háztartási balesetek
2020.07.29 / Otthon Kényelme

Ne kockáztasson, készüljön fel a háztartási balesetekre

Meglepő tény lehet, hogy a személyi sérülések nagy része otthonainkban történik. A statisztikák alapján ugyanis a balesetek közül első helyen szerepelnek a háztartási balesetek, megelőzve a közlekedési és a sportbaleseteket is. A KSH adatai szerint két évvel ezelőtt több mint ezerhétszáz halálos kimenetelű otthoni baleset történt. Az elemzésekből arra is fény derült, hogy 2017-ben közel harmincezer lakástűz keletkezett, mégis a legtöbb halálos áldozatot az otthonainkban bekövetkezett esések követelik. 

Cikkünkből kiderül, melyek a leggyakoribb és legveszélyesebb háztartási balesetek, amelyeket kis odafigyeléssel el tudunk kerülni. Természetesen minden veszélyforrást nem tudunk kizárni az életünkből, viszont bebiztosíthatjuk magunkat a szerencsétlen helyzetekre.

A leggyakoribb háztartási balesetek

A legtöbb ember úgy gondol az otthonára, mint a nyugalom és a biztonság fellegvárára, holott a legtöbb baleset lakásainkban következik be. A legveszélyeztetettebbek ebből a szempontból az idős emberek és a kisgyerekek. E két korosztály tehát fokozottabb odafigyelést igényel. Lássuk, melyek azok a leggyakoribb háztartási balesetek, amelyek minden háztartásban előfordulhatnak.
 

Égési sérülések

A legrémisztőbb szituáció a balesetek közül, amit el tudunk képzelni, a tűzhöz kapcsolódik. Az emberekben mindmáig benne van az az ősi ösztön, hogy félelemmel és csodálattal figyeljük a lángokat. Égési sérülések viszont nem csak nyílt láng használatakor fordulhatnak elő, hanem forró olajjal, maró hatású vegyszerekkel való közvetlen érintkezéskor is. Minden esetben menjünk orvoshoz, hiszen a nem megfelelően kezelt égési sérülések könnyen elfertőződhetnek.  Karácsonyfatűz kialakulása egy pillanat műve. Az ünnepek alatt a karácsonyfatüzek gyakorisága megnövekszik a balesetek között. Egy csillagszóró szikrája vagy egy gyertya pillanatok alatt lángra lobbanthatja a fenyőfánkat. Ne hagyjunk a lakásban őrizetlenül gyertyát vagy nagyobb hőt termelő elektronikai eszközt.

 • Mit tegyünk vasaló okozta égési sérülés esetén? Megégethetjük bőrünket a bekapcsolva felejtett elektromos főzőlappal, de akár a tűzforró vasalóval is. Kellő odafigyeléssel ezek a serülések is elkerülhetőek: a munka befejeztével ellenőrizzük le, hogy kikapcsoltuk-e a készülékeket. Előfordulhat családoknál, hogy a kíváncsi gyerek megfogja a tűzforró vasalót. Elsősegélyként a hideg vizes hűtéssel enyhíthetjük a tüneteket, javasolt tíz percig hűteni az égett bőrfelületet. Amint lehetséges mutassa meg szakembernek a sérülést.
   
Esés okozta trauma

A statisztikák alapján a közúti baleseteket is megelőzik a háztartási balesetek, amelyek jelentős része valamilyen esésnek a következménye. A legegyszerűbb feladatok közben is érhetik súlyos sérülések. Megcsúszhat a frissen felmosott padlón, leeshet a lépcsőről, de egy ablaktisztítás vagy villanykörte cseréje is végződhet a baleseti sebészeten.

