2022.03.25 / Napenergia

Napelemtisztítás kisokos: mikor, miért, hogyan

Azt alaposan megtanulta mindenki, hogy otthonunk tisztasága egészségügyi és esztétikai szempontból is fontos, de a napelempanelek tisztításának jelentőségére már kevesebben gondolnak. Egyre több háztartás energiaellátását biztosítják már napelemes rendszerek, a 2020-as év azonos időszakához képest 2021-ben már több mint duplájára nőtt a napelemes rendszerek által termelt villamos energia, ezért fontosnak tartjuk, hogy felhívjuk a figyelmet a napelempanelek tisztítására.

 
 
 

Miért van szükség a napelemek tisztítására?

 
 
 

A napelempanelek felülete ugyanúgy koszolódik, mint bármilyen más felület, ez hosszú távon a működésbeli hatékonyság romlásához vezethet. A napelemes rendszer otthoni telepítése során kiemelt figyelmet szentelünk annak, hogy a panelek ne legyenek árnyékolva, vagy éppen megtaláljuk az ideális helyet számukra. Fontos azonban észben tartanunk, hogy ha szennyeződések takarják le huzamosabb ideig, akkor azt a villanyszámlánk összegén is észrevehetjük.

 

A napelemekpanelek tisztán tartásához részben hozzájárulnak az esőzések, ugyanis a lerakódott portól és egyéb enyhébb szennyeződésektől ilyen módon is megszabadulhatunk a megfelelő dőlésszög esetén. Abban az esetben azonban, ha a nagyobb mennyiségű por összegyűlik a napelemek alján, az így keletkező sárréteg jelentős mértékben csökkenti a termelés hatékonyságát. A makacs, hosszabb ideje lerakódott, és akár nagyobb felületet is eltakaró foltok már célzott tisztítást igényelnek. Ezzel amellett, hogy pénzt takarítunk meg hosszú távon, a napelemtisztítás hozzájárul a napelempanelek élettartamának növeléséhez is. 

 
 
 

Hogyan történik a napelemek tisztítása?

 
 
 

A napelempanelek tisztítása különleges figyelmet igényel, ha nem megfelelő anyagokkal vagy tisztítószerekkel végezzük, akkor többet árthat, mint használ. A napelem tisztítása házilag sem lehetetlen feladat, azonban több fontos tényezőt is figyelembe kell vennünk.

Mindenképp nézzük meg, hogy a napelempanelek gyártója és a napelemes rendszer kivitelezője milyen előfeltételeket ír elő a gyártói és kivitelezői jótállás érvényességével kapcsolatban, és a tisztítás során annak megfelelően vegyünk igénybe szakembert, ha szükséges.

 

A jótállási feltételeket követően első és legfontosabb a biztonság, mivel a napelempanelek többnyire a tetőn találhatóak, ezért ügyeljünk arra, hogy a panelek tisztítása során stabilan rögzítsük magunkat, megelőzve ezzel a leesést.

 

Hatékony tisztítószerként használjunk ioncserélt desztillált vizet a csapvíz helyett, ugyanis a csapból folyó kemény víz tartalmazhat több olyan ásványi anyagot, ami kicsapódik a napelempanelek felületére, így nem lesz tökéletesen cseppmentes a végeredmény. 

 
 
 
 
 
 

Hogyan ne álljunk neki a feladatnak?

 
 
 

A napelemek tisztításakor fontos az időzítés is: napos, meleg időben semmiképpen ne álljunk neki, hiszen a napelemek felforrósodnak a napsütés hatására, ami nemcsak testi épségünket veszélyezteti, hanem a nagy hőmérséklet-különbség hatására a hideg, de akár szobahőmérsékletű víz is megrepesztheti a felületüket, használhatatlanná téve ezzel a paneleket.

 

Magasnyomású mosó vagy gőztisztító berendezés használata semmi esetre sem ajánlott, mert bár elképesztően hatékony tisztítási módszerekről van szó, a napelempanelek felületének sokat árthatnak.

