Szolár medence fűtés
2020.03.03 / Napenergia

Tudjon meg mindent a szolár medencefűtésről

Magyarországon egyre több házban található medence, mely a kikapcsolódás mellett a sportolás örömét is megadja. A fűtése azonban rendszeres költséget jelent, így már a kiépítésekor érdemes elgondolkodni a különféle költségcsökkentő megoldásokon.

A napelemes rendszerek nemcsak a medencefűtésre használhatók, hanem akár teljesen energiafüggetlenné tehetik a háztartást, és ideális esetben még a közműhálózatba is visszatáplálható a megtermelt felesleg.


Cikkünkben megismerheti a medencefűtés jelenleg elérhető változatait, különös figyelmmel a szolár fűtést. Szó lesz az előnyökről és hátrányokról, illetve a költségekről is.

A medencefűtés lehetséges változatai

A medencefűtésre akkor van szükség, amikor a külső hőmérséklet miatt a víz kellemetlen mértékben lehűl. Hogy ez mikor következik be, az viszonylag szubjektív, de az őszi időjárás megérkeztével mindenképpen számolni kell ezzel a problémával.
 

Ha a vízfelület megfelelően védve van, akkor a nyár végét követően is használható a pihenés ezen módja, de a hővesztésről, illetve a hőpótlásról gondoskodni kell. Ez történhet lefedéssel és fűtéssel is. A medence melegének elszökéséért ugyanis nagyjából 1/3 arányban felelős az azt körülvevő talajréteg, míg a másik 2/3 részben a hő a levegő irányába távozik.
 

Külső polikarbonát lefedés

A külső polikarbonát lefedéssel egy zárt, műanyag keret kerül a medence fölé, mely a napsugarakból érkező energiát bent tartja, és nem engedi elpárologni a víz hőjét sem. Többféle változatban érhető el, létezik egymás alá betolható panelekből álló kivitel, illetve olyan, amely kupolaszerűen magasodik a vízfelület fölé.
 

Előnyei:

 • nem igényel külső energiát, így nincs havonta jelentkező költsége
 • utólag is könnyen felszerelhető
 • akár május közepétől szeptember közepéig kitolja a medence használati idejét
 • véd a szennyeződésektől
   

Hátrányai:

 • eltolható fedésnél helyet kell hagyni a kinyitott elemeknek
 • viszonylag költséges
 • sok rossz minőségű megoldást is találni a piacon

Ennek a melegítési módnak a költsége jellemzően több százezer forintnál kezdődik. Az olyan kivitelek, amelyek nagyobbak, és fürdeni is lehet alattuk, elérhetik az 1 millió forintot.
 

Elektromos fűtés

Az elektromos medencefűtés egy viszonylag egyszerű gépezet, ahol a szivattyút egy vezérlőegység üzemelteti. Ebben található a fűtésért felelős rész, mely a vizet melegíti.

Azok, akik szeretnének az áramszámlán spórolni, gyakran használnak a rendszer mellett különféle szolár takarókat is. Ezek a vízfelületre simulva képesek akár 4-5 fokkal is csökkenteni a hőveszteséget.
 

Előnyei:

 • könnyen telepíthető
 • kiválóan fel tudja melegíteni a víz hőmérsékletét
 • akkor is működik, ha nem süt a nap
   

Hátrányai:

 • jelentősen megnövelheti az áramszámlát
 • napelemmel kombinálva szinte rezsimentes, de ekkor a napelem telepítésének vagy nagyobb méretezésének van költsége
   

Az elektromos fűtés beszerelésének költsége a berendezéssel együtt nagyjából 200 ezer forint.
 

Hőszivattyús fűtés

A hőszivattyúval történő fűtés a levegőből veszi ki a melegítéshez szükséges hőt, miközben egy több lépcsős folyamat során összenyomja és elpárologtatja a rendszerben lévő speciális gázt. Elektromos áram szükséges a működtetéséhez, de hatékonysága kiváló, akár négyszer-ötször több hőt állít elő, mint amennyi energiát használ.
 

Előnyei:

 • olcsó fűtési mód, de valamennyi áram szükséges hozzá
 • utólag is könnyen beépíthető
 • időjárástól függetlenül működik
   

Hátrányai:

 • viszonylag nagyobb összeg a kiépítése
 • áram szükséges hozzá
 • homokszűrő beépítése szükséges

A hőszivattyús fűtési rendszer ára kb. 350 ezer forinttól érhető el.
 

