A „Mi” sikerei: Citigen

 
 
 
Citigen: környezetbarát energiatermelés London belvárosában

Ha valaki csak úgy besétálna az utcáról, nem valószínű, hogy egy idegenvezető körbevinné a londoni rejtett kapcsolt hő- és villamos erőművön (CHP). Pedig érdekes kirándulás lenne. A jó hír az, hogy velünk erre is van lehetőség. A „Mi együtt nem ismerünk lehetetlent” azt is jelenti, hogy amit egyedül, egyesével nem tudunk megvalósítani, azt együtt elérhetjük. Ragadjuk meg hát ezt az egyedülálló lehetőséget, dőljünk hátra, és szálljunk le mélyen London városa alá! Pontosabban a Charterhouse Street alatti területre, a korábbi londoni kikötői hatóság Smithfield hűtőházába.

 
 
 

A London szívében fekvő térség története elképesztő dolgokról mesél, többek között arról, mi mindent érhetünk el együtt, ha összefogunk. Gondolná bárki, hogy itt már akkor villamos erőmű volt, mikor még lovaskocsik közlekedtek a főváros utcáin? Azt a létesítményt azonban szénnel fűtötték, és végül bezárták. 1893-ban ennek helyén nyílt meg a közeli Smithfield piac hűtőháza. 1958-ban London történelmének egyik legnagyobb tűzvésze tombolt itt napokon át és 1700 bátor tűzoltó segítségével sikerült csak megfékezni a pokoli lángokat. A következmények katasztrofálisak voltak, de a polgároknak valahogy sikerült újrakezdeniük az életet.

Ma a Charterhouse Street ismét egy erőműnek ad otthont. Ez azonban nem közönséges erőmű, hanem a Citigen – egy komplex, környezetbarát energiaközpont, amely fejlett technológiával működik. 1993 óta termel villamos energiát, és 2002 óta az E.ON üzemelteti, majd a City of London Corporation és az E.ON UK 2013-ban úgy döntött, hogy kapcsolt hő- és villamosenergia-technológiával (CHP) korszerűsíti a létesítményt. A felújítás 2016-ban fejeződött be, és 26 millió fontba került. A csúcstechnológiával működő erőmű most nagyban csökkenti London növekvő energiafüggőségének környezeti hatásait. Ez a legnagyobb városi fűtési és hűtési kogenerációs üzem az Egyesült Királyságban.
A megújuló energiával működő üzem évente elegendő villamos energiát termel ahhoz, hogy kétmilliárd csésze teához forraljon vizet, ugyanannyi hideget termel, mint 42.000 hűtőszekrény és elegendő forró vizet állít elő 70 millió fürdőkád megtöltéséhez. Nem semmi, ugye?

A város alatt, minden elváráson túl

Tegyünk egy kis sétát a festői Charterhouse Streeten! Amikor elmegyünk a londoni kikötői hatóság és a központi hűtőház gyönyörűen felújított műemléképületei mellett, semmit sem lehet hallani és észrevenni. Pedig valójában az épületekből csak a homlokzatok maradtak meg a felújítás után. Mivel a villamos erőmű a forgalmas Farringdon negyed szívében fekszik, jó szigetelés kellett a zaj és a rezgés csillapítására. Az új gázüzemű generátorok védelme érdekében több ezer tonna cementet építettek be a falakba körülöttük.

Itt az ideje, hogy négy emelettel lejjebb is körülnézzünk, a régi épületek pincéiben, és első kézből tapasztaljuk meg, hogyan néz ki egy decentralizált, intelligens és fenntartható energiaellátó berendezés. Nem kell mérnöknek vagy szakembernek lennünk ahhoz, hogy lássuk, egy építészeti, műszaki remekművel van dolgunk. Mindenekelőtt, ez a rejtett ékszer jó példa arra, hogy micsoda erő van az együttműködésben és a kölcsönös segítségnyújtásban.

A Citigen és a City of London Corporation közötti partnerségnek hosszú története van, amelynek alapja egy hosszú távú, 30 éves együttműködési megállapodás. Míg a Citigen felel a tervezésért, fejlesztésért, finanszírozásért és üzemeltetésért, a City of London Corporation támogatást és tervezési tanácsadást nyújt, valamint arra bátorítja a magánfogyasztókat is, hogy innen vásároljanak energiát.

