Elindul a második közzétételi eljárás

 
 
 

2023. november 30-án megkezdődik az erőművi és villamosenergia-tárolói csatlakozási igényekre vonatkozó második közzétételi és együttes igényvizsgálati eljárás. A hálózati engedélyesek által elvégzett számítások alapján új csatlakozási igények számára garantált betáplálási kapacitás 2029-től, a tervezetteken felül, csak további  hálózatfejlesztések megvalósításával biztosítható.

 

Az együttes igényvizsgálati eljárás során az engedélyesek a benyújtott igények alapján határozzák meg a belépő ipari létesítmények rendszerbe illesztéséhez szükséges hálózatfejlesztéseket. Az eljárás célja, hogy a szükséges hálózati beruházások meghatározása alapján a lehető legkorábbi csatlakozási dátumot kapják az ipari beruházók. Az ellátásbiztonság fenntartása érdekében elkerülhetetlen a nem időjárásfüggő termelőkapacitások megőrzése és újabbak létesítése. A szabályozható hagyományos erőműveknek és tárolóknak ezúttal is lehetőségük van a garantált időpontnál korábbi csatlakozásra, ha a napenergia-termelési csúcsidőszakokban nem táplálnak be a hálózatba. Az első eljárásban jogosultságot szerzett naperőművi befektetőknek is módjukban állhat a csatlakozást korábban igénybe venni, nem időjárásfüggő technológiára váltás esetén, a nem időjárásfüggő technológia teljesítőképessége erejéig. A hálózati kapacitások jobb kihasználtsága érdekében az első forduló előtt csatlakozási lehetőséghez jutott beruházók a közzétételi eljáráson kívül nyújthatnak be többlet betáplálási kapacitás nélküli csatlakozási igényt új berendezésre.

 

Az első közzétételi eljárás eredményei alapján újabb 127 naperőmű épülhet meg összesen 1588 megawatt kapacitással. A jelenlegi tárolói kapacitás több mint tízszerese jöhet létre 63 projektben, összesen 287 megawattal. A garantált hálózati csatlakozás a már lezárult körben minden igénylő számára 2028 végétől áll rendelkezésre. A nem időjárásfüggő termelőknek és az energiatárolóknak emellett korábbi, korlátozott csatlakozási lehetőségük is van, ami a konkrét igény függvényében már 2024 és 2027 közötti időponttól elérhető.

 

A 2023. november 30-án megkezdődött erőművi és villamosenergia-tárolói csatlakozási igényekre vonatkozó második közzétételi és együttes igényvizsgálati eljárásban az Üzemi Szabályzat 37. sz. módosítása alapján az igénybejelentési határidő 2023. december 20-ról 2024. január 4-re módosult.

 
 
 

-> A nyilatkoztatási folyamathoz kapcsolódó tájékoztatók és dokumentumok (a Dokumentumok/Közzétételi eljárások/Második közzétételi eljárás alpontban)