Milyen műtétre fizet a biztosító
2020.07.20 / Otthon Kényelme

Milyen műtétre fizet a biztosító? - tippek és tudnivalók

Baleset bármikor érhet bárkit, bárhol. Azonban a balesetbiztosítás fontosságának mégis nagyon kevesen tulajdonítanak jelentőséget, hiszen ott az alap TB szolgáltatás, mely rendszeres adófizetés mellett biztosítja az orvosi ellátásunkat. A balesetbiztosítás nem csak a biztosítottnak szolgál kártérítésként a baleseti bejelentő szerint munkakiesésre, hanem halál esetén a család is kártérítést kap választott szolgáltatási csomag szerint.

Havi néhány ezer forint befizetésével, komoly összegű kártérítést kaphatunk egy baleset után. Több biztosító fizet akár 50 000 Ft-ot egy csonttörésre, és ez az összeg több százezerre is duzzadhat sérüléstől, és a rehabilitáció költségeitől függően. Írásunkban összeszedtük önnek a legfőbb tudnivalókat, hogy segítsük a biztosításkiválasztás során tájékozottságát. Ne bízza a véletlenre!
 

Míg az utazásra nagyjából 50%-a köt valamilyen utasbiztosítást külföldre utazásakor, addig a hétköznapokban itthon, Magyarországon eszünkben sem jut, hogy biztosítani kellene magunkat. Fejlettebb nyugati országokban a lakosság 80%-ának van baleset- és betegségbiztosítása, ezzel szemben magyarok nagyjából 20%-a rendelkezik csak balesetbiztosítással valamilyen formában. Általában az a magyarázat, hogy túl drága. Viszont egy rövid kalkuláció során könnyen kiderül, hogy már havi kétezer forintból is komoly konstrukcióra lehet szerződést kötni. Megéri, hiszen, ha beköszönt a katasztrófa, akkor könnyen szembesülhetünk vele, hogy amíg a bevétel csökken a kiadás nő, és máris megvan a fizikai problémán túli baj: esetenként eladósodáshoz is vezethet egy költségesebb felépülés. A baleset vagy betegség következtében számos költség merülhet fel, rehabilitációra van szükség, a gyógyszereket, kezeléseket meg kell fizetni, esetleg kimagasló útiköltség is járul a gyógyuláshoz. Emellett kiesik az illető a munkából, ergo kevesebb lesz a bevétele, így biztosítás, azaz plusz bevételi forrás nélkül egyre nehezebben fogja finanszírozni a fent említett költségeket, melyek elengedhetetlenek a felépüléshez, újra munkába álláshoz. Ezekben az esetekben nem csupán magunkról, hanem a családunkról is gondoskodunk, hiszen egy valóban komoly sérülés, netán elhalálozás időnként vállalhatatlan költségeket ró a családra, viszont, ha van biztosításunk, akkor a biztosító haláleseti kártérítést fizet. Érdekes tény, hogy ilyen esetekben a család környezetében megugrik a biztosítás kötések száma, tanulva a másik esetéből. Nem mellékes, hogy a biztosításunk az egész ország területén érvényes.
 

Természetesen minden hivatalosan dolgozó embernek jár a táppénz, és a betegszabadság, mely alatt a fizetése egy részével tud gazdálkodni, de ez korántsem biztos, hogy elegendő.

Mikor és miért van szükség biztosításra?

A különbség a táppénz és a betegszabadság kötött

Betegszabadságra mehet minden olyan személy, aki a Munka Törvénykönyve hatálya alá tartozik (például kft., bt., rt. alkalmazásában állnak), valamint a kormánytisztviselői, állami szolgálati, közszolgálati és közalkalmazotti jogviszonyban állók. Ennek megfelelően a betegszabadság lehetősége nem vonatkozik az egyéni vállalkozókra és a társas vállalkozás tagjaira, hacsak nem állnak alkalmazásban. A betegszabadság alatt a munkáltató fizeti meg az alkalmazottnak járó bérének 70%-át, évente ez maximum 15 nap lehet. Ezután táppénzre kerül a beteg, kivéve üzemi baleset, vagy veszélyeztetett terhesség esetén, ekkor az első naptól táppénz illeti meg az elszenvedőt. Táppénz maximum egy évig illet meg mindenkit, az összege pedig függ az eddigi munkaviszony idejétől, azaz a biztosításban eltöltött időtől. A napi átlag kereset 50-60%-a lehet a kifizetett összeg ezidő alatt. Mindkét esetben háziorvosi igazolásra van szükség a munkára való képtelenség bizonyítása érdekében. Összegezve tehát a betegség, vagy baleset miatti keresőképtelenség első 15 napjára betegszabadság jár, ezt követően pedig táppénz, amennyiben a megfelelő feltételek fennállnak.

Mely tényezőkre kell odafigyelnünk balesetbiztosítás kötésekor?