 • Végtagtörés miatt veszélybe kerülhet a megélhetése is. A végtagtörés az egészségügyi kellemetlenségek mellett a munkából való kiesés miatt drámai lehet egy család életében. Egy végtagtörés akár hosszabb időre is munkaképtelenné teheti, amely komoly anyagi kieséssel jár. A munkák nagy része törött kézzel vagy lábbal hónapokig nem végezhetőek. Gondoljon csak a sofőrökre, az építőiparban dolgozókra, irodai dolgozókra, vagy az élsportolókra.
 • A combnyaktörés veszélyesebb, mint gondolná. Az idősebb korosztályra fokozottan veszélyesek az otthoni balesetek. A csontritkulás és a gyengébb immunrendszer önmagában is veszélyes. Egy rossz mozdulat következtében viszont akár combnyaktörés is bekövetkezhet, amelyet a legtöbb esetben csak műtétileg tudnak kezelni. Idősebb embereknél a combnyaktörés akár végzetessé is válhat, a sérüléssel járó szövődmények miatt. Ez a fajta sérülés nem csak a balesetet elszenvedőkre nézve kellemetlen, hanem az őket ápoló családtagokra, hozzátartozókra is plusz anyagi és lelki terhet róhat.
 • Fej- és nyaksérülések esetén mindig menjen orvoshoz. A balesetek között leginkább veszélyesek a fej- és a nyaksérülések. Nem szükséges külön ecsetelni, hogy egy koponyatörés vagy nyaki csigolyasérülés akár maradandó agyi károsodáshoz vagy bénuláshoz is vezethet. Fejsérülés esetén akkor is menjünk orvoshoz, ha látszólag nincs súlyos következmény. Eszméletvesztés esetén pedig azonnal hívjunk mentőt!

 

Háztartási balesetből származó vágott seb

A háztartási balesetek közül a vágott seb az, amely minden háztartásban előfordult már, hiszen egy egyszerű szendvics elkészítésekor vagy zöldség-gyümölcs aprítás közben is bekövetkezhet a baj. Fontos szem előtt tartani, hogy a kisebb sérülések is okozhatnak komolyabb problémát. Az egyszerűbb felszíni sérüléseknél a fertőtlenítés és sebtapasz használata elegendő megoldás lehet. Vannak azonban olyan otthoni balesetek is, amelyek komoly veszélyt hordozhatnak. Éles kések, törött üvegek, cserepek okozhatnak akár mélyebb sebeket, amelyek megsérthetik a csonthártyát is, így fertőzést és gyulladást is előidézhetnek.

 • A tetanusz elleni oltást komolyan kell venni. Nagyobb sérülések, illetve kerti munkák során szerzett sebek esetében mindenképpen szükséges a tetanusz elleni védőoltás. A megfelelő kezelés elmaradásakor merevgörcs alakulhat ki, amely az esetek 30%-ban halálos kimenetelű, hiszen ekkor a keringés és a légzés is leállhat.
 • Artériás vérzés esetén legjobb, ha mentőt hív. Komolyabb háztartási gépek vagy kerti szerszámok súlyos sérüléseket okozhatnak, amelyek nagyobb ütőeret is roncsolhatnak. Ilyenkor haladéktalanul hívjunk mentőt, hiszen a sérült rövid időn belül elvérezhet.

Súlyos sérülések esetében mindig forduljunk szakemberhez, vagy azonnal hívjunk mentőt!
 

Toxikus balesetek az otthonában

A toxikus vagy mérgezéses balesetek a fiatalabb és az idősebb korosztály körében fordulnak elő leginkább. A gyerekek nagy része előszeretettel kóstol meg idegen eredetű anyagokat, nem véletlenül van a legtöbb gyógyszeres dobozon és vegyszeres flakonon gyerekzáras kupak. Az idősek feledékenység okán túladagolhatják gyógyszereiket. Ezen háztartási balesetek elkerülésére kiválóan alkalmasak gyógyszeradagolós tárolók. Toxikus mérgezés minden háztartásban előfordulhat. Nagytakarítás közben rosszul szellőző helyiségben túl sok vegyszergőzt lélegezhet be, vagy szembe fröccsenhet a maró hatású tisztítószer.

 • Az ételmérgezés kellő odafigyeléssel megelőzhető. Ételmérgezést nem csak vendéglátóhelyen kaphatunk, a nem megfelelő minőségű alapanyagok használata vagy a nem megfelelő elkészítés is vezethet mérgezéshez. Enyhébb esetekben gyomorrontást kaphat, de egy szalmonellás fertőzés vagy az úgynevezett botulizmus életveszélyes állapotot is előidézhet.
 • Gyógyszermérgezés esetén orvosi beavatkozás szükséges. Hatóanyag intolerancia vagy túladagolás következtében beszélhetünk gyógyszermérgezésről, a legtöbb esetben orvosi beavatkozás szükséges. Gyógyszermérgezés esetén azonnal hívjunk mentőt, hogy gyomormosással vagy megfelelő gyógyszer adagolásával segíteni tudjanak a szakemberek.

