2019.10.17 / Otthon Kényelme

Mi a teendő gázszivárgás esetén?

A magyar háztartások több mint harmadában gázfűtés biztosítja a meleget, a lakossági gázhasználatot pedig csak tovább növelik a palackos vagy vezetékes gáztűzhelyek és bojlerek. Joggal mondhatjuk tehát, hogy a gázszivárgás mindenkit érintő probléma, mely lényegében bármely háztartásban előfordulhat a panellakásoktól kezdve a társasházakon át a családi házakig.

Önmagában a fűtési rendszer sem jelent biztos garanciát, hiszen a korszerű cirkó kazánok éppúgy meghibásodhatnak, mint a régebbi konvektorok, és a központi fűtéssel is adódhatnak problémák. Márpedig a szivárgás komoly baleset- és életveszélyt jelent, ezért nem árt tisztában lenni a jelekkel és a teendőkkel. Ebben nyújtunk támpontokat cikkünkben.

Miért jelent problémát a gázszivárgás?

Sajnos nem múlik el úgy fűtési szezon, hogy ne értesülnénk néhány gázszivárgással kapcsolatos tragédiáról. A közhiedelemmel ellentétben a gáz felgyülemlését nem lehet minden esetben kiszagolni: ha a lakás csak lassan telítődik fel a mérgező anyaggal, a jellegzetes szagot észre sem lehet venni. Ennek ellenére a veszélyforrás ott van: a gáz az egészségre is rendkívül káros, emellett az egyik leginkább tűz- és robbanásveszélyes anyag, ami egy háztartásban előfordulhat.

Bár a napjainkban lakossági használatra szánt PB- és földgáz alapvetően nem mérgező, kis helyiségben könnyen olyan mértékűvé válhat a koncentráció, ami már egészségkárosodást okoz. Ezek közé tartozik a nehéz légzés, a fejfájás és a hányinger. Súlyos esetben azonban a gáz fulladást is okozhat, ezért már első tünetek észlelésekor azonnal meg kell tenni a szükséges lépéseket.
 

Ami pedig a robbanásveszélyt illeti, az extrém gyúlékony anyag már kis mennyiségben is végzetes lehet. Amennyiben a levegőben lévő gázkoncentráció eléri az 5%-ot földgáz, illetve a 1,5%-ot PB-gáz esetén, már elegendő egy apró szikra is a katasztrófához. Ehhez még csak nyílt láng sem szükséges, elég lehet egy izzó felkapcsolása, sőt egy mikroszálás ruhából származó villamos szikra is!

Ismerje fel a gázszivárgás jeleit!

A balesetmegelőzés kapcsán nem lehet eléggé hangsúlyozni az időben történő észlelés fontosságát. A gázszivárgásnak ugyanis számos jele van – minél korábban reagál rájuk, annál jobb esélyekkel kerülheti el a nagyobb bajt. A jelek között természetesen első helyen szerepel a gáz jellegzetes szaga . Ezt mesterségesen adják hozzá a földgázhoz, ezzel is segítve az észlelést. Az összetéveszthetetlen kénes, romlott tojásszerű szag felbukkanása a legárulkodóbb jel a konyhában, a fürdőben vagy a kazánházban.

Nemcsak az orrára, hanem a fülére is hagyatkozhat, ha gázszivárgásra gyanakszik. Érdemes néha közel hajolni a bojlerhez, konvektorhoz vagy akár a csövekhez, és sziszegő, fütyülő hangokra vadászni. Ha pedig inkább a szemének hisz, szintén találhat árulkodó jeleket: a vízben megjelenő apró buborékok vagy a hirtelen elpusztuló szobanövények mind-mind utalhatnak szivárgásra. Ahogy természetesen az indokolatlanul, egyik hónapról a másikra megugró gázszámla is.

Ahogy már említettük, a gáz a szervezetre is hatással van, ezért önmagán és családján is észlelheti, ha baj van. Ha szerettei közül többen is folyamatos fejfájásra, levertségre, légzési nehézségekre vagy éppen mellkasi fájdalmakra panaszkodnak, a mérgező gáz jelenlétét sem lehet kizárni az okok közül. Ezeket a tüneteket akár házi kedvencein is megfigyelheti – a madarak például különösen érzékenyek a gázra, ezért rendkívül korán jelzik a problémát.

A szivárgás háttere

A szivárgó gáznak számos oka lehet. Sok esetben egy-egy készülék hibásodik meg, ugyanakkor az emberi mulasztás is vezethet tragédiához.
 