Szolár fűtés

A szolár fűtés a nap energiáját használja fel a víz melegítésére, de nem áramot termel, hanem a csövekben lévő vizet érik a napsugarak. Ennek többféle alternatívája létezik, az egyszerűbb kivitelnél csak a medence vizét keringtetik egy szolár panelben. A nagyobb méretű megoldás során viszont már a teljes háztartás fűtéshőjét vagy melegvíztermelését is napkollektorok biztosítják.
 

Előnyei:

 • csak a keringtető szivattyú működésének van minimális költsége
 • egyszerű rendszer
 • többféle méretezéssel is elkészülhet

Hátrányai:

 • függ a napsütéstől
 • ha a háztartási melegvízzel egy hálózatba van kötve, akkor a melegvíz felhasználása kihűtheti a medencét is
   

Attól függően, hogy mekkora méretben van szükség napkollektorra, a rendszer kiépítésének költsége jelentősen eltér. Különálló szolár panel már 50 ezer forinttól elérhető, ha viszont a háztartást is kollektoros rendszer látja el, a költségek a 2 millió forintot is meghaladhatják.
 

 
 
 
Bízza szakértelmünkre napelemes rendszere kiépítését!

A szolár medencefűtés jellemzői

Mivel a szolár medencefűtés az egyik leggazdaságosabb és leggyakrabban használt megoldás, így érdemes alaposabban is megismerni a részleteit. A napelemmel ellentétben, amely elektromos áramot állít elő, ezek a rendszerek a napfény hőjét hasznosítják.
 

Szőnyeg                                                                     

A szolár szőnyeg az egyik legegyszerűbb lehetőség, a kisebb modelleket akár szakember nélkül is össze lehet szerelni.
 

Ennek a medencefűtésnek az a lényege, hogy nagy felületű, fekete színű szőnyeget terítenek szét a medence közelében, amelyben lassan vizet áramoltatnak. Az elnyelt napfény gyorsan felhevíti az anyagot, a meleg víz pedig átadja hőjét a medence vizének.
 

Jellemzően 4-5 fokkal emelheti meg a vízhőt, de a folyamat lassú, hiszen a kültéren felállított, szétszedhető medencéknél is legalább 3-4 nap kell a teljes felmelegítéshez. Nagyobb víztömegekhez pedig állványzatra épített, szakemberek által felépített szőnyegre lehet szükség.
 

A telepítéskor a medence vízfelületének 75-100%-ával megegyező méretű szolár szőnyeget kell felhelyezni, de abban az esetben, ha a vizet használaton kívül szolár buborékfólia védi, 50% is elegendő lehet. Ára változó, a szerelvényekkel együtt 15 ezer Ft/m2-től érhető el.
 

Panel

A panel egy egyszerűen telepíthető, strapabíró verzió, ahol polietilénből vagy hasonló tulajdonságú anyagból készült elem veszi fel a nap hőjét. Az ilyen egységeket sorba lehet kötni, így rugalmasan változtatható a teljesítmény.
 

A panel a kialakítása miatt megdönthető, általában lábakat is mellékelnek hozzá a csomagban, amivel beállítható az ideális szög. Mivel nincs szükség a fix rögzítésére, így napközben is a nap felé fordítható.
 

A különféle méretű elemek eltérő melegítési képességgel bírnak, de egy 1x0,5 méteres egység általában egy köbméter vizet egy nap alatt 10-11 fokkal képes felmelegíteni. Ez egy 15 köbméteres medence esetében egyetlen nap során 0,8 fokos, egy hét elteltével pedig nagyjából 5,5 fokos melegedést jelent.
 

A szolár panel ára 35 ezer forint környékén indul, mérettől és gyártótól függően.
 

Buborékfólia

A buborékfólia az egyik legolcsóbb és igen népszerű medence fűtési mód, melyet gyakran használnak kiegészítőként másféle melegítők mellett. A fólia vízzel érintkező felületén buborékok találhatók, így egy vékony légréteg alakul ki, mely szigetelőanyagként viselkedik.
 

Akár 4-5 fokot is javíthat a víz hőmérsékletén azzal, hogy napsütéses időben felerősíti a nap erejét, éjjel pedig csökkenti a lehűlést.
 

