A „Mi”sikerei: Európa legnagyobb tetőn elhelyezett napelemparkja az E.ON és az Audi közös erőfeszítésének eredményeként

 
 
 
 
 
 

2019 egy júniusi napján történt, hogy az E.ON Energiatermelő elosztott energiatermelési üzletágának vezetője, Lukács Tibor először látogatta meg az AUDI Hungária logisztikai központját Győr mellett. 

Nemrég vette át kollégája fő projektmenedzseri szerepét, és most a napelempark tetőn történő telepítéséért felelt. Az engedélyezési és a tervezési szakasz már majdnem befejeződött, a telepítés megkezdését pedig augusztusra tervezték.

A két csarnok napsütötte tetejét hamarosan pontosan 36.372 napelem borítja majd. Noha Lukács Tibor tapasztalt mérnök, aki csapatával korábban már több magyarországi napelemparkot helyezett üzembe, még sohasem látott ilyen hatalmas léptékű építési tervet. Tudta, hogy ez a projekt a megújuló energia egyik legjelentősebb beruházásaként kerül majd a köztudatba. Nemcsak Európa legnagyobb olyan fotovoltaikus rendszere lesz, amelyet egy épület tetőszerkezetén telepítenek, hanem ezzel az AUDI Hungária is jelentős lépést tehet a szén-dioxid-semlegesség felé, és 6 tonnával csökkentheti majd CO2-kibocsátását. Európában még soha nem telepítettek napelemeket ilyen hatalmas méretű tetőfelületre. A két épület tetőszerkezetének teljes mérete körülbelül 160.000 négyzetméter – ami 22 futballpálya alapterületének felel meg. 

Voltak, akik azt mondták: ez lehetetlen!

„Az első nagy feladat a tetők belső megerősítése volt, hogy elbírják a napelemek súlyát” – mondja a 44 éves kétgyermekes édesapa. „Ez egyszerűbbnek hangzik, mint amilyen valójában volt, mivel akadt egy bökkenő. Az ilyen munkát általában üres épületekben végzik, de a két logisztikai központ teljes kapacitással működött.” Egy másik akadály az időbeli elvárások kezelése volt. Míg az AUDI Hungária vezetése négy vagy akár öt hónapot számolt a belső megerősítés munkálataira, az E.ON csapata tisztában volt azzal, hogy a határidők betartása érdekében kevesebb mint három hónapon belül el kell készülniük a megerősítéssel, és el is készültek.

„Nos, ez mind a következetes, közös erőfeszítéseknek köszönhető”

Hogyan sikerült mégis?

„Nos, ez mind a következetes, közös erőfeszítéseknek köszönhető” – mondja mosolyogva. „Szoros barátság alakult ki az AUDI Hungária összes beszállítócégének üzemeltető személyzetével. Ez volt a „Mi” egyik fontos pillanata. Zentai Zsolt, az AUDI Hungária épülettechnikai tervezési vezetője egyetért ezzel: „A projekt koncepcióját lépésről lépésre együtt dolgoztuk ki, a kihívásokra együtt találtuk meg a legjobb megoldásokat, mindvégig együtt gondolkodtunk.”

Ez nem kevés embert érintett: mivel az épületek az AUDI több logisztikai cégének adnak otthont, nem volt egyetlen felelős személy, volt viszont mintegy 15 vezető, akiknek mind együtt kellett működniük az E.ON szakértőivel. Ráadásul nem tudták használni az épületek teljes területét, mert akkor meg kellett volna szakítani a logisztikai központban zajló munkafolyamatokat. „A szűk határidők ismeretében nehéz volt folyamatosan szem előtt tartani azt, a szempontot, hogy az ő munkájuk az első” – ismeri el Tibor. A különböző igények kielégítése érdekében csapata hetente módosította a telepítési terveket.

A napelemek telepítése már a tető megerősítésének befejezése előtt megkezdődött. A beépítendő panelek nagy száma szintén komoly feladatot jelentett. A 2020 februárjában esedékes próbaüzem időben történő elindításához a paneleknek karácsony előtt a tetőn kellett lenniük. Összesen 150 ember végezte a telepítést az E.ON felügyelete alatt álló projektben.