Időjárás miatti csőkorrózió, csőrepedés

Az eső vagy éppen a fagy nem kíméli a gázvezetékeket sem, így azokon könnyen repedések vagy törések jelenhetnek meg. Sajnos a föld alatt futó csövekben kialakult meghibásodást nem könnyű észlelni, de azért vannak intő jelek (sziszegés, megugró gázszámla), és a helyreállítás sem filléres feladat.
 

Utcai munkálatok miatti csősérülés

Tíz éve Pécsett egy fúrógép szakította át a gázvezetéket, amely berobbant. Ebben az esetben emberi mulasztás történt, sokszor azonban a tervrajzok bizonyulnak pontatlannak. Utcai munkálatok után ellenőrizze a gáznyomást, és szaglásszon körbe a környéken!
 

Szerelési hiba

Sokan maguk kötik be a PB-palackot, ami még nem jelent komoly kockázatot. Egy gázbojler vagy egy sütő beüzemelése azonban szakembert kíván, hiszen a szerelési hiba akár végzetes is lehet. Egy profi pontosan tudja, milyen tömítésekre és csövekre van szükség, ezért nem éri meg ezen spórolni.
 

Hiányos csőcsatlakozások

A csőrendszer a gázellátás egyik legkritikusabb része, a hiányos szerelvényezés pedig garantáltan szivárgáshoz vezet. Érdemes tehát néhány évente átnézetni a rendszert, hiszen a modern műszerek már a legkisebb hibákat is képesek feltárni. Válasszon jó minőségű, márkás csöveket a biztonsága érdekében!

Mit tehet, ha észleli a bajt?

Ha gázszivárgást tapasztal, fontos, hogy megőrizze a hidegvérét. A kellemetlen illat vagy a sziszegő hang még nem vezet automatikusan katasztrófához, főleg ha időben megteszi a kritikus lépéseket. Ezek közül az első és legfontosabb, hogy azonnal zárja el a gázt! Akár a készülékhez vezető gázcsapot is választhatja, de biztosabb, ha a gázóránál lévő főelzárót használja.
 

Ahogy már a cikk korábbi részéből is kiderült, a gázszivárgásnál a robbanás jelenti a legnagyobb veszélyt. Szivárgás észlelése esetén éppen ezért ne kapcsoljon be semmilyen elektromos berendezést, és oltson el minden lehetséges tűzforrást a házban (kandalló, gyertya, cigaretta). Ezután tárja szélesre az ajtókat és ablakokat a szellőzéshez, majd ürítse ki a lakást (társasház esetén értesítse a többi lakót is)!
 

Ha mindenkit biztonságban tud, értesítse a gázszolgáltatót és a tűzoltóságot. Ők pontosan tudni fogják mi a teendő. Soha ne próbálja meg saját kezűleg a szerelést! Még ha egyszerűnek is tűnik az elhárítás, hozzáértés nélkül könnyen ejthet végzetes hibát. A legfontosabb, hogy emberélet ne kerüljön veszélybe, minden egyéb másodlagos!

Így hárítja el a szivárgást a szakember

Egy bojler, kazán vagy gáztűzhely szerelő évekig tanulja a szakmáját, így hatékonyan képes elhárítani a hibát. Ami pedig talán még fontosabb: a jövőbeli problémákat is feltárhatja, és még időben tehet ellenük. Fontos tehát, hogy a legkisebb szivárgás észlelése esetén is forduljon mesteremberhez, hiszen értékei és egészsége múlik a szakszerű helyreállításon.
 

A gázszerelő első dolga, hogy pontosan meghatározza, hogy hol keletkezett a szivárgás. Ehhez ma már speciális műszereket használnak, melyek nemcsak a probléma helyét képesek feltárni, de a levegőbe került gáz mértékéről is tájékoztatást adnak. Így aztán a szakember pillanatok alatt átláthatja a helyzet súlyosságát, és ennek fényében hozhatja meg a szükséges döntéseket.
 

A szivárgás általában a bekötéseknél jelentkezik (PB-palack, gáztűzhely), méghozzá a tömítés elöregedése vagy sérülése miatt. Ennek a problémának az orvoslása egyszerű, hiszen egy új tömítéssel máris használhatja a készüléket. Fontos azonban, hogy a megfelelő méretű és típusú tömítést használja a szerelő, ellenkező esetben csak tetézi a bajt.