Elérhető kézzel mozgatható változatban, de hengerre is szerelik, ilyenkor használaton kívül csak fel kell tekerni. Az ára széles skálán mozog, egy négyzetméter buborékfólia 500-1000 Ft között kapható.
 

Napkollektor

A napkollektoros medencefűtés a szolár panel nagyobb változata, melyet a legtöbb esetben a közel eső háztetőre helyeznek. A vákumcsövekben lévő vizet vagy más folyadékot a nap hője kiválóan fel tudja melegíteni, ezt közvetlenül a medence rendszerébe lehet kötni.
 

Nagyon gyakori, hogy nemcsak fűti a medence vizét, hanem a lakóépület melegéért felelős rendszerébe is besegít. Nyáron a csövekben áramló folyadék hőmérséklete elérheti a 60-100, míg télen a 40-80 fokot.
 

A kiépítésének ára változó, attól függően, hogy csak a medencéhez használják, vagy a ház fűtése is ezzel működik. A teljes költség néhány százezer forinttól akár egy-két millió forintig is terjedhet.

A napkollektorok egyéb felhasználási területei

A napkollektorok nemcsak a kültéri medencét melegíthetik, vagy az épület fűtésére köthetők rá, hanem a beltéri medencéknél, és a háztartási melegvíz elkészítésénél is felhasználhatók. Ilyen esetekben az otthon hőszabályozása nem közvetlenül a kollektor melegvizével történik, hanem a folyadékban rejlő hőenergiával.

Ezt hőcserélő eszközök alakítják át a melegvíz elkészítéséhez, vagy ezzel működik a beltéri medence fűtése még a legnagyobb téli hidegben is.
 

Összegzés

A szolár medencefűtés egy kiváló alternatíva lehet a különféle medencék víztömegének felmelegítésére, de a kivitelezés előtt nem árt elgondolkodni a megvalósítandó célokról. Meg kell fontolni, hogy mekkora felületről van szó, az év mekkora részében lesz kihasználva a medence fűtése, illetve szükség van-e a háztartás fűtés- vagy melegvízigényének kielégítésére is.
 

Spórolni minden esetben lehet vele, figyelni kell azonban a kiépítés költségeit is. Ha ez a két dolog egyensúlyban marad, akkor egy minimális költségtől eltekintve akár ingyen is megoldható a medence vizének felmelegítése.
 

 
 
 
Bízza szakértelmünkre napelemes rendszere kiépítését!
Cimkék:

Kapcsolódó Cikkek

inverter jelentése
2020.03.11 / Napenergia

Az inverter jelentése és felhasználási területei

Az áram ma már nélkülözhetetlen a mindennapjainkban, de az elektromos hálózattal kapcsolatban több probléma is felmerülhet fel. A leggyakoribb, hogy a feszültség minőséggel adódik gond: ide tartoznak a tranziensek, a gépek által generált nagyobb indítási áramlökés, a feszültség leesése vagy túl magas mértéke.
 

Kellemetlen helyzetet a fentieken kívül az áramkimaradás okozhat, hiszen ilyenkor egyáltalán nem működnek a gépek. Nagyvárosoktól távoli helyeken akár napokig is elhúzódhat a helyreállítás, ilyenkor hasznos lehet egy otthoni energiatároló egység vagy saját napelemes hálózat kiépítése.

2019.09.19 / Napenergia

Segítünk választani: az összes tudnivaló a Fronius inverterekről

Az inverter a hálózatra tápláló napelemes rendszerek legfontosabb részét képezi, és feladata, hogy a napelemek által termelt egyenáramot váltakozó árammá alakítsa, ami a közüzemi hálózatnak is teljes mértékben megfelel, feszültség és frekvencia szempontból is. Ezenkívül képesek optimalizálni az áramtermelést, ellátnak védelmi és biztonsági funkciókat, biztosítják a távfelületeket, az adatgyűjtést, de még arra is képesek, hogy vezéreljék a saját fogyasztóik egy részét.

2019.11.27 / Napenergia

A napelem rendszer a háztartásban a jelen, nem pedig vízió

A megújuló energiaforrások közül valószínűleg a napenergia az egyik legnépszerűbb típus, köszönhetően ismertségének és relatíve egyszerű használatának. A napenergia hasznosításához szükségünk van egy úgynevezett napelem rendszerre, ami köszönhetően a technológiai fejlődésnek és az állami, valamint EU-s támogatásoknak, egyre egyszerűbb megoldás.