2019.05.09 / Otthon Kényelme

Energiatakarékos gázkonvektor: a hatékony fűtési megoldás

Jelenleg több mint 3 millió gázkonvektor van használatban az országban, azonban ezeknek a 80 százaléka már elavult. A gázkonvektorok nagy része már 20-40 éves, alacsony hatásfokkal dolgoznak, és ami a legkárosabb, hogy a döntő többségüknél azbesztet alkalmaztak a tömítéshez. Lassan, de biztosan érdemes lesz lecserélni az öreg konvektort új és környezetbarátabb verzióra.

Sőt ezek a konvektorok már 23,5%-kal kevesebbet fogyasztanak. 2018 eleje óta csak energiatakarékos gázkonvektorokat szerezhetünk be a boltokból, melyek A vagy B energiahatékonysági besorolással rendelkező fűtőtestek.

 

A gázkonvektor öntöttvasból és lemezből készül, leginkább a nagyvárosokban kedvelt fűtési forma. Egy konvektor csak egy helyiség fűtésére alkalmas, azonban könnyen és gyorsan képes felmelegíteni egy szobát. Elrendezésük szerint három típusát különböztetjük meg: a parapetes, a kéményes és a fali gázkonvektort. A használata igen költséghatékony, és a gázon kívül nem igényel más segédenergiát.

Miért váltunk energiatakarékosra?

Az Európai Unió 2015-ben hozott rendelete szigorította a fűtőberendezések használatát. Két év felkészülési idő után 2018. január 1-jén élesedett a jogszabály az uniós országokban. A háztartásokban maximum 50 kW, a kereskedelmi célokat támogató helyiségekben legfeljebb 120 kW névleges hőteljesítményű egyedi fűtőtest használható. Fontos tudni, hogy a hatályos követelmények csak az újonnan beszerelt készülékekre - vagy készülékcsere esetén - érvényesek, a meglévő régi fűtőberendezésekre nem.
 

A rendeletben alsó és felső határértéket szabtak meg a fűtés hatásfokára és a kibocsátott nitrogén-oxidok mennyiségére vonatkozóan. A NOx-kibocsátásra legfeljebb 130 mg/kWh előírás vonatkozik - a felső fűtőértéket tekintve kell az adatokat számolni -, melyet nem könnyű betartani a gyártóknak.
 

A hagyományos gázkonvektorokra jellemző, hogy csak magas teljesítményen képesek működni, mert rossz a szabályozhatóságuk. Lényegében a két szélsőség között működnek a régi típusok: vagy túlfűtenek, vagy szinte alig van hatásuk.
 

Ha csak 20-30%-on üzemel a konvektor, akkor az égő nem tud folyamatosan működni: hol ég, hol pedig kialszik a láng. Ekkor 5000 ppm szén-monoxid keletkezik, ami életveszélyes is lehet, eszméletvesztést vagy akár halált okozhat. Sokszor ilyen alacsony teljesítményen az égő nem gyullad be, ami gázszivárgáshoz vezethet. Ilyenkor a szén-monoxid nem a szobában, hanem az ablak környékén összpontosul, ami szellőztetéskor beáramolhat a szobába.
 

Ahogy említettük a régi gázkonvektorokat azbeszttömítéssel gyártották: a gázégő és a gyújtóláng alatt, a néző üveg mellett, illetve a hőcserélőhöz is azbesztet használtak. A rákkeltő anyag könnyen bejut a levegőbe, így pedig a tüdőbe.
 

Ezzel szemben az energiatakarékos gázkonvektorok könnyebben szabályozhatók, sokkal jobb hatásfokkal működnek, épp ezért gazdaságosabbak is a pénztárcánknak. A korszerűbb technológiának és az uniós rendeletnek köszönhetően jóval alacsonyabb a károsanyag-kibocsátás mértéke az új készülékek esetében.

Mikor éri meg gázkonvektort használni?

1. Ha kicsi a lakás

A gázkonvektorok elsősorban kis alapterületű lakások és garzonok fűtésére alkalmasak, hiszen ezeknek a helyiségeknek alapvetően kicsi a hőigényük. Bizonyos kazánok nem is képesek ilyen kis teljesítményen működni, így a konvektor az egyik leggazdaságosabb alternatíva. 

2. Ha külön fűtenénk a szobákat

Minden szobában külön hőmérsékletet állíthatunk be a konvektorokkal, így a hálóban és a nappaliban a különböző igényeknek megfelelően fűthetünk. A termosztátnak köszönhetően pedig nagyon könnyen szabályozhatók a gázkonvektorok.
 

