Csőtörés elhárítása
2019.10.11 / Otthon Kényelme

Mit tegyünk, ha csőtörés van otthon? A jelek és az elhárítás

Ne szépítsük, a csőtörés az esetek többségében igazi katasztrófa. Tönkre megy a bútor, elázik a szuterén, úszik a veteményes, felpúposodik a parketta – a javítás pedig vagyonokat emészt fel. Mivel ennek a fele sem tréfa, érdemes tisztában lennie, milyen jelek utalnak a csőtörésre vagy csőrepedésre, és hogy mik a legfontosabb teendők, ha mégis beüt a krach. Cikkünkből minden fontos tudnivalót megismerhet.

A csőtörés leggyakoribb jelei

Alapvető tévedés, hogy a csőtörést csak akkor lehet észrevenni, ha már zubog a víz. Vannak előjelek, melyekre érdemes odafigyelnie; ezeket két csoportba szedhetjük: látható és nem látható jelek.
 

Látható jelek:

A látható jelek között is a legszembetűnőbbnek számít az átázott vizes felület, ami megjelenhet a falon, a plafonon vagy akár a padlón. Mivel rejtett csőtörésről van szó, igen nehéz észlelni, ráadásul a jelenség könnyen összetéveszthető a szigetelés hiányosságával. Érdemes tehát odafigyelni az átázásra, ezzel is megelőzve a komolyabb károsodást.

 

Hasonlóan egyértelmű jelnek számít a csöpögő csap , főleg, ha javítás után is folyamatosan elfolyik a víz. Ez annak a tünete, amikor a csaprendszer közelében történt a meghibásodás, és sajnos bontás nélkül szinte lehetetlen a javítása. Fontos azonban, hogy a csőtörés helyét pontosan határozza meg.
 

Megkapta a vízszámlát, és elkerekedett szemmel nézi az összeget? Nem biztos, hogy a szolgáltató hibázott, előfordulhat, hogy a vízvezeték-rendszer kapott léket. A láthatatlan csőtörés legbiztosabb jele az alacsony víznyomás, ami egyidőben jelentkezik a lakás minden vizesblokkjában.
 

Láthatatlan jelek:


A szemmel látható tünetek a könnyebben felismerhető kategóriát jelentik, a láthatatlan jelek azonban legalább ennyire árulkodók. Első helyen kell kiemelnünk a penészedést, ami nemcsak a vízfogyasztás szempontjából problémás, de egészségügyi kockázatot is jelenthet. Sajnos ez a jel könnyen összetéveszthető más meghibásodásokkal, mégis célszerű a csőtörést is számításba venni.


A párás levegő
nem minden esetben utal bármilyen bajra, ugyanakkor a csőtörés jele is lehet. Főleg, ha a párásodás hosszabb ideig, és a megelőző intézkedések ellenére is fennáll. Ilyenkor az elfolyt víz már felhalmozódott valahol, ráadásul folyamatos utánpótlást is kap. Egy alapos ellenőrzés semmiképpen nem árthat.


Nemcsak a szemére, a szaglására is támaszkodhat, ha csőtörésre gyanakszik. A csatornabűz igencsak jellegzetes szag, és ebben az esetben is igaz, hogy az állandósult, szűnni nem akaró bűz gyanús lehet. Főleg, ha az udvaron sarat, megsüllyedt járdát vagy állandó vizesedést tapasztal.

A lehetséges okok: a csőtörés kialakulása

Eddig a tünetekről volt szó, de hogyan alakul ki egyáltalán a csőtörés? Ebben a részben a legfontosabb rizikófaktorokat vesszük sorra.
 

Rossz minőségű csövek:


Elsősorban régi családi házaknál vagy paneleknél kell azzal számolni, hogy a csövek és egyéb anyagok nem felelnek meg napjaink kritériumainak. Sajnos újépítésű házak esetében sem lehet teljesen kizárni, hogy a kivitelező ezen próbált spórolni. A gyenge színvonalú vízvezeték-rendszer törvényszerűen előbb-utóbb csőtöréshez vezet.
 

Elöregedett rendszer:
 

Nehéz megmondani, hogy pontosan mennyi egy cső vagy illesztőelem élettartama. Lehet néhány év vagy akár több évtized is. Ami biztos, az elöregedés idővel minden rendszert utolér. Tíz évnél idősebb ingatlanok esetében mindenképp érdemes figyelni a jeleket, és szakembert hívni, ha szivárgást, vizesedést vagy csökkenő víznyomást érzékel.
 

Időjárási viszonyok:
 

Az időjárás a vízvezeték-rendszer legnagyobb ellensége. Még a legjobb minőségű csövek is ki vannak téve az elfagyás veszélyének, ami először apróbb, majd egyre nagyobb repedéseket okoz. A megfelelő téliesítéssel (vízóra letakarása, kerti csap elzárása stb.) sokat tehet azért, hogy tavasszal ne érjék kellemetlen meglepetések.
 

Szerelési hiba:
 

Emberek vagyunk, néha hibázunk. Ez alól a vízvezeték-szerelők sem kivételek, így megeshet, hogy az építés vagy felújítás során hibáznak valahol. Másodvéleményt kérni, egy új szakemberrel átvizsgáltatni az elkészült rendszert egyáltalán nem ördögtől való gondolat. Inkább elővigyázatosságról árulkodik.

Gyors megoldások, amíg a vízszerelő kiér

A csőtörés szakszerű javításához vízvezeték-szerelőre van szükség. Ha azonban nem lakik egy szaki épp a szomszédban, időbe telik, mire odaér. Ezt az időt sem érdemes tétlenséggel töltenie, néhány egyszerű lépéssel sokat tehet a károk enyhítése érdekében.

