háztartási balesetek
2021.02.01 / Napenergia

Lakásfelújításon gondolkodik? Vegye igénybe az otthonfelújítási támogatást!

2020. október 14-én érkezett a hivatalos bejelentés, miszerint bővül az otthonteremtési program, mégpedig egy minden eddiginél kedvezőbb lakásfelújítási támogatás formájában. Pontos, részletes feltételeit a november 25-én megjelent 518/2020. (XI.25.) kormányrendelet tartalmazza, azonban cikkünkben mi is bemutatjuk a legfontosabb tudnivalókat.

A legfeljebb hárommillió forint összegű támogatás a lakásfelújítási költségek maximum 50%-ára fordítható, melyet az államkincstár utólagos finanszírozással, vissza nem térítendő támogatás formájában bocsát rendelkezésre jogszabályban meghatározott feltételeknek megfelelő személyeknek. A feltételek közül az egyik legfontosabb: a legalább egy gyermeket nevelő családok. 

A támogatás igénybevételéneklegfontosabb adatai

Mettől meddig vehető igénybe a támogatás?

A lakásfelújítási támogatásról szóló rendelet 2021. január 1-jén lépett hatályba, a pályázat benyújtásának legvégső határideje pedig 2022. december 31. A lakásfelújítási támogatás kizárólag a 2021. január 1. után létrejött szerződések alapján elkezdett munkálatok és a szerződésben meghatározott anyag- és munkadíj esetében, számla ellenében megfizetettköltségekre vehető igénybe. Érdemes észben tartani, hogy a támogatást a felújítás befejezését és a számlák kifizetését követő 60 napon belül igényelhetjük. 

Kik vehetik igénybe a lakásfelújítási támogatást?

Az újonnan bejelentett lakásfelújítási támogatás jóval megengedőbb, mint a korábbi támogatási formák, mint például a CSOK.

 

A támogatás igénylésének feltétele legalább egy, 25 éven aluli vér szerinti vagy örökbefogadott gyermek, amibe már a születendő gyermek is beletartozik, amennyiben a magzat betöltötte a 12. hetet. Amennyiben a gyermek a 25. életévét már betöltötte, de megváltozott munkaképességű, a támogatás igényelhető.
Nem feltétel az sem, hogy a gyermek szülei házasok legyenek, valamint akár egyedülálló, vagy elvált személyek is igényelhetik a támogatást.

 

Különélő szülők esetén az jogosult az állami támogatásra, aki a gyermeket neveli és a gyermeke a támogatással érintett lakásban legalább egy éve lakóhellyel rendelkezik, azonban egyik fél lemondhat a másik javára a támogatás jogáról. Amennyiben több gyermeket nevelnek és külön-külön mindkettejük lakóhelye megegyezik legalább az egyik gyermekük lakóhelyével, úgy a támogatás összege 50-50% arányban oszlik meg kettejük között, ami fejenként legfeljebb 1,5 millió forint is lehet.

 

Az igényléshez legalább egy év folyamatos társadalom biztosítási jogviszonnyal kell rendelkezni, maximum 30 napos megszakítással. A biztosítotti jogviszonyba természetesen beletartozik az álláskeresési járadék folyósítása, a nyugdíj mellett végzett munka, illetve középfokú vagy felsőfokú intézményben a nappali hallgatói jogviszony is.

 

Az igénylés fő kritériumai közé tartozik még a köztartozás-mentesség is. 

Mire vonatkozik pontosan a támogatás?

 

A lakásfelújítási támogatás számos otthonfelújítással kapcsolatos munkálatra igényelhető, a támogatás összegében az anyagköltség, illetve a vállalkozói díj 50-50%-os arányban szerepelhet. Ahhoz, hogy a maximum, 3 millió forintos támogatási összeget elérjük, csupán a támogatás összegére vonatkozóan kell ennek az 50%-os felosztásnak megfelelni. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy például a 6 millió forintos beruházásunkból csak 1,5 millió forint a munkadíj, de ehhez hozzáadódik 4,5 millió forint anyagköltség. Ebben az esetben a támogatáshoz 1,5-1,5 millió forint értékű számlát tudunk benyújtani, amivel megvalósul az 50%-os arány, úgy, hogy az összköltségünkre ez nem igaz.