3. Ha takarékoskodnánk a gázzal

A gázkonvektor is takarékos megoldásnak számít: nem kell egész nap fűteni, mert rövid időn belül képes felmelegíteni egy teljes szobát. 

Milyen típusú gázkonvektorok léteznek?

A parapetes gázkonvektor az ablak alatti falrészen kap helyett. Innen ered a neve is, hiszen ezt a területet parapetnek nevezik. A fűtőberendezés a parapeten keresztül kívülről nyeri a szükséges levegőt, az égéstermék is rajta keresztül távozik a szobából. Ennek köszönhetően sokkal kisebb az esély a szén-monoxid felhalmozódására. Ez a típus terjedt el leginkább az otthonokban a kedvező ára miatt.
 

A kéményes konvektor a működéséhez szükséges oxigént az adott helyiségből szerzi, ezért a szoba megfelelő szellőzésének biztosítása elengedhetetlen. Műanyag ablakok esetén különösen fontos a folyamatos levegőcsere, mert az új ablakok kitűnő szigetelése miatt kevés friss levegő szökik be a szobákba. A kéményen keresztül távozik az égéstermék, ezért egy-egy huzat esetén nagyobb a veszélye annak, hogy a szén-monoxid visszatérjen a szobába. Szerencsére az újabb készülékekben egy biztonsági érzékelő figyeli a szén-monoxid mennyiséget, és veszély esetén rögtön kikapcsolja a konvektort.
 

A fali konvektor piezoelektromos gyújtással működik, ami elősegíti a könnyebb kezelhetőséget. Ennek a típusnak a beépítése egyszerűbb és olcsóbb is, a mélysége pedig akár 200 mm-rel kisebb más típusoknál.

Hogyan legyen mindig megfelelő hőfok a szobában?

Nincs kimondottan egyértelmű álláspont a megfelelő szobai hőmérséklettel kapcsolatban: az egyéni igényeknek és érzékenységnek van szerepe a tökéletes hőérzet kialakításában. Általánosan az mondható, hogy nappal a 21 °C, éjszaka pedig 18-19 °C az ideális a felnőtt emberek számára. Gyermekek esetében ez néhány fokkal magasabb, kifejezetten a fürdetés idején. Ha melegebb a szoba a nappali órákban, akkor bágyadttá és enerválttá válhat az ember, nehezebben megy a gondolkodás és lassabb lesz a reakcióidő is. Az éjszaka folyamán a túl meleg szoba pedig rontja az alvás minőségét: több mikroébredéssel és felriadással kell számolni, lényegében felületesebb lesz az alvás.
 

A szoba felfűtése nemcsak a fűtőberendezés típusától függ, hanem a helyiség adottságaitól is. Számításba kell venni a következő tényezőket, amikor a szoba fűtési rendszerét tervezzük:

 • helyiség mérete,
 • szobában lévő páratartalom,
 • külső hőmérséklet,
 • a beltéri hőmérséklet és a határoló felületek viszonya,
 • szellőzési lehetőségek,
 • légmozgás,
 • a lakó/használó szokásai és életvitele.
   

Ki kell hangsúlyozni, hogy a gázkonvektorok konkrét helyét a szerelési és a műszaki-biztonsági előírások határozzák meg. Ennek ellenére érdemes tudni, hogy szobánként egy gázkonvektorral kell számítani, mert a készülék csak egy konkrét helyiség felfűtésére alkalmas. A fűtendő helyiség méretéhez viszonyítva kell meghatározni a konvektor teljesítményét. Minden 20 m3 fűtéséhez 1 kW teljesítményre van szükség. Ez azt jelenti, hogy egy 20 m2 helyiség esetében, ha 3 m belmagassággal számolunk, akkor 3 kW-os konvektort kell beszerezni (60 m3 x 50 W = 3.000 W).
 

A gázkonvektor termosztátja segít szabályozni a megfelelő hőmérsékletet a szobában: a beépített termosztát a ki- és bekapcsolásért felelős. A nem megfelelő folyadékszint a termosztátban felesleges gázfogyasztáshoz vezethet: a készülék nem jó időpontban kapcsol ki és be. Ennek elkerüléséhez rendszeres karbantartásra és tisztításra van szükség.

Nem szabad megfeledkezni a karbantartásról

A gázkonvektorokra jellemző, hogy nagy teljesítmény közben mennek tönkre, tehát leginkább télen. Évente mindössze pár ezer forintos kiadást jelent egy általános vizsgálat és tisztítás, ha azonban a konvektor meghibásodik és szerelőre van szükség, akár 100 000 forintot is elérheti a javítás díja. A rendszeres karbantartással a váratlan kiadásokat és a kellemetlen helyzeteket is elkerülhetjük. Senkinek nem esne jól, ha például karácsonykor maradna fűtés nélkül az egész család.
 

