zárt égésterű kazán
2019.04.03 / Otthon Kényelme

A zárt égésterű kazán – kazánkisokos!

Az életvédelmi szempont volt az egyik ok, amiért az EU kötelezővé tette a zárt égésterű kazánok használatát. A nyílt égéstér attól nyílt, hogy közvetlen kapcsolatban áll a lakótér levegőjével. Így meghibásodás esetén az égéstermék visszajuthat a szobába, és fennáll a szén-monoxid mérgezés kockázata. A zárt égéstérű kazán kiküszöböli ezt a veszélyt, hiszen a kéményen keresztül szerzi be az égéshez szükséges levegőt, és a ugyanígy távozik az égéstermék.

Az E.ON Komfortnál fontosnak tartjuk, hogy megalapozottan tudj döntést hozni a fűtésrendszer korszerűsítésekor, ezért összefoglaltunk minden fontos tudnivalót a zárt égésterű kazánok kapcsán. Ha a E.ON Komforttal cserélsz kazánt, akkor a teendők nagy részét levesszük majd a válladról!

Zárt égésterű készülékek: kondenzációs és turbós kazánok

A zárt égésterű készülékekeken belül kétféle verziót különböztetünk meg, a turbós kazánokat és a kondenzációs berendezéseket. Mindkét esetben a kémény bélelésén túl egy speciális kéménykürtő kialakítására van szükség, hiszen egy belül két részre osztott kéményen keresztül jut be a levegő és természetesen a kéményen keresztül kerül eltávolításra az égéstermék is.

A két verzió közti különbség abból adódik, hogy a kettő közül a régebbi fajtánál, a turbós kazánnál a füst elvezetése egy beépített ventilátor segítségével van megoldva – innen ered a típus elnevezése. Használatban vannak még ilyen fajtájú kazánok, de új készülékek már nem szerelhetőek be ezekből. Az életvédelmi előírásnak ugyan ez is megfelelne, de a környezetvédelmi szempontból bevezetett szigorítás követelményeit már nem tudja teljesíteni.

kondenzációs kazán a jelenleg beüzemelhető és engedélyeztethető egyetlen típust jelenti, ha lakossági megoldásokról beszélünk. A 813/2013/EU rendelet szerint a lakossági felhasználás során 2016. július 1-jétől már csak olyan kazánra adható ki működési engedély, amelynek a hatásfoka 86%-os. A kondenzációs kazánok ezt az EU-s követelményt teljesítik, így ezekkel a zárt készülékekkel az életvédelmi és a környezetvédelmi céloknak is megfelelhetünk.

A környezetünk megóvása szempontjából két fontos tényezőt kell hangsúlyozni. Az egyik, hogy a távozó füst hője is alacsonyabb, mint a hagyományos, régi megoldásoknál. A másik, hogy az égéstermékből nem a kémény falára csapódnak ki a savas vegyületek, hanem ez a kicsapódás, kondenzáció, még a kazánon belül megtörténik.

Ennek a kondenzációnak köszönhető, hogy ezek a típusú berendezések a füst hőjét is a fűtésre tudják fordítani, a legmagasabb hatásfokot elérve. A hagyományos kazánok, újonnan maximum 95 százalékos hatásfokig jutnak: csak a kondenzációs kazán működése során válik elérhetővé akár 110 százalékos hatásfok. A régi kazánokat egyelőre még használhatjuk, de csak a javításuk engedélyezett, újonnan már nem szereltethetőek be.

Milyen kondenzációs kazánt válasszunk?

Fontos, hogy a fűtési megoldás kiválasztásakor az egész épület fűtési rendszerét figyelembe kell venni. Alapvetően két funkciója lehet egy kazánnak: a fűtés és a melegvíz előállítása. Ha tudjuk, hogy ezek közül melyre lesz szükségünk, és egy mekkora házat és hány embert kell ellátni, akkor már közelebb járunk a megfejtéshez.