Fontos leszögezni, hogy nem vagyunk kötelesek a bank vagy a biztosító általi ajánlatokat elfogadni, szabad választási lehetőségünk van, hogy hol kötjük meg az adott biztosítást.  Előfordulhat olyan, hogy az egyedi biztosításunkat befolyásolhatja, esetleg jobbá teheti egy csoport, például egy családi biztosítási védelem. Ha ilyennel találkozunk, mindenképpen vizsgáljuk meg, hiszen sokszor rengeteg pénzt spórolhatunk meg, és nem mellékes, hogy az egész család biztosítva lesz ezáltal.
 

Abban az esetben, ha mi adjuk meg a baleseti kártérítés összegét, nagyon figyeljünk oda, hogy semmiképpen ne legyünk alul biztosítva. Ezentúl érdemes utánanézni az adott biztosító korábbi kárfizetési statisztikájának és múltjának. Kissé bizalmatlannak tűnhet ez a javaslat, de fontos tényező, hogy megfelelő fedezettel rendelkezik-e az adott biztosító, vagy inkább másikat válasszunk.
 

Érdemes a neten számos helyen megtalálható biztosítási kalkulátorokat használni, mellyel ez előzetes képet kaphatunk a lehetőségeinkről, ha ez megvan, akkor pedig forduljunk szakemberhez a jó választás érdekében.
 

Az alap balesetbiztosítási csomagok általban tartalmazzák az alábbiakra való kártérítést:

 • baleseti halált
 • balesetből eredő maradandó egészségkárosodást
 • csonttörést
 • baleseti kórházi napi térítést
 • baleseti műtét térítést
 • égési sérülést

Ezeken felül számos konstrukció elérhető extra, vagy plusz szolgáltatásként kornak, életkörülményeknek és egészségi állapotnak megfelelően.
 

Milyen balesetbiztosításokkal találkozunk a piacon?
 • Haláleseti (kockázati) biztosítás
  A biztosított rendszeres díjfizetésének ellenében a biztosító arra vállal fedezetet, hogy a biztosított halála esetén a szerződésben foglaltak szerinti összeget az arra kijelölt személy (haláleseti kedvezményezett) mindenképpen megkapja a biztosítás lejárati idején belül. 
 • Elérési biztosítás
  A biztosított rendszeres díjfizetésének ellenében a biztosító arra vállal fedezetet, hogy amennyiben a biztosított a lejárat után is életben van, biztosítás lejárta után a biztosítási összeget kifizeti a biztosított, vagy a kedvezményezett részére. Amennyiben a biztosítási időn belül elhalálozik, úgy a kedvezményezett vagy az örökös részére kerül az összeg kifizetésre.
 • Vegyes biztosítás
  A kockázati és az elérési biztosítás ötvözete, és az egyik leggyakoribb biztosítási forma. Ez a biztosítás a biztosítási feltételek szerinti életben maradás esetén nyugdíj-előtakarékosságnak is tekinthető, hiszen, ha a lejáratkor még a biztosított életben van, akkor az aktuális befizetési összeget és annak nyereségét fizeti ki a biztosító, amennyiben a biztosítás ideje alatt meghal a biztosított, úgy az akkor aktuális befizetésnek és nyereségnek megfelelő pénzt kapja meg a kedvezményezett.
 • Befektetési egységekhez kötött biztosítás
  A biztosított a többi biztosítással szemben megválaszthatja, hogy a befizetett díjtartalékot milyen típusú és kockázatú befektetésekbe helyezze el a biztosító.
 • Járadékbiztosítások
  Számos fajtája létezik, és gyakran kombinálják őket egyéb konstrukciókkal. Az alábbiak alapján különböztetjük meg a fajtáit: egyszeri díjas, folyamatos – rendszeres díjfizetésű, azonnal meginduló járadék vagy halasztott járadékfizetés.
 • Kiegészítő biztosítások
  Az alap biztosításhoz további kockázatokra, önálló szolgáltatást nyújtó, kiegészítő biztosítások köthetők. Ezek a kiegészítő biztosítások technikailag (díjfizetés gyakorisága, inflációkövetés stb.) igazodnak az alap biztosításhoz, és annak megszűntével ezek is automatikusan megszűnnek.


Fontos odafigyelni, hogy a biztosító a szerződés esetén (általában mellékletként) milyen műtéti térítési fizetést határoz.
 

Néhány olyan műtét, mely minden biztosító repertoárjában szerepel:
 • Agyi és koponyaűri műtétek
 • Nagy gerinc műtétek
 • Nagy idegi műtétek
 • Nagyobb szem-szemüregi műtétek (pl. retinaműtét)
 • Nagy mellkasi műtétek
 • Szívműtétek (pl. koszorúér-, billentyűműtétek, szívátültetés)
 • Nagy érrendszeri műtétek
 • Emésztőrendszeri beavatkozások
 • Máj, epe, hasnyálmirigy, sérvek, vese, húgyhólyag műtétek
 • Ivarszerveket érintő nagy műtétek (pl. prosztata)
 • Csontrendszer, izmok, ínak nagy műtétei
 • Amputációk
 • Nagyobb égések műtéti kezelése
 • Nagy mellműtétek (pl. nyirokrendszert is érintő mell eltávolítással járó műtétek)