 

Elszámolható mind kültéri, mind beltéri munkálat, többek között:

  • Napkollektor, napelemes rendszer telepítése, bővítése
  • Klímaberendezés beépítése, cseréje
  • Közműbekötés, csatornázás, fűtés korszerűsítés
  • Nyári konyha vagy éppen garázs felújítása
  • Szigetelési munkálatok
  • Festés, mázolás
  • Konyhai gépek, bútorok beépítése, cseréje
  • Tetőfelújítás, tetőcsere

A fenti listában felsoroltakon kívül még számos más, felújítással, korszerűsítéssel kapcsolatos munkálatra igényelhető támogatás, a teljes, részletes lista a kormányrendeletben tekinthető meg.

 

Fontos, hogy a felújítási munkák elvégzésére szerződött vállalkozó nem lehet sem az igénylőnek, együttes igénylés esetén pedig sem a házastársának vagy élettársának közeli hozzátartozója, illetve sem ők, sem a közeli hozzátartozóik nem rendelkezhetnek tulajdoni részesedéssel vagy nem tölthetnek be tisztséget ezen vállalkozásban.

Mindent, a felújítandó ingatlanról

Az ingatlannal kapcsolatban is vannak bizonyos feltételek, melyekhez a támogatás, illetve kölcsön felvételét kötik. Az igénylőnek és gyermekének a jelzáloggal terhelendő, valamint a támogatás segítségével felújítandó ingatlanban legalább egy éve lakóhellyel kell rendelkeznie, azonban ez alól vannak kivételek. Lakóhelynek a lakcímet igazoló hatósági igazolványon lakóhelyként feltüntetett cím számít, a tartózkodási hely címén lévő lakás felújítására a támogatás nem vehető igénybe.

 

A kivételek között szerepel az anya várandóssága, az egy évnél fiatalabb gyermek, valamint, ha még nincs egy éve, hogy az adásvételi szerződés aláírásra került a támogatásban érintett ingatlanra, vagy az igénylő tulajdonában lévő telken felépült lakásra az ingatlan-nyilvántartási bejegyzésre sor került.

 

A másik feltétel a felújítani kívánt ingatlannal kapcsolatban, hogy az igénylőknek együttesen legalább 50%-os mértékű tulajdoni hányaddal kell rendelkezniük. 

Az egyik legfontosabb: a számlák!

Az otthonfelújítási támogatás igénybevételéhez minden költséget, legyen az anyagbeszerzés vagy éppen munkadíj, számlával és a szerződéssel kell igazolni. Az anyagköltség, illetve munkadíj 50-50%-ban számolható el, ami azt jelenti, hogy 1 millió forintos munkadíj elszámolásához azonos értékű anyagköltség vásárlását igazoló számlával kell rendelkezni. Fontos kitétel továbbá, hogy szerződést is kell kötni az elvégzendő munkára.

Az otthonfelújítási kölcsön részletei

Az otthonfelújítási kölcsön keretein belül felvehető maximális hitelösszeg 6 millió forint, melyet maximum 10 év futamidővel igényelhetünk igencsak kedvező, 3%-os, fix kamattal. Az állami kamattámogatás a feltételek teljesítése esetén a teljes futamidőre biztosított, így nem érheti kellemetlen meglepetés a törlesztés során. A 2021. február 1-től igényelhető otthonfelújítási kölcsön jelzálog alapú, tehát ingatlanfedezet szükségeltetik a felvételéhez.

 

Amennyiben igénybe kívánja venni az otthonfelújítási kölcsönt, az otthonfelújítási támogatás iránti kérelem 2021. március 1-jével nyújtható be legkorábban. 

Önerő a felújításhoz

Az otthonfelújítási támogatás utólagos finanszírozásából fakadóan az igényelni kívánt támogatás összegét saját önerőből kell először megelőlegezni. Azoknak sem kell lemondaniuk azonban a támogatás nyújtotta lehetőségről, akik nem rendelkeznek a szükséges önerővel, ugyanis 2021. február 1-től igényelhető a lakásfelújítási kölcsön, mely rendkívül kedvező feltételekkel nyújt áthidaló megoldást erre az esetre. 

