2019.10.11 / Otthon Kényelme

Komoly problémákra is utalhat a csöpögő csap

- Mennyibe kerül egy csepp benzin? – kérdezi egy ember a benzinkúton. Semmibe – válaszolja a kutas. – Rendben, akkor csepegtesse tele! Az ősrégi vicc a csöpögő csapra is érvényes. Bár egy csepp víz valóban kimutathatatlan összegbe kerül, hosszú hetek vagy hónapok alatt már komoly összegek folyhatnak le a lefolyón. 

Ez pedig nemcsak a pénztárcájára lehet negatív hatással, de környezetvédelmi szempontból sem előnyös. Cikkünkben bemutatjuk, miért érdemes azonnal orvosolni a csap csöpögését, és azt is feltárjuk, milyen komolyabb problémák előfutára lehet a csöpögés.

Jelentősen nőhet a vízszámlája a csöpögő csap miatt

Csöpögés a konyhában, a fürdőszobában, a garázsban vagy a kerti csapban, esetleg egy szivárgó WC-tartály. A sok kicsi sokra megy elve alapján bizony komoly rezsiszámla-növekedéssel számolhat, ha halogatja a csapok javítását. Alattomos problémáról beszélünk, hiszen a csöpögő csapot sokszor nehéz észrevenni. Sokan csak akkor szembesülnek a meghibásodással, amikor megérkezik a megemelkedett vízszámla.
 

De mennyi is pontosan az annyi? Természetesen minden csap más és más, és a csöpögés intenzitása is eltérő lehet, egy általános példával mégis illusztrálhatjuk, mekkora veszteség éri Önt és a család pénztárcáját egy rosszul záró csap esetében. Vegyünk egy percenként 10 cseppel csöpögő csapot. Nem hangzik soknak? Egy nap alatt a 10 apró cseppből 4 liter feleslegesen elfolyt víz lesz, egy hónap után pedig már 120 elpazarolt literrel számolhat. És ez csak egy közepes csöpögés! Intenzívebb szivárgás esetén akár egy kádnyi vízzel is kalkulálhat egyetlen hónap alatt.

A csaptelep felépítése: ezeket érdemes ismernie

Ha a tisztában van a csapok felépítésével, gyorsabban ismerheti fel és orvosolhatja a csöpögést. Elöljáróban annyit, hogy a vízfolyás mind a hagyományos, mind a modern, kerámiabetétes csapoknál előfordulhat – a vizet pedig mindig el kell zárni a munkálatok előtt!
 

A csöpögésért általában a tömítés a ludas. Ez a legszerencsésebb eset, hiszen a javítás olcsó és egyénileg is könnyen elvégezheti. Sokszor még új tömítést sem kell venni, elegendő megfordítani a régit. Ha mégis az új vásárlása mellett dönt, ügyeljen rá, hogy a megfelelő méretű típust válassza!
 

Egy fokkal bonyolultabb eset, ha a csapelzáró kar makacskodik, és a csap emiatt nem zár rendesen. A javításhoz először a rögzítő csavart kell kilazítania, mely a modern csapoknál már fixen a hideg/meleg jelzés alatt található. Ha lejött a kar, vizsgálja meg, hogy megfelelő állapotban van-e a menet, nincs-e törés vagy repedés a szerkezeten. A csaptelep zárjának cseréjével nemcsak a csöpögést fékezheti meg, de a felhasználói élményt is javíthatja.
 

A szelepfészek a csap lelke, ha betörik vagy eldeformálódik, garantált a csöpögés. A műanyag javítóbetét és a zárótömítés cseréjével küszöbölheti ki a problémát. Ha a tömítőbetét nem menne elsőre a helyére, akkor célszerű újra és újra kinyitni és elzárni a csapot. Előbb-utóbb a helyére fog préselődni.

A csöpögés akár csőtörést is jelenthet

Nem akarjuk a falra festeni az ördögöt, de a csöpögés akár egy nagyobb probléma előjele is lehet. A legrosszabb opció a csőtörés, ami akár komolyabb vízkárokhoz is vezethet, javítása pedig jelentősebb összegeket is felemészthet. Érdemes tehát ezt a lehetőséget az elsők között kizárni, ha csepegést tapasztal otthonában.
 

Gyakran előfordul, hogy a zuhany váltókarja adja meg magát, és itt jelentkezik a bosszantó szivárgás. Ennek oka az O-gyűrű és a belső tömítés kopása, ami modern csapokon is bekövetkezhet. A szétszerelés után a teljes betéttel menjen újat vásárolni, hiszen csakis a kompatibilis alkatrészek hozhatnak tartós és eredményes megoldást.
 

A tömszelence meghibásodásáról elsősorban a tengelymenti csöpögés árulkodik. Szerencsére ez a probléma is javítható házilag, sokszor elég a csapbetéten lévő hatfejű csavar erősebbre húzása. Ha a szivárgás ezek után is fennáll, sajnos nincs más megoldás, mint a teljes tömszelence cseréje.
 

Bár hétköznapi és bagatell esetnek tűnik, bizony a vízkő is okozhat fennakadásokat a csap működésében. A túlzott lerakódás ugyanis az egyes alkatrészek szorulásához vezethet, ami egyenes utat jelent a vízpazarláshoz. Sok esetben nem is kell vegyszereket alkalmazni, elegendő némi ecet és citromlé. Ez a csapot is óvja, és a környezetet sem károsítja.
 