5 biztosításkötési tipp

 1. Ahogy azt korábban is említettük mindenképpen járja körbe a témát, és tájékozódjon megbízható forrásokból a biztosítási céget illetően. Vizsgálja meg lehetőségeit és nézze meg más biztosításokban is megtalálható-e ez az ön által kívánt feltételek listája.
 2. Gondolja jól át, hogy melyik konstrukció áll önhöz és életviteléhez a legközelebb.
 3. Ha körbejárta a témát, és már tudja, hogy melyik cégnél is milyen biztosítási formát szeretne választani, akkor könnyen és gyorsan megkötheti az interneten is.
 4. Tájékozódáshoz nagy segítség lehet minden netes kalkulátor, ne hagyja ki ezt a lehetőséget, kalkuláljon előre.
 5. Gondoljon a jövőre és kösse meg akár megtakarítás céljából a szerződést.


5+1! A legfontosabb! Kössön bármilyen biztosítást, a legfontosabb, hogy figyeljen és vigyázzon magára az ön és családja érdekében, és szolgáljon az a biztosítás valóban csupán megtakarításként!

Az E.ON Otthonangyal Partner 0-24 vigyáz Önre

Egy korrekt megoldás több élethelyzetre! Miért érdemes az E.ON Otthonangyal Partnert választani? Azon túl, hogy ismerősen és jól cseng a neve, társ a mindennapokban.
 

Számos balesetre fedezetet nyújt legyen szó otthoni vagy közlekedési balesetről gondoskodik önről és családjáról a nap 24 órájában. Egyebek mellett segítséget nyújt betegségekkel, gyógykezeléssel, egészségmegőrzéssel, gyógyszerekkel kapcsolatos kérdésekben. Végül, de nem utolsó sorban fontos megemlíteni az egyszerű fizetési módot, hiszen a szolgáltatás díja egyszerűen beépül a havi energiaszámlába, és nincs plusz adminisztrációs költség.
 

Növeljük együtt a magyarországi 20%-os biztosítási rátát, és kössön balesetbiztosítást, hiszen a TB nem támogat minden beavatkozást, fontos tájékozódni a biztosítások miben létéről és ajánlataikról.

 • Hatékonyan tudhatja biztonságban családját, ha valamelyik családi csomagot választja, de már az is előrelátás lehet, ha önmagára megköti a biztosítást – az esetleges elhalálozás esetén nem marad a családra az ezzel járó költség, hanem az ön által kötött biztosítás fedezi, baleset esetén pedig csökkentheti a bevétel kiesést.
 • A TB csak bizonyos mértékig áll az ön rendelkezésére, legyen szó betegségről vagy balesetről a teljes támogatottság idején is kizárólag 70%-át állja a betegszabadság az ön bérének, ezt is maximum 15 napig évente.
   

Tájékozódjon a biztosítási lehetőségek között és válassza az ön és családja számára legjobb megoldást!

Cimkék:

Kapcsolódó Cikkek

háztartási balesetek
2020.07.29 / Otthon Kényelme

Ne kockáztasson, készüljön fel a háztartási balesetekre

Meglepő tény lehet, hogy a személyi sérülések nagy része otthonainkban történik. A statisztikák alapján ugyanis a balesetek közül első helyen szerepelnek a háztartási balesetek, megelőzve a közlekedési és a sportbaleseteket is. A KSH adatai szerint két évvel ezelőtt több mint ezerhétszáz halálos kimenetelű otthoni baleset történt. Az elemzésekből arra is fény derült, hogy 2017-ben közel harmincezer lakástűz keletkezett, mégis a legtöbb halálos áldozatot az otthonainkban bekövetkezett esések követelik. 

Csöpögő csap javítása
2019.10.11 / Otthon Kényelme

Komoly problémákra is utalhat a csöpögő csap

- Mennyibe kerül egy csepp benzin? – kérdezi egy ember a benzinkúton. Semmibe – válaszolja a kutas. – Rendben, akkor csepegtesse tele! Az ősrégi vicc a csöpögő csapra is érvényes. Bár egy csepp víz valóban kimutathatatlan összegbe kerül, hosszú hetek vagy hónapok alatt már komoly összegek folyhatnak le a lefolyón. 

családi biztosítás
2020.04.22 / Otthon Kényelme

Óvja meg szeretteit családi balesetbiztosítással!

Mindenki szeretné előre látni az útjába kerülő problémákat, bajokat, ezt azonban a váratlan helyzetek esetében nem tudjuk teljesíteni. A bajra viszont felkészülhetünk előre, így legalább nem ér minket teljes megsemmisítő erővel egy váratlan helyzet. A baleset- és egészségbiztosítások komoly anyagi segítséget nyújthatnak, ha egészségi állapotunk miatt kiesünk a munkából, és ahelyett, hogy a pénzügyi gondok miatt aggódnánk, teljes erőnkkel a gyógyulásra koncentrálhatunk. Egy olyan nehéz és szokatlan helyzetben, amit a koronavírus okoz, hosszabb távon is kiemelkedő fontossággal bír minden biztosítási segítség.