Ha nem csak fűtésre van szükségünk, akkor a kombi kazánok között kell keresgélni. Ha általában egyszerre csak egy helyen használunk meleg vizet, akkor megfelelnek az átfolyós kazánok, amelyek a meleg vizes csap megnyitásával egy időben kezdik el a víz fűtését. Ha egyszerre több fürdőszobát is igénybe veszünk, akkor érdemes egy melegvíz-tárolóvalellátott kombi kazánt keresni. A tároló segítségével az egyidejű, nagyobb szükségletet is fedezni fogja.

Gondoljuk át, hogy milyen méretű kazánt és hol tudunk elhelyezni. Ez alapján elválik, hogy szempont-e a halk működés, vagy a kompakt méret.

Ugyanígy mérlegelendő, hogy milyen extra funkciókra lehet szükségünk: a programozható vezérlővel helyiségenként és napszakonként szabályozhatjuk a hőmérsekletet, egy külső hőmérséklet érzékelő pedig energia- így költséghatékonyabbá teheti a kondenzációs kazán működését.

Milyen márkát érdemes választani? Általában elmondható, hogy megéri a közép kategóriás készülékekhez ragaszkodni: megfelelő minőség, széles szervizhálózat, jó alkatrész-ellátottság jellemzi ezeket. A felső kategóriás darabok javíttatása az alkatrészek beszerzése miatt körülményes lehet, az alsó kategóriás berendezéseké pedig túl gyakori…

Kéménycsere – akár a kazán árának többszöröse is lehet!

A kondenzációs kazán beszereltetésének első lépése a megfelelő kéményrendszer kialakítása és a kondenzátum elvezetésének megoldása. A kéménycsere komoly átalakításokat igényelhet, főleg, hogy ma már kötelező a kémények béleltetése is. Ha ez még nem volt elvégezve, akkor az engedélyeztetéshez ezt is meg kell oldani. Ha már bélelt a kémény, akkor viszont fontos tudnod, hogy általában a kondenzációs kazánokhoz használt kéményeknek az átmérője kisebb, így behúzhatóak a már meglévő kéménykürtőbe.

Ennek költségét 10 méterig magában foglalja a E.ON Komfort fűtéskorszerűsítési csomagja!

A kémény kialakításának díja erősen függ a helyszíni adottságoktól, mivel a beruházás jelentős részét az anyagköltség teszi ki. Ha speciális idomok elkészítését igényli a kémény, akkor magasabb kiadásokra számíthatunk. A kondenzációs kazánok kéménye lehet osztott vagy koncentrikus elrendezésben tagolt is – ennek kiválasztásában érdemes szakember véleményét kikérni.

A savas kondenzátumot elvezetettni és semlegesíteni szükséges. A kondenzációs technolgóiának köszönhetően a savas lecsapódás a kazánon belül játszódik le, és nem a kémény falán rakódnak le ezek a szennyeződések, ahogy a régi, hagyományos kazánoknál történik. Fontos a kondenzvíz elvezetéséről a beszereléskor gondoskodni, hiszen egyébként a csepegő kondenzátum akár a falat is áztathatja.

A zárt égésterű kazán engedélyeztetése

Egy új kazán beszereltetése – érthető módon – komoly engedélyeztetési folyamathoz van kötve. Az éppen aktuális, érvényben lévő előírásoknak megfelelően kell beszereztetni ezeket az engedélyeket. Amire szinte biztos, hogy szükség lesz egy kondenzációs kazán engedélyeztetésekor:

1.Gázterv

Ezt mérnök készíti el a kivitelező és a kéményseprő közreműködésével, hivatalos felülvizsgálat és engedélyeztetés esetén érvényes.

2. Kéményseprői szakvélemény

Ez az illetékes kéményseprő-ipari közszolgáltató által kiállított szakvélemény az égéstermék-elvezető rendszerről.

3. Gáz műszaki-biztonsági felülvizsgálat (MEO)

A szerelést követő műszaki-biztonsági vizsgálat lényege, hogy csak olyan rendszer beüzemelése legyen lehetséges, amely biztos, hogy nem veszélyes. Az elvégzéséhez szükséges dokumentumok az engedélyezett gázterv, a kéményseprői szakvélemény és a szerelő által kiállított nyilatkozatok.