Minden esetben ügyeljen arra, hogy ne sértse meg a munkálatok során a csap krómozását! Használhat egy egyszerű rongyot is mielőtt a fogóval elkezdené a szerelést, de akár PVC-szigetelőszalaggal is bevonhatja a szerszámot. Kerülje a túlzott erőkifejtést is, hiszen a csap részei sérülhetnek, eltörhetnek – és máris újabb csöpögés keletkezhet.

Csöpögő csap javítása: amikor a szakember elengedhetetlen

A házi módszerek sokszor eredményesek, persze nem árt némi műszaki affinitás és kézügyesség. Vannak azonban olyan esetek is, amikor a szakember elengedhetetlen. Ilyen lehet a már említett csőtörés, ami egy összetett probléma, orvoslása pedig hozzáértést igényel. Ha a teljes csap cseréje szükséges, szintén érdemes feltárcsáznia egy profit, aki garantálja a szakszerű beépítést.
 

A kisebb munkálatokkal azonban önállóan is megbirkózhat, persze nem árt, ha betart néhány aranyszabályt. Talán a legfontosabb tanács mind közül, hogy részletesen jegyezze fel, milyen lépések követték egymást! Ez hatalmas segítségnek bizonyul majd, amikor visszaszereli és összerakja a csapot. Egy jól megrajzolt folyamatábra fél siker!
 

A központi vagy szakaszoló vízelzáró csap elzárása után indulhat a csaptelep szétszerelése. A régi modelleknél elegendő lepattintania a forgógombokat, míg az egykarú típusoknál két csavart kell kilazítania. A fej eltávolítása után máris felbukkan a kerámiabetét, így ezt is tüzetesebben szemügyre veheti.
 

Ha vízkövet tapasztal, a cikk korábbi részeiből már tudhatja, mi a dolga. Van azonban egy rosszabb eset is, nevezetesen a rozsda. Sajnos ilyenkor nincs mit tenni, mindenképpen cserélni kell az eloxidálódott alkatrészt. Ehhez megint csak érdemes magával vinnie az elhasználódott részt az üzletbe, megspórolva ezzel néhány felesleges kört.
 

Hazánkban az ország legnagyobb részén kemény a víz, ami a csapok esetében leginkább az ún. perlátorokra jelent veszélyt. Ezek az apró, ám hasznos szerkezetek a víztakarékos működésben játszanak szerepet, idővel azonban elvízkövesedhetnek. Kisebb mértékű eltömődés esetén szóba jöhet a tisztítás, ha azonban ez nem segít, csak a csere marad.

Ne menjen el a probléma mellett!

Ahogy az eddigiekből is láthatta, a csöpögő csap otthoni javítása vagy cseréje egyáltalán nem nagy ördöngösség. Mindössze pár szerszámra, némi szaktudásra van szüksége, és persze jó helyzetfelismerésre. Fontos ugyanis, hogy csak a kisebb meghibásodásokat próbálja saját kezűleg orvosolni, a jelentősebb problémákhoz már szakemberre van szükség. Ismerje meg az E.ON Otthonangyal Csepp szolgáltatását, amely a háztartási vészhelyzetek esetén azonnali segítséget garantál és a problémára megfelelő szakembert ajánl.
 

A legrosszabb döntés ugyanakkor a tétlenség. Pár csepp víz felett könnyen szemet hunyhat, pedig akár köbméterekben is mérhető a kár, amit elszenvedhet. A csöpögés továbbá vízkőlerakódást okozhat a kádban vagy a mosogatóban, ezzel is tetézve a bajt. Az ivóvíz ráadásul értékes kincs, így minden feleslegesen elfolyt cseppért kár!

Kapcsolódó Cikkek

2020.07.29 / Otthon Kényelme

Ne kockáztasson, készüljön fel a háztartási balesetekre

Meglepő tény lehet, hogy a személyi sérülések nagy része otthonainkban történik. A statisztikák alapján ugyanis a balesetek közül első helyen szerepelnek a háztartási balesetek, megelőzve a közlekedési és a sportbaleseteket is. A KSH adatai szerint két évvel ezelőtt több mint ezerhétszáz halálos kimenetelű otthoni baleset történt. Az elemzésekből arra is fény derült, hogy 2017-ben közel harmincezer lakástűz keletkezett, mégis a legtöbb halálos áldozatot az otthonainkban bekövetkezett esések követelik. 

2022.02.11 / Otthon Kényelme

Korszerű fűtési rendszerek: ezeket érdemes tudni

Magyarországon a legnépszerűbb fűtési rendszerek közé tartozik a szilárd tüzelésű-, a hőszivattyús-, a gáz- és az elektromos fűtés. Az, hogy melyik megoldás a legkedvezőbb egy épületnek, számos tényezőn múlik. A tervezéskor figyelembe kell venni az épület típusát, a kivitelezés költségeit és az elérhető előnyöket.

 

2020.07.21 / Otthon Kényelme

Minden, amit a klímaberendezésekről és típusaikról tudni érdemes

Magyarországon az ötvenes évektől kezdve beszélhetünk a klímaberendezések használatáról, és az első magyar gyártmányú berendezések a 60-as években került forgalomba. A klímaberendezések robbanásszerű elterjedése a 90-es évektől kezdődött. A bevásárlóközpontok, mozik, éttermek, szállodák látogatói élvezhették legelőször a klimatizálást, de idővel a lakásokban és autókban is teret hódítottak.