2019.10.15 / Otthon Kényelme

Ekkor hívjon vízszerelőt! Mutatjuk a leggyakoribb eseteket

Ne kerteljünk: manapság jó szakembert találni olyan, mint tűt keresni a szénakazalban. Legyen szó bádogosról, asztalosról vagy éppen vízszerelőről, bizony jó sok kört kell futnia, mire gyors és precíz mesteremberre bukkan. Egy vérbeli vízszerelő mester rendelkezik a megfelelő képesítésekkel, munkájára pedig igényes.

Már az első beszélgetés alkalmával felmérheti, milyen színvonalú munkára számíthat. A felkészült szakember félmondatokból is érti a problémát, és azonnal ellátja javaslatokkal is. Szintén fontos paraméter a pontosság: egy jó szerelő akkor jön, amikorra ígérte magát! És, hogy mikor kell vízszerelőt hívnia? Megmutatjuk a legtipikusabb eseteket.

Vészhelyzet

Hazaért a munkából, és azt látja, hogy a fürdőszoba úszik a vízben, vagy éppen a plafon teljesen át van ázva. Az ilyen jelek akkut problémára, például csőtörésre vagy beázásra utalnak, ilyenkor pedig rövid időn belül meg kell kezdeni a javítást. Sajnos ezek a csapások nincsenek tekintettel a naptárra sem, így hétvégén és ünnepnapokon is beüthet a krach. Szerencsére ma már – főleg a nagyvárosokban – nonstop vízvezeték-szerelők is dolgoznak, akik bármikor vállalják a helyreállítást.
 

Az ilyen jellegű nagyobb meghibásodásokat várhatóan nem tudja azonnal teljes körűen orvosolni a szakember, hiszen például a hibás csövet teljes egészében  cserélni kell. Pár ügyes fogással azonban elérheti, hogy ne ázzon tovább a ház vagy a kert. Ha igazán felkészült mesterrel van dolga, biztos lehet benne, hogy részletesen elmondja, milyen további lépések lesznek szükségesek, és hogy ezeket ő mikor és milyen áron tudja vállalni. Sőt, azt is elárulja, milyen további szakemberek bevonására lesz szükség (villanyszerelő, burkoló stb.).

Kár lenne halogatni

Mármint a karbantartást. Akkor is érdemes szakit hívni, ha a vízvezetékrendszerének nincs látható meghibásodása, vagy csak apró-cseprő problémákat tapasztal (enyhén csöpögő csap, kisebb dugulás). Ha pár évente átnézeti otthonát egy vízszerelővel, komoly összegeket spórolhat meg: egy ellenőrzés pár ezer forintba kerül, egy komoly javítás akár tíz- vagy százezrekbe is. Ne essen abba az illúzióba, hogy Önnél minden rendben: idővel a legkorszerűbb, leggondosabban kiépített rendszerben is megjelennek kisebb-nagyobb hibák.
 

Egy jó szakember nem él vissza a helyzettel, azaz nem akar mindenáron javítandó problémát találni, kihasználva a megrendelő hozzá nem értését. Legyen gyanús, ha az átvizsgálás irreálisan hosszú időt vesz igénybe, és laikusként is bagatellnek tűnnek a feltárt gondok. Bátran kérjen papírt az ellenőrzés után a hibákról, ezeket aztán megmutathatja egy másik szerelőnek másodvéleményért. Ha a két szakember egyetért, nincs mese, valóban javításokra van szükség.

Ha mindenbe beleköt a vízszerelő

Az előző bekezdésben gondot jelentett, ha a szakember mindenbe belekötött, néha azonba pont ezért van rá szükség. Hiszen a kerti csap vagy a mosogatógép bekötése mindenképpen mesterembert kíván, ahogy a WC csésze vagy tartály szakszerű beüzemelése is. A különböző gépek esetében a gyártók sokszor ragaszkodnak hozzá, hogy profi vízszerelő végezze a munkálatokat, ellenkező esetben elveszik a garancia. Akkor is érdemes tehát szakit hívni, ha úgy látja, egyedül is megbirkózna a feladattal.
 

Ezek a munkálatok jellemzően pár órát vesznek igénybe, a minőségi munkavégzés jele pedig az, hogy a berendezések sehol nem szivárognak, és nem maradtak hatalmas rések például a WC csésze és a padló között. Egy jó szakember minden esetben elvégzi a sziloplasztos tömítést és kifogástalan rendet hagy maga után. Sőt, a munkájára garanciát is vállal, azaz akár hetekkel később is visszahívhatja, ha a bekötött gép nem megfelelően működik, esetleg csöpögést vagy ázást tapasztal. A rossz szakember ilyenkor kifogást keres, a jó pedig elnézést kér.

Vízóra szerelés: az órák kérdése

Ezt a mondatot aligha akarja hallani a vízszerelő szájából, pedig a vízóra cseréje akár több órát is igénybe vehet. És hogy mikor lehet erre szükség? A vízórát néhány évente hatóságilag is kötelező cserélni, ugyanakkor egyéb esetek is előfordulhatnak. Ha például sérül a plomba (a vízóra hitelesítése) vagy maga az óra, vagy ha korszerűbb készülékre váltana. Fontos azonban, hogy a vízóracserét mindig jelezni kell a szolgáltatónak, a munkát pedig csak olyan ember végezheti, akinek erre jogosultsága van.
 