4. Beüzemelési engedély

Az egyszerűsített gázkészülék-csere lehetősége csak szigorú, kötött feltételek mellett lehetséges, erről mindenképpen szakemberrel kell egyeztetni. A legfőbb szempontok ennél, hogy az új készülék legfeljebb 36 kW-os lehet, a hőterhelése nem lehet magasabb, mint az előző berendezésé, a beszereléshez nem szükséges a fogyasztói gázvezeték cseréje vagy átalakítása, az új készülék besorolása teljesen megegyezik a régi berendezésével, illetve a kéményseprő-ipari közszolgáltató által minősített kéményrendszer van.

Körülményesnek tűnhet a teljes procedúra, de elsősorban a biztonságunk függ tőle, másodsorban a gyártói garancia – mindenképpen ragaszkodni kell hozzá.

Teljes szolgáltatás: a tervezéstől a részletfizetésen keresztül a beépítésig

Már a kazántípus kinézésekor is számíthatsz a segítségünkre, de végigkísérünk a pénzügyi konstrukció kiválasztása és teljes megvalósítás során is. Felmérjük az otthonodat, meghallgatjuk a személyes igényeidet és preferenciáidat és ezek alapján közösen kiválasztjuk a számodra legmegfelelőbb zárt égésterű, kondenzációs kazánt.

Első olvasásra is világos, hogy nagyon sok elintéznivaló, költség és átalakítás áll a zárt égésterű kazánra váltás mögött: a szolgáltatásunk épp ezért terjed ki ezekre is! Az E.ON Komfortnál az a megfogalmazott célunk, hogy amennyire csak lehet egyszerűvé, könnyen átláthatóvá tegyük a kazán beszerzését, és a lehető legkevesebb teendővel elérhesd a célodat. Mindezek mellett pedig fontos szem előtt tartani, hogy a korszerűsítés végén pedig ott fogja várni a családot a biztonságos, korszerű, meleg lakás évtizedekig.

Cimkék:

Kapcsolódó Cikkek

Gázszivárgás
2019.10.17 / Otthon Kényelme

Mi a teendő gázszivárgás esetén?

A magyar háztartások több mint harmadában gázfűtés biztosítja a meleget, a lakossági gázhasználatot pedig csak tovább növelik a palackos vagy vezetékes gáztűzhelyek és bojlerek. Joggal mondhatjuk tehát, hogy a gázszivárgás mindenkit érintő probléma, mely lényegében bármely háztartásban előfordulhat a panellakásoktól kezdve a társasházakon át a családi házakig.

Gáz cirkó
2019.04.03 / Otthon Kényelme

Gázcirkó tudnivalók: hogyan válasszuk ki a lakásunkhoz passzolót?

A cirkó fűtés az egyik legelterjedtebb a gázkazános megoldások közül. Az elnevezése a fűtővíz cirkulációjából adódik. A kazánban a gáz égetésével megtermelődő melegvíz egy szivattyú segítségével jut a radiátorokba, ahol megtörténik a hőleadás. Ezt követően a víz visszaáramlik, majd az egész folyamat előről kezdődik. A hőtermelő berendezéseknek két típusa van, az egyik csak a fűtést biztosítja, míg a kombi rendszerű készülékek a melegvízért felelősek, ezért az utóbbi használata akár nagyobb mértékű megtakarítást is jelenthet.

geotermikus fűtési rendszer
2020.02.13 / Otthon Kényelme

Miért váltsunk geotermikus fűtésre? – előnyök és hátrányok

A geotermikus fűtés a földben tárolt hőenergiát hasznosítja egy hőszivattyú segítségével. Bár a berendezés levegőből is képes meleget kinyerni, geotermikus felhasználásáról kizárólag a talaj vagy a talajvíz hőjét felhasználó megoldásoknál beszélhetünk.

A fűtési mód egyre növekvő népszerűségét a magas hatékonysága okozza, melyet az úgynevezett COP fokkal vagy COP értékkel mérnek. Ez azt mutatja meg, hogy az adott berendezés 1 kWh áram elfogyasztásával mennyi hőenergiát tud előállítani. Az ilyen típusú fűtésnél a COP fok értéke jellemzően 2 és 5 közötti.