Összetettebb a feladat, ha a gázt használó készülék (konvektor, bojler, sütő) mondott csütörtököt, hiszen ebben az esetben alkatrészcserére is szükség lehet. Ilyenkor a javítás pár napot is igénybe vehet – ez idő alatt pedig semmi esetre sem szabad használni a berendezést. A gázvezeték javítása szintén időigényesebb, ráadásul a munkálatokba az esetek többségében a szolgáltatót is be kell vonni.Ha a szerelő végzett, néhány napig még érdemes figyelni a szivárgás már ismertetett jeleit. Ha pedig úgy érzi, a felkért mesterember nem végzett tökéletes munkát, ne habozzon másodvéleményt kérni.

Ön is tehet a biztonságáért

Eddig arról volt szó, hogy mit tehet gázszivárgás esetén, ám – mint bizonyára Ön is egyetért – a legjobb védekezés a megelőzés. Ennek pedig a rendszeres és szakszerű ellenőrzés az alapja. A berendezések esetében a törvény 5, míg a csatlakozó vezetékekre 10 éves ellenőrzést ír elő, érdemes azonban ennél is gyakrabban, 2-3 évente vagy akár minden fűtésszezon előtt szakembert hívni. Fontos, hogy a törvényben meghatározott felülvizsgálatot csak erre jogosult cég végezheti.
 

A megelőzésben hangsúlyos szerep jut a gázérzékelőknek. Ezek az apró és megfizethető készülékek azonnal jeleznek, ha megnő a levegő gázkoncentrációja. Földgáz esetében a mérőműszert a mennyezet közelében kell elhelyezni, míg LPG-nél a padlónál. Mindkét esetben igaz, hogy a készülék nem kerülhet a gázt használó berendezéstől (tűzhely, konvektor, bojler) 5 méternél távolabb. Egyes modellek tárolják is az adatokat, így később visszanézheti, történt-e bármikor kisebb szivárgás.

GÁZ

Végezetül következzen a gázszivárgás három legfontosabb tippje, melyeket könnyen megjegyezhet a GÁZ mozaikszó segítségével:
 

  1. Gondoljon szivárgásra, ha szúrós kellemetlen szagot észlel, sziszegő hangot hall a csövek vagy készülékek irányából, esetleg fejfájást, szédülést, rosszullétet tapasztal önmagán vagy családtagjain!
  2. Álljon készenlétben egy szakember: mentsen el a telefonjába több gázszerelőt is, hogy biztosan tudjon kihez fordulni szükség esetén! Az E.ON Otthonangyal Csepp  assistance szolgáltatása háztartási vészhelyzet esetén azonnal rendelkezésére áll, ha gázvezetékével kapcsolatban érzékel problémát.
  3. Zárja el a gázt, ha szivárgást tapasztal, és kapcsoljon le minden elektromos berendezést, oltson el minden tűzforrást!

Kapcsolódó Cikkek

2019.10.11 / Otthon Kényelme

Komoly problémákra is utalhat a csöpögő csap

- Mennyibe kerül egy csepp benzin? – kérdezi egy ember a benzinkúton. Semmibe – válaszolja a kutas. – Rendben, akkor csepegtesse tele! Az ősrégi vicc a csöpögő csapra is érvényes. Bár egy csepp víz valóban kimutathatatlan összegbe kerül, hosszú hetek vagy hónapok alatt már komoly összegek folyhatnak le a lefolyón. 

2020.07.21 / Otthon Kényelme

Minden, amit a klímaberendezésekről és típusaikról tudni érdemes

Magyarországon az ötvenes évektől kezdve beszélhetünk a klímaberendezések használatáról, és az első magyar gyártmányú berendezések a 60-as években került forgalomba. A klímaberendezések robbanásszerű elterjedése a 90-es évektől kezdődött. A bevásárlóközpontok, mozik, éttermek, szállodák látogatói élvezhették legelőször a klimatizálást, de idővel a lakásokban és autókban is teret hódítottak.

2019.04.03 / Otthon Kényelme

Gázcirkó tudnivalók: hogyan válasszuk ki a lakásunkhoz passzolót?

A cirkó fűtés az egyik legelterjedtebb a gázkazános megoldások közül. Az elnevezése a fűtővíz cirkulációjából adódik. A kazánban a gáz égetésével megtermelődő melegvíz egy szivattyú segítségével jut a radiátorokba, ahol megtörténik a hőleadás. Ezt követően a víz visszaáramlik, majd az egész folyamat előről kezdődik. A hőtermelő berendezéseknek két típusa van, az egyik csak a fűtést biztosítja, míg a kombi rendszerű készülékek a melegvízért felelősek, ezért az utóbbi használata akár nagyobb mértékű megtakarítást is jelenthet.