Feltételek a kölcsönfelvételhez

Mint minden kölcsön esetében, úgy az otthonfelújítási kölcsön elbírálásához is a pénzintézet megvizsgálja az igénylő hitelképességét. Azonban nemcsak a hitelképességet, hanem azt is figyelembe veszik, hogy az igénylő megfelel-e az otthonfelújítási támogatás igénybevételéhez szükséges feltételeknek is. Így tehát, ha valaki nem tesz eleget a támogatáshoz szükséges elvárásoknak, úgy az otthonfelújítási kölcsön elbírálása sem lesz kedvező. 

A hitel visszatörlesztés: érdemes előtörleszteni?

Sok esetben találkozhatunk hitelek esetében kedvezőtlenebb feltételekkel, ha előtörlesztéssel kívánunk élni, ez azonban az otthonfelújítási kölcsön esetében díjmentes, abban az esetben, ha az előtörlesztés az otthonfelújítási támogatásból történik. A szerződött pénzintézet a támogatás jóváírását követően 10 napon belül újra kalkulálja a kölcsön havi törlesztőrészleteit a már alacsonyabb visszafizetendő összeg alapján, változatlan futamidő mellett.

Amennyiben más forrásból kívánunk előtörlesztéssel vagy végtörlesztéssel élni, banktól függően egyéb díjakkal is számolhatunk. 

Szeretnéd többször megigényelni?

Az otthonfelújítási kölcsön minden arra jogosult által csupán egy alkalommal vehető igénybe, többszöri megigénylésre nincsen lehetőség. Érdemes tehát alaposan átgondolni, hogy milyen munkálatok is szükségesek otthonunk teljes korszerűsítéséhez. 

Egyéb családtámogatási kedvezmények és a lakásfelújítási támogatás

Milyen feltételekkel igényelhető egyszerre vagy egymás után a CSOK és/vagy babaváró hitel és a lakásfelújítási támogatás?

Bár a CSOK és az otthonfelújítási kölcsönigényelhető egyszerre, azt azonban fontos megjegyezni, hogy ugyanazon számla nem számolható el duplán, mind a két támogatás terhére, ezt szigorúan ellenőrzi az államkincstár.

Jó hír azonban, hogy a számlákat egy időben elszámolhatjuk lakástakarék-pénztári megtakarítás felhasználása során és az otthonfelújítási támogatás keretein belül is, így akár több támogatást is igénybe vehetünk a lakásfelújításunk finanszírozására. 

Cimkék:

Kapcsolódó Cikkek

Fűtés napelemmel
2021.03.30 / Napenergia

Hordozható napelem

Napjainkban egyre többször találkozhatunk napelemes rendszerekkel, méghozzá háztartások, gazdasági társaságok és üzemek esetében egyaránt.

Fűtés napelemmel
2021.03.30 / Napenergia

Alternatív fűtés

Egy hideg téli estén nincs is jobb, mint bevackolni magunkat a meleg szobába. Napjainkban azonban kulcskérdéssé vált, hogy milyen módon állítjuk elő ezt a meleget. Bár a klasszikus fűtési technikák (gáz, fa) továbbra is a legnépszerűbbek közé tartoznak, egyre többen fordulnak az alternatív technikák (hőszivattyú, elektromos fűtés) felé.

Utóbbiak jellemzően kisebb környezeti terhelést jelentenek, hiszen olyan megújuló energiaforrásokra épülnek, mint a napenergia vagy a geotermikus hő. Emellett a család pénztárcáját is kímélik, hiszen hosszú távon megtérülő beruházásnak számíhatnak a hagyományos eljárásokhoz képest. Cikkünkben a klasszikus és az alternatív fűtési technikákat is alaposabban górcső alá vesszük.

Fűtés napelemmel
2021.03.29 / Napenergia

Fűtés napelemek által termelt villamos energiával

Egyre több újépítésű ingatlanban fűtenek napelemek által megtermelt villamos energiával, mely teljesen felválthatja a gázt vagy a tűzifát. Ügyelni kell azonban arra, hogy nem minden épületben éri meg átállni a szolár energia hasznosítására, ezért fontos a szakértő tervezés és a költségbecslés.

Ebben a bejegyzésben áttekintjük az elektromos fűtés előnyeit is buktatóit, illetve a megvalósítás típusait. Azt is megnézzük, hogy mekkora költséggel jár egy-egy fűtési megoldás, és ezek képesek-e előállítani a háztartási meleg vizet.