Készüljön fel a legrosszabb háztartási balesetekre is!

Még a legóvatosabbak családjában is előfordulnak otthoni balesetek. Természetesen vannak olyan dolgok, amelyekkel felkészülhetünk az esetleges balesetekre, hogy megóvjuk családunk testi épségét. 

 • Figyeljen arra, hogy gyermekei, vagy házi kedvence ne tudja megzavarni munkavégzés közben, hiszen ez Önre és szeretteire is veszélyt jelenthet.
 • Használat előtt ellenőrizze, hogy az eszközök, szerszámok kifogástalanul működnek-e. A balesetveszélyes munkákat megfelelő testi-, szellemi állapotban végezze, hiszen a legtöbb baleset kockázatát növeli a kimerültség és az alkoholos befolyásoltság.
 • Legyen otthonában elsősegély doboz, hogy a váratlan háztartási balesetek okozta kisebb sérüléseket kezelni tudja.
 • Kössön olyan balesetbiztosítást, amely nem csak saját magát, hanem családtagjait, szeretteit is biztosítja. Egy biztosítással ugyan nem kerülheti el az otthoni baleseteket, de megkönnyítheti az életét a bajban. Számos előnye van a biztosításoknak. Nem csak csonttörés esetén kaphat biztosítási összeget, hanem kórházi ápolás esetén napi térítési díjat fizet Önnek a biztosító. Műtét esetén pedig nagyobb összeggel járul hozzá a gyógyulásához.


Balesetbiztosítást nem csak saját magára köthet, hanem az Önnel egy háztartásban élőkre is, amennyiben ugyanarra a lakcímre vannak bejelentve. Továbbá házi kedvencére, kutyájára és macskájára is köthet biztosítást, amennyiben azonosító mikrochippel rendelkezik.

A háztartási balesetek következményei minimalizálhatóak

Az Ön otthonában is előfordulhat olyan háztartási baleset, amely miatt hosszabb időre keresőképtelenné válik. Rosszabb esetben pedig maradandó egészségkárosodást is szenvedhet. Biztosítás nélkül a hirtelen keletkező anyagi kiadások, és a munkahelyről való kimaradás veszélybe sodorhatja családja megélhetését. Anyagi fedezet híján, elmulaszthat olyan szakorvosi kezeléseket, amelyek nélkül a későbbi életminősége jelentősen romolhat.
 

Az E.ON Otthonangyal Partner biztosítás megoldást jelenthet a váratlan helyzetekben, hiszen akár több százezer forinttal segítheti Önt az otthoni balesetekből adódó nehéz helyzetben. Szerződött lakossági ügyfelek kedvező feltételekkel juthatnak hozzá ehhez a biztosításhoz.
 

Megfelelő biztosítást választva minimalizálni tudjuk a bekövetkező balesetekből fakadó anyagi terheket.

Kapcsolódó Cikkek

Milyen műtétre fizet a biztosító
2020.07.20 / Otthon Kényelme

Milyen műtétre fizet a biztosító? - tippek és tudnivalók

Baleset bármikor érhet bárkit, bárhol. Azonban a balesetbiztosítás fontosságának mégis nagyon kevesen tulajdonítanak jelentőséget, hiszen ott az alap TB szolgáltatás, mely rendszeres adófizetés mellett biztosítja az orvosi ellátásunkat. A balesetbiztosítás nem csak a biztosítottnak szolgál kártérítésként a baleseti bejelentő szerint munkakiesésre, hanem halál esetén a család is kártérítést kap választott szolgáltatási csomag szerint.

Csöpögő csap javítása
2019.10.11 / Otthon Kényelme

Komoly problémákra is utalhat a csöpögő csap

- Mennyibe kerül egy csepp benzin? – kérdezi egy ember a benzinkúton. Semmibe – válaszolja a kutas. – Rendben, akkor csepegtesse tele! Az ősrégi vicc a csöpögő csapra is érvényes. Bár egy csepp víz valóban kimutathatatlan összegbe kerül, hosszú hetek vagy hónapok alatt már komoly összegek folyhatnak le a lefolyón.