Milyen hibák léphetnek fel a gázkonvektornál?

Probléma esetén a szerelőnek érdemes előre megmondani a konvektor típusát, a gyártmányát és az észlelt hibajelenséget. Nézzük, milyen hibák léphetnek fel!

 • Nincs szikra: Valószínűsíthetően kontakt hiba lépett fel az elektróda és a gyújtóégő, esetleg a termoelem vég között.
 • Gázszag árad: Meghibásodhatott egy tömítő, eltörhetett a gyújtóégőcső vagy a bekötőcső, esetleg gázvezérlő hiba lépett fel.
 • A készülék nem szabályozható: Tönkremehetett a termosztát vagy a szabályozó hibásodott meg, esetleg elkopott.
 • Pár perc után leáll a konvektor: A füstcső szétcsúszhatott vagy akár eldugulhatott. Elképzelhető, hogy egy madár költözött a készülékbe vagy az őrláng ég túl alacsonyan.
 • Durrog a készülék: Vezérlő hibát vagy dugulást jelenthet.
 • Nem egyenletes a láng: Dugulásra vagy parapet hibára vezethető vissza.
 • Nem gyullad be a láng: A gyújtóégővel kapcsolatos hiba sejthető, esetleg koszos a fúvóka, vagy pókhálós a gázcső.
 • Nem fűt eléggé: A termosztát nem működik megfelelően vagy az égőnyomás digitális szabályozása romlott el.
 • A gyújtóláng elalszik: A fúvóka koszos lehet vagy a termoelem, termomágnes hibás.
   

Bármilyen hiba is jelentkezik, mindig kérjük szakember segítségét, nélküle soha ne kezdjük el megjavítani a készüléket!
 

Nem kérdés, hogy a gázkonvektor jó választás, amennyiben kis helyiséget szeretnénk gyorsan felfűteni. Az energiatakarékos gázkonvektor amellett, hogy nagyobb hatásfokkal és gazdaságosabban működik, sokkal környezetbarátabb megoldás, az egészségünkre sem olyan káros, mint a régi konvektortípusok. A hatékonyság érdekében fontos, hogy a szobához illő teljesítménnyel rendelkező készüléket válasszunk, illetve figyeljünk a konvektor rendszeres tisztítására és karbantartására. Így akár évtizedekig is szolgálhat minket a kiválasztott gázkonvektor.

Cimkék:

Kapcsolódó Cikkek

2019.04.03 / Otthon Kényelme

A zárt égésterű kazán – kazánkisokos!

Az életvédelmi szempont volt az egyik ok, amiért az EU kötelezővé tette a zárt égésterű kazánok használatát. A nyílt égéstér attól nyílt, hogy közvetlen kapcsolatban áll a lakótér levegőjével. Így meghibásodás esetén az égéstermék visszajuthat a szobába, és fennáll a szén-monoxid mérgezés kockázata. A zárt égéstérű kazán kiküszöböli ezt a veszélyt, hiszen a kéményen keresztül szerzi be az égéshez szükséges levegőt, és a ugyanígy távozik az égéstermék.

2022.02.11 / Otthon Kényelme

Korszerű fűtési rendszerek: ezeket érdemes tudni

Magyarországon a legnépszerűbb fűtési rendszerek közé tartozik a szilárd tüzelésű-, a hőszivattyús-, a gáz- és az elektromos fűtés. Az, hogy melyik megoldás a legkedvezőbb egy épületnek, számos tényezőn múlik. A tervezéskor figyelembe kell venni az épület típusát, a kivitelezés költségeit és az elérhető előnyöket.

 

2022.09.06 / Otthon Kényelme

Gázkazán rutinfeladatok: hogyan készüljünk a fűtési szezonra?

Egyelőre még tart az indián nyár, de hamarosan kezdődik a fűtési szezon.  Bár jelentősen drágult a lakossági piaci árú földgáz ára, sokan továbbra is gázzal, vagy gázzal is fogunk fűteni az előttünk álló télen. Egy jól karbantartott kazán nem kevés megtakarítást tud hozni, ezen kívül ne bízd a véletlenre a családod biztonságát sem: ha gázzal fűtesz, mindenképpen végezd el a téli üzemmódra való átállással kapcsolatos rutinfeladatokat, de ha teljesen biztosra akarsz menni, akkor hívj szakembert. Olvasd el az alábbiakban, hogy miért!