeddel ezelőtt, hogy az internetezés a 2020-as évekre komoly környezetvédelmi problémává növi majd ki magát? A probléma alapvetően az, hogy a számítógépes szerverek nagyon fel tudnak hevülni és komoly légkondicionáló rendszerek szükségesek a szerverek túlmelegedésének a megakadályozásához. Senki nem szeretné, ha a világhálóra, a „felhőbe” feltöltött képei azért tűnnének el, mert az internet „hőgutát kapott”.

A környezettudatos tervezés és összefogás diadala

Mi lenne, ha a szerverek működése közben keletkező hőtől nem szellőztetéssel vagy klimatizálással szabadulnánk meg, hanem értelmesen fel tudnánk használni, például lakások fűtésére?  Ezt a kérdést tették fel maguknak az adatközpontok tulajdonosai és az E.ON szakértői még 2017-ben, amikor először új adatközpont építésére tettek javaslatot a svédországi Vallentuna területén. A válasz pedig az E.ON kezdeményezésére megvalósított környezettudatos tervezés és összefogás diadala, amely bebizonyítja, hogy „Mi együtt nem ismerünk lehetetlent”.

A Binero új adatközpontjában keletkező hő ugyanis nem a szabadba távozik, mint a legtöbb hagyományos szerverközpont esetén, hanem a helyi fűtési rendszerben hasznosítják. A Vallentuna új adatközpontja tehát valójában egy hatalmas fenntartható és innovatív radiátorra hasonlít, amely a környéken élő családok otthonait még a legkeményebb svéd tél idején is melegen tartja: az adatközpontból származó hő Vallentuna távfűtési szükségleteinek, a házak és lakások fűtésének egyharmadát biztosítja. Ez jelentősen hozzájárul a térség általános energiafelhasználásának csökkenéséhez is.

"Az E.ON mérnökeinek segítségével megalkottuk az adatközpontok legújabb szuperzöld generációját" - fogalmaz Charlotte Darth, a Binero vezérigazgatója. De hogy is sikerült mindez?

Rokon szellemek és közös jövőkép

2017-ben, a projekt kezdetén még egyáltalán nem volt biztos, hogy a tervek megvalósítását siker fogja koronázni. Bár a tervezés sem volt olyan egyszerű, mint azt elsőre gondolták a résztvevő partnerek, de Binero, a helyi közösség és az E.ON rokon szellemeknek bizonyultak: a kezdetektől fogva elhatározták, hogy létrehoznak valami olyan egyedülálló dolgot, amely mindenki számára előnyös. A Binero oldalán két dolgot kellett figyelembe venniük az új adatközpont fejlesztésekor: az üzembiztonságot és a környezeti hatást. Minden érintett számára fontos volt a hőveszteség csökkentése a teljesítmény, az áramellátás vagy a biztonság veszélyeztetése nélkül. 

Partnerségből baráti viszony

Svédország egész területéről érkeztek szakértők Vallentunába a projekt különböző szakaszaiban. Megtettek mindent a siker érdekében, és a nagyon hasonlóan gondolkodó partnerek között személyes szinten is igazi baráti viszony alakult ki. A helyi önkormányzat is megtett mindent a projekt támogatása érdekében: a kivitelezéshez szükséges engedélyek megadásától a helyi lakosok tájékoztatásáig a település polgármestere is alaposan kivette a részét az új modern környezetbarát adatközpont sikere megalapozásában.

“A helyi önkormányzat aktív támogatása nélkül nem tudtuk volna ilyen zökkenőmentesen megvalósítani az elképzeléseinket, a helyi lakosok pozitív hozzáállása és bátorítása nagyon sokat jelentett számunkra” – fogalmazott Martin Sagnert E.ON-os projektvezető, aki hozzátette: egyáltalán nem magától értetődő a helyiek támogatása, korábbi munkái során többször is meg kellett küzdenie a főleg információhiányra visszavezethető bizalmatlansággal.  

Parisa Liljestrand, a helyi önkormányzat elnöke, Göran Gylesjö és Martin Sagnert a Binero új adatközpontjának avatásán

Fedezze fel a „Mi” energiáját!

A tapasztalatok azt mutatják, hogy olyan ügyfelekkel a legkönnyebb együttműködni, akik hasonlóan gondolkodnak a fenntartható jövőről, az energiafelhasználás új világáról. Az E.ON irányításával nem csak Vallentunában került sor sikeres kísérleti projektre. A Medicon Village tudományos parkban folyó mintaprojekt, vagy a kizárólag megújuló energiákkal működtetett svéd kisváros, Simris példája is  bizonyítja, hogy mi az E.ON-nál nemcsak az energia szállítására és biztosítására koncentrálunk, hanem arra is, hogy lehetővé tegyük, hogy az emberek, közösségek és vállalatok Európa-szerte olyan fenntartható világot hozzanak létre, amelyben mindannyian szívesen élnénk.  

Nézze meg a sikertörténeteinket: ezek tanúsítják, milyen sokat léphetünk előre, amikor együtt dolgozunk, együtt alkotunk, és együtt lépünk előre, mert Mi együtt nem ismerünk lehetetlent. A „Mi” energiájának tavalyi legnagyobb sikere Magyarországon Európa legnagyobb tetőn elhelyezett napelemparkjának megépítése volt az E.ON és az Audi közös erőfeszítésének eredményeként.  Szintén a „Mi” energiájának sikere, hogy az E.ON és az ALDI áruházlánc közötti együttműködésnek is köszönhetően pedig jelenleg is rohamosan nő az elérhető elektromos töltőpontok száma, az elmúlt év végén már a századik töltőt is átadtuk. A legmenőbb töltőkön, pl. az E.ON töltőin már mobilapp segítségével lehet tölteni, amin a felhasználók akár csetelhetnek is egymással. Az egyik legújabb, Magyarországon úttörőnek számító E.ON-os digitális megoldás pedig a társasházak számára jelent új lehetőséget az elektromos autók töltésére.