A vízóracsere főleg panellakások és régi társasházak esetében lehet macerás, hiszen ezekben az ingatlanokban jellemzően kevés hely van a munkálatokra, és maga az óra is igencsak eldugott helyen lehet. Ez pedig azt jelenti, hogy speciális szerszámokra és már-már egy zongorista kézügyességére van szükség a cseréhez. Amennyiben pedig nem jó szerelőt választ, a következmények több mint kellemetlenek: hibás adatokból számolják ki a fogyasztását, csöpögés is előfordulhat, a szakszerűtlen beszerelés pedig akár büntetést is vonhat maga után.

Hidegzuhany

A zuhanyfülke beépítése nem olcsó mulatság, ezért hidegzuhanyként érheti, ha a munkások elvonulta után problémák garmadájával kell szembenéznie. Szivárog az illesztéseknél, lejár az ajtó vagy éppen a nem megfelelő csövek miatt nem folyik el a víz. A helyreállítás legalább annyi időbe és pénzbe kerülhet, mint maga a beépítés, ezért az ilyen munkálatoknál különösen fontos a megfelelő minőségű vízvezeték-szerelés. Szerencsére az internet korában már könnyen tájékozódhat: amelyik szakinak van tapasztalata a zuhanyfülke beszerelésében, alighanem büszkén fel is tünteti a honlapján a referenciái között.
 

Sajnos azonban a legjobb mesterember sem tudja garantálni, hogy ne lenne szükség kiegészítő munkálatokra. Ha a csempét vagy a járólapot is bontani kell a zuhanyfülke beszereléséhez, mindenképpen kell egy burkoló, amennyiben pedig a kabin modern funkciókkal is fel van szerelve (beépített világítás, rádió), egy villanyszerelő is jól jöhet majd. Arra is készüljön, hogy ezek a munkák akár több napot is igénybe vehetnek, és bizony a nagytakarítást sem lehet megúszni a végén.

Korszerűen

Egy új mosógép, egy komplett tetőtér-beépítés vagy éppen a konyhabútor lecserélése. Ezek a felújítások és korszerűsítések a vizes rendszereket is érintik, így aztán szakemberért kiáltanak. Méghozzá olyanért, aki sokrétű tudással rendelkezik, és képes egy kézben összefogni a különböző feladatokat. Egy családi ház vagy egy lakás komplett vízvezetékrendszerének kiépítése bizony embert próbáló feladat, ilyenkor alighanem egy komplett szakember-csapat lepi majd el a házát.

Ha nem a vízrendszert újítja fel, akkor is érdemes lehet előre elmenti egy vízszerelő számát. Hiszen bárki hibázhat: a villanyszerelő belefúrhat a csövekbe, a kertben dolgozó markoló feltépheti a szennyvízelvezetést és még sorolhatnánk. Murphy törvénye a lakásfelújításnál is érvényes, ezért jól teszi, ha felkészül a legrosszabb eshetőségre is. Ha már dolgoztatott korábban olyan mesteremberrel, akivel maradéktalanul elégedett volt, érdemes őt hívni. Választhatja az E.ON Otthonangyal Csepp szolgáltatását is, mely a problémára szakembert ajánl, aki néhány órán belül képes segítséget nyújtani a vízvezetékekkel kapcsolatos vészhelyzetek esetén. Ha sürgős a feladat, nem éri meg kísérletezgetni.

A víz az úr

A vizes rendszerek különösen érzékenyek, hiszen ki vannak téve a rozsdásodás és a vízkövesedés veszélyének egyaránt, így aztán olykor-olykor biztosan szüksége lesz egy megbízható szakemberre. A hangsúly pedig ezúttal a bizalmon van, hiszen a szerelőt be kell engednie a lakásában és rá kell bíznia értékes berendezési tárgyait vagy műszaki eszközeit.
 

Ahogy már említettük, nem egyszerű jó szakit találni: ha Önnek sikerült rábukkannia, el ne eressze! A vízszerelők is szívesen mennek oda dolgozni, ahol megbecsülik őket és értékelik a szakértelmüket. A kölcsönös megelégedettség pedig azt eredményezi, hogy se az Ön pénze, se a csapja nem folyik majd feleslegesen.

Kapcsolódó Cikkek

2021.09.06 / Otthon Kényelme

Gázkazán rutinfeladatok: hogyan készüljünk a fűtési szezonra?

Bár egyelőre még tart az indián nyár, hamarosan kezdődik a fűtési szezon. Ne bízd a véletlenre a családod biztonságát: ha gázzal fűtesz, mindenképpen végezd el a téli üzemmódra való átállással kapcsolatos rutinfeladatokat, de ha teljesen biztosra akarsz menni, akkor hívj szakembert. Olvasd el az alábbiakban, hogy miért!

2020.07.29 / Otthon Kényelme

Ne kockáztasson, készüljön fel a háztartási balesetekre

Meglepő tény lehet, hogy a személyi sérülések nagy része otthonainkban történik. A statisztikák alapján ugyanis a balesetek közül első helyen szerepelnek a háztartási balesetek, megelőzve a közlekedési és a sportbaleseteket is. A KSH adatai szerint két évvel ezelőtt több mint ezerhétszáz halálos kimenetelű otthoni baleset történt. Az elemzésekből arra is fény derült, hogy 2017-ben közel harmincezer lakástűz keletkezett, mégis a legtöbb halálos áldozatot az otthonainkban bekövetkezett esések követelik. 

2019.10.17 / Otthon Kényelme

Mi a teendő gázszivárgás esetén?

A magyar háztartások több mint harmadában gázfűtés biztosítja a meleget, a lakossági gázhasználatot pedig csak tovább növelik a palackos vagy vezetékes gáztűzhelyek és bojlerek. Joggal mondhatjuk tehát, hogy a gázszivárgás mindenkit érintő probléma, mely lényegében bármely háztartásban előfordulhat a panellakásoktól kezdve a társasházakon át a családi házakig.