„Ambiciózus fenntarthatósági menetrendünk van, és arra törekszünk, hogy a szén-dioxid-kibocsátás nullára csökkenjen. Célunk, hogy mindenki számára zöldebb és tisztább környezetet biztosítsunk. Az E.ON UK-vel folytatott szoros együttműködés kulcsfontosságú része a Londonra vonatkozó környezetvédelmi stratégiánknak” – mondta Andrew Crafter, a London City Corporation munkatársa.

Valójában ennek az eredeti fejlesztésnek a megvalósításával a partnerek jelentős mértékben hozzájárultak a Nagy-London önkormányzata által kitűzött cél eléréséhez, mely szerint 2025-re London energiafogyasztásának 25%-át decentralizált forrásokból kell kielégíteni. John Armstrong, a Citigen operatív vezetője az együttműködés fontosságát hangsúlyozza a megújuló energiaipar egészében: „Ha valóban meg akarunk ragadni minden lehetőséget a karbonlábnyomunk és a költségek csökkentésére, meg kell találnunk az együttműködés lehetőségeit”.

Szikét kérek

Ha megnézzük a Citigen korszerű üzemét, biztosak lehetünk abban, hogy a partnerek megtalálták a siker felé vezető utat, még akkor is, ha a telephely kiépítése számos kihívást rejtett, elsősorban a központi fekvés és a műemléképületek miatt. Csak egy apró példa: a régi tengeri dízelmotorok elszállításához az egész tetőt le kellett venni, hogy egy toronydaru ki tudja őket emelni.

A belső bontási munkák és az építkezés az új berendezések beszerelésével párhuzamosan zajlottak. Az ütemterv, valamint az egészség- és munkavédelmi követelmények teljesítése szempontjából elengedhetetlen volt a folyamatos és részletes kommunikáció a csapatok között. Ráadásul az ügyfelek számára a fűtési és hűtési szolgáltatásokat a munka egész időszaka alatt fenn kellett tartani.

Az új, nagyobb hatékonyságú gázüzemű generátorok szállítása és összeszerelése volt az egyik legnagyobb kihívás. Ahhoz, hogy minden pontosan a végleges helyére kerüljön, sebészi pontosságra volt szükség. A csapatmunka és a részletekre fordított figyelem végig kulcsfontosságú volt. John Armstrong meglátása pontos: „Minden együttműködés során meg kell tanulnunk feladni az irányítás egy részét. Egy gázkazán telepítése nagyon is egyszerű, és könnyű állandó ellenőrzés alatt tartani a folyamatot. Ennél nagyobb projektek esetében azonban készen kell állnunk arra, hogy engedjünk egy kicsit, mert ezzel sokat nyerhetünk”.

Mellesleg van még egy érdekesség: John dédapja, akit szintén John Armstrongnak hívtak, 1882-ben a londoni kikötői hatóság hivatalának postafiókjánál helyezkedett el, és valószínűleg ugyanabban az 1914-es épületben is dolgozott, ahol a Citigen jelenleg működik. 

„Az Egyesült Királyságban olyan energiaszolgáltatókra, ipari és kereskedelmi épületek olyan tulajdonosaira van szükségünk, akik képesek együttműködni és kitolni a határokat.”

Épül a jövő

Nem a helyszín volt az egyetlen nagy kihívás. Noha a meglévő metróalagutak és parkolók rendelkezésre álltak a 11 km-es decentralizált energiacsőhálózat kiépítéséhez, annak 30%-át még mindig közvetlenül az utak alatt kellett vezetni. Nem nehéz elképzelni, milyen összetett feladat csöveket fektetni a londoni pénzügyi negyed forgalmas és zsúfolt utcáin. 

John Armstrong izgatottan várja az új projekteket: „Az E.ON-nál városokkal és közösségekkel együtt dolgozunk azért, hogy jelentős mértékben előmozdítsuk a hőellátás szén-dioxid-mentesítését, például hőhálózatok telepítésével és a jövőbeni »megosztott« hálózatok lehetőségeinek kiaknázásával”. A szakember abban is biztos, hogy a hő rengeteg esélyt kínál az együttműködésre. „Az Egyesült Királyságban olyan energiaszolgáltatókra, ipari és kereskedelmi épületek olyan tulajdonosaira van szükségünk, akik képesek együttműködni és kitolni a határokat.”

Még soha nem volt ilyen nagy szükség a bolygónk védelmére és az egység megteremtésére. A Citigen újabb bizonyítéka annak, hogy közös munkával és a rendkívül hatékony ágazati összekapcsolással Mi együtt nem ismerünk lehetetlent.

„Mi” sikerei