A legelső óvintézkedés a központi vízcsap elzárása. Ezzel máris megakadályozta, hogy további jelentős vízmennyiség menjen kárba, ráadásul a munkálatokat is megkönnyíti majd, ha nincs víz alatt a rendszer. Legalább ilyen kritikus lépés a bojler kikapcsolása. Ezek a berendezések ugyanis víz nélkül meghibásodnak, így máris egy komolyabb kiadással számolhat a csőtörés miatt.
 

Ha a törés vagy repedés látható helyen van, ideiglenesen Ön is betömheti a rést. Ehhez a legjobb választás a speciálisan ilyen célra gyártott gyanta, de akár egy erősebb szigetelőszalag is hatékony lehet.

A csőtörés elhárításának menete

A csőtörés orvoslásában a legfontosabb lépés a törés pontos helyének meghatározása. Ehhez célszerű olyan céget választani, aki rendelkezik megfelelő eszközzel. Például hőkamerával, ami a fűtési rendszer meghibásodásakor bizonyul hasznosnak, vagy jelzőgázos mérővel, ami a rendszerbe jutatott gáz koncentrációjának mérésével árulkodik a csőtörés helyéről.
 

A legrosszabbra készülve:


A hibafeltárás után következik az a lépés, amitől bizonyára Önnek is borsódzik a háta. A szakemberek csákányt és kalapácsot ragadnak, és nekiállnak szétverni a lakást. A rossz hír az, hogy valóban vannak olyan esetek, amikor nincs más megoldás, csak a bontás. Ilyen például, ha a padlófűtésben van a hiba, vagy ha a falban futó vízvezeték mondta be az unalmast.
 

Vannak azonban olyan csőtörések is, amikor nincs szükség komolyabb rombolásra a javításhoz. Ha csupán a csap, vagy a mosogató alatti csövek hibásodtak meg, a javítás teljesen „fájdalommentes”. A modern push-fit csatlakozók pedig csak minimális bontást igényelnek, ráadásul nemcsak a lakásban, de a kertben futó csövek esetében is remekül alkalmazhatók.
 

Mibe kerül ez nekem?:
 

A kérdés jogosan merül fel Önben, a válasz azonban nagyban függ attól, milyen munkálatokra lesz szükség. Már a csőtörés helyének meghatározása is döntően kihat az árra, hiszen például a jelzőgázos megoldás lényegesen drágább, mint a hőkamerás technika. A végösszeget pedig az is befolyásolja, hogy miben keletkezett kár a csőtörés hatására. Ha a járólapot vagy a parkettát is fel kell szedni, esetleg az egész szobát újra kell festeni, a számla is nagyobb lesz.
 

Utómunkálatok:
 

Ha a veszély elhárult, a szakemberek pedig elvonultak, még akad néhány teendője. Először is mérje fel, nem keletkezett-e kár más ingóságában vagy vagyontárgyaiban. Könnyen lehet, hogy a szomszéd plafonja is átázott, esetleg az ő kertjébe is átszivárgott a víz. Ugyanilyen fontos, hogy alaposan páramentesítse otthonát: a falakban, parkettában megrekedt víz penészedéshez és állagromláshoz vezethet. Erre a célra ma már nagy teljesítményű páramentesítő gépeket is vásárolhat.

A csőtörés egyszeregye

A csőtörés igazi bosszúság, ami a családi kasszát is kimerítheti. Válassza az E.ON Otthonangyal Csepp szolgáltatását, amely azonnal segít elhárítani többek között a vízvezetékekkel kapcsolatos problémákat, és csőtörés esetén az elfolyt víz költségének egy részét is megtéríti.
 

Emellett érdemes figyelnie a jeleket, és csírájában elfojtania a problémát. Ha mégis törik a cső és zubog a víz, az első lépése a vízcsap elzárása legyen, és ügyeljen arra, hogy az elektromos berendezések (hűtő, TV, mosógép) véletlenül se érintkezzenek vízzel!

Cimkék:

Kapcsolódó Cikkek

Gáztűzhely szerelő
2019.11.25 / Otthon Kényelme

5+1 szempont gáztűzhely szerelő választáshoz

A gáztűzhely javítása, beszerelése nem ördöngösség, mégis megéri szakemberre bízni. Egyrészt a biztonság miatt (szivárgás, gázrobbanás megelőzése), másrészt időt és pénzt is spórol (eszközöket, anyagokat nem ön veszi meg). Egy esetleges kár pedig költségesebb, mint a gáztűzhely szerelő munkadíja, illetve a kényelem sem utolsó szempont.  

Csöpögő csap javítása
2019.10.11 / Otthon Kényelme

Komoly problémákra is utalhat a csöpögő csap

- Mennyibe kerül egy csepp benzin? – kérdezi egy ember a benzinkúton. Semmibe – válaszolja a kutas. – Rendben, akkor csepegtesse tele! Az ősrégi vicc a csöpögő csapra is érvényes. Bár egy csepp víz valóban kimutathatatlan összegbe kerül, hosszú hetek vagy hónapok alatt már komoly összegek folyhatnak le a lefolyón. 

Tiszta víz a vízszerelő segítségével
2019.10.15 / Otthon Kényelme

Ekkor hívjon vízszerelőt! Mutatjuk a leggyakoribb eseteket

Ne kerteljünk: manapság jó szakembert találni olyan, mint tűt keresni a szénakazalban. Legyen szó bádogosról, asztalosról vagy éppen vízszerelőről, bizony jó sok kört kell futnia, mire gyors és precíz mesteremberre bukkan. Egy vérbeli vízszerelő mester rendelkezik a megfelelő képesítésekkel, munkájára pedig igényes.