Nyilatkozattételre hívják az erőművi befektetőket a csatlakozási igényekkel kapcsolatban

 
 
 

Nyilatkozattételre hívják fel a hálózati engedélyesek – az elosztók és az átviteli rendszerirányító – azokat az erőművi befektetőket, akiknek már befogadott csatlakozási igénye volt 2022. május 2-át megelőzően. Az erre vonatkozó, 2022. december 16-án megjelent, 2023. január 1-én hatályba lépő veszélyhelyzeti kormányrendelet értelmében a befektetőknek 2023. január 15-ig kell megerősíteni beruházási szándékukat, vagy el is állhatnak attól. A nyilatkozattételi eljárás célja, hogy a hálózati engedélyesek minél pontosabb információk alapján, a tényleges piaci igények ismeretében tudják tervezni fejlesztéseiket. A rendelet   2023.  március 13-ra módosította az elosztói és átviteli engedélyesek számára az ez alapján kiadandó műszaki gazdasági tájékoztató dokumentumok kiadásának határidejét, azoknak a befektetőknek, akik 2022. május 2. után jelentkeztek hálózati csatlakozási igénnyel. Ez a nyilatkoztatási eljárás a napelemes fejlesztések esetében csak az 50 kW feletti fejlesztéseket érinti, vagyis a háztartási kiserőművekre nem vonatkozik.

A magyarországi villamosenergia-rendszerben jelenleg mintegy 4000 megawattnyi (MW) ipari és háztartási napenergia-kapacitás üzemel, és további 5000 MW-nyi rendelkezik csatlakozási szerződéssel, vagy erre vonatkozó pénzügyi biztosítékkal. Ugyanakkor a meglévő kapacitással csaknem azonos mértékű, 3800 MW-nyi napenergiás és további 1100 MW-nyi egyéb új termelői és energiatárolói kapacitásra jelentettek be csatlakozási igényt 2022. május 2. és 22. között a hálózati engedélyeseknél.

A mostani nyilatkozattételi eljárás célja, hogy az átviteli és elosztói engedélyesek a korábban benyújtott 5000 MW-nyi csatlakozási igényt újra megvizsgálják, hogy naprakész képet kapjanak arról, hogy milyen mértékű hálózati fejlesztésekre lesz szükség a következő években. Akik ebben a körben, hivatalos nyilatkozatukkal megerősítik befektetési szándékukat, azoknak a tényleges csatlakozás kívánt időpontját is meg kell adni, ami legkésőbbi időpontként 2027. lehet. A fejlesztési szándékukat pénzügyi biztosítékkal is meg kell erősíteniük azoknak a befektetőknek, amelyek korábban nem fizettek csatlakozási díjat vagy pénzügyi biztosítékot. A pénzügyi biztosíték összege a csatlakozási díjba beszámítható.

Így a hálózati engedélyesek pontosabban tudják meghatározni a hálózatfejlesztési igényeket a 2022. május 2. után benyújtott igények csatlakoztatásához, és 2023.  március 13-ig kiadni ezekre a műszaki, gazdasági tájékoztatókat és a megvalósíthatósági tanulmány készítésére vonatkozó felhívásokat. Az érintett befektetők a következő napokban részletes tájékoztatást kapnak és ez alapján dönthetnek majd a tervezett erőművi, tárolói fejlesztés megvalósításáról.

 
 
 
Kapcsolódó dokumentumok