„Együtt éltünk, mint egy házasságban”

November közepén még egyszer megtapasztalhatták, mennyire fontos az összetartás, nemcsak E.ON-osként, hanem az AUDI munkatársaival is. Még jelentős korábbi tapasztalataik ellenére is teljesen új kihívást jelentett ez a kivételes helyzet, melynek köszönhetően mindenkinek fel kellett nőni a feladathoz a megértés és az együttműködés tekintetében. A panelek lehető leghatékonyabb felszerelése és a határidő betartása érdekében az E.ON projektvezetői úgy döntöttek, hogy néhány hétre Győrbe költöznek. Sok-sok hideg és fagyos novemberi reggelen ők is felvették védőruhájukat, felmásztak a tetőre a kivitelezőkkel együtt, és egymás mellett dolgoztak, hogy egy csapatként segítsék a hatalmas munka befejezését.

Most, hogy a telepítés befejeződött, Tibor bevallja, nagyon hálás, hogy lehetőséget kapott a telepítést végzők szerepében is kipróbálni magát. A projekt minden résztvevőjének komoly tapasztalatot jelentett az, hogy kivételes bepillantást nyerhettek egymás munkájába, és így jobban megérthették egymás gondjait.

Ez a kölcsönös függőségi helyzet sokkal több, mint barátság, inkább olyan, mint egy jól működő házasság. „Mindannyian megtanultuk, hogyan lehet igazán hatékony módon együttműködni. Később a munkatársak sokkal nyitottabbak voltak a véleményünkre, és mi is sokkal jobban megértettük őket. Azt hiszem, nagyra értékelték, hogy velük együtt tettük, amit tenni kellett. Ez valóban szép pillanat volt egy nehéz időszakban” – mondja elismeréssel a fő projektvezető. 

Minden alkalommal, amikor ellátogat a helyszínre, megtisztelve érzi magát, amikor a napelemek által teljesen lefedett logisztikai épületekre tekint, és megáll egy pillanatra, hogy élvezze a lélegzetelállító látványt. Számára még mindig nehéz elképzelni, hogy ezt a hatalmas vállalkozást mindössze néhány hónap alatt sikerült megvalósítani. „Magamban még mindig azt mondom: ez igen!” – ismeri el.

Jól tudja, hogy mindez csapata odaadása nélkül nem lett volna lehetséges – és őszintén büszke erre. Együtt bebizonyították, hogy képesek legyőzni bármilyen akadályt. Semmi nem volt, amit ne tudtak volna kezelni, semmi sem állíthatta meg őket. Zsolt is pontosan így érez: „Ez volt az együttműködés alapja. Emellett a magyar hatóságok, a magyar mérnökök és vállalkozók is hatékony támogatást nyújtottak.” A két férfi meggyőződéssel jelenti ki: külön-külön egyikük sem olyan erős, mint ők együtt, egy csapatban.

A napelempark felépítése nemcsak az E.ON Hungária, hanem ügyfelük, az AUDI Hungária számára is nagy lépés volt. Az E.ON igazgatósági tagja, Karsten Wildberger a projekt kapcsán elmondta: „Segítünk a partnereinknek, így az AUDI-nak is az éghajlatvédelem és az üzleti tevékenységük összekapcsolásában, és ezáltal értéket teremtünk az ő ügyfeleik és a társadalmunk számára.” Miközben az autógyártó vállalat így környezetbarátabb módszert talált az autók gyártására, e sikeres együttműködés üzenete mindannyiunknak szól: „A napenergián alapuló megújuló energia nagy mennyiségben való előállítása nem futurisztikus jövőkép, hanem már létező és életképes választás. Az AUDI Hungária napelemes parkja egy újabb ragyogó példa erre” – mondja Tibor meggyőződéssel. „A jövő szempontjából nagyon fontos fenntartható megoldásokat találni, hogy Földünk sokkal élhetőbb legyen, számunkra és gyermekeink számára egyaránt.

„Mi” sikerei