 

Ezen kívül tilos erősen savas kémhatású mosószert használni, hiszen akár a napelem szigetelését is erodálhatja, ezzel pedig az áramütés kockázatát növeljük. A tiltólistára nyugodtan tegyük fel a durvább anyagú száraz törlőkendőket vagy súrolószereket is, hiszen ezek használatával akár mikrosérüléseket is ejthetünk a napelempanelek felületén.

 

A napelempanelek tisztítása során figyeljünk arra, hogy még véletlenül se lépjünk a panelekre, mert bár ellenálló anyagból készültek, könnyen megkarcolhatjuk, vagy akár el is törhetjük így őket.

 
 
 

Miért javasolt profikra bízni a piszkos munkát?

 
 
 

Bár saját kezűleg is megpróbálkozhatunk a napelempanelek tisztítással, a legtöbb ember otthonában nem találhatóak meg sem azok a különleges tisztítószerek, sem pedig a megfelelő biztonsági- és takarítóeszközök, melyek a napelempanelek biztonságos és hatékony tisztításának elengedhetetlen feltételei. Érdemes inkább szakemberekre bízni a piszkos munkát, hiszen az általuk használt, speciálisan napelempanelek tisztítására kifejlesztett lúgos kémhatású szer hatékonyan és biztonságosan varázsolja tisztává a panelek felületét.

 
 
 
 
 
 

Mikor és milyen gyakran javasolt elvégezni a tisztítást?

 
 
 

A napelempanelek tisztítására javasolt legalább évente egyszer sort keríteni, szükség esetén akár többször is, de a fagyosabb időszakban érdemes erre kiemelt figyelmet szentelni. Télen a lerakodó hótakaró alatt a panelek nem termelnek, ezért célszerű minél előbb eltávolítani a fagyos fedőréteget.

 

Mindenképpen érdemes inkább szakemberhez fordulni abban az esetben, ha már az akár több éve lerakódó szennyeződés észrevehető mértékben rontja a napelemes rendszer hatékonyságát.

 
 
 
Megtérül a befektetett idő és energia?
 
 
 

Egy rendszeresen és szakszerűen karbantartott napelemes rendszer hosszú távon sok fenntartható kWh megtermelésével hálálja meg a gondoskodást. A napelempanelek szakszerű tisztítására fordított idő, pénz és energia sokszorosan megtérül, hiszen napelemek esetében így biztosítható a kiszámítható és tervezhető mértékű termelés.

Cimkék:

Kapcsolódó Cikkek

2019.11.27 / Napenergia

Napelem panel: a megtérülő befektetés

napelem rendszerek egyik elengedhetetlen kelléke maga a napelem panel, ami a felhasználóknak sokszor csak „egy fekete tábla, ami begyűjti a napenergiát”. Nagyon leegyszerűsítve valóban erről van szó. De ha valódi energiaforrásként tekintesz a napenergiára és tudod, hogy ez egy mindenki számára elérhető, megtérülő befektetés, akkor nem árt tudni az alapokat a napelem panelekkel kapcsolatban. Mennyibe kerül, hány darab kell belőle és meddig szolgálja a háztartást? Alaposan körbejárjuk a témát, tarts velünk!

2019.10.01 / Napenergia

Napelem szerelés lépésről lépésre

Cikkünkben bemutatjuk a napelem rendszerek beszerelésének lépéseit. Kitérünk arra is, hogy milyen tényezők befolyásolhatják a sikeres telepítést, illetve hogy milyen buktatók merülhetnek fel a folyamat során. A hosszú távú és rövidtávú problémák elkerülése érdekében pedig részletesen megindokoljuk, miért fontos a hozzáértő szakemberek bevonása.

Mielőtt belevágnánk, első lépésként fontos tisztáznunk: milyen előnyökkel jár számodra, illetve a környezet számára a napelem?

 

2021.01.25 / Napenergia

Napelem tartószerkezet

A napelemmel történő energiatermelés napjaink egyik legjobb megoldása a megújuló energiákból fedezett áramelőállításra. A napelemes panelek és az inverter mellett a tartószerkezet is a rendszer fő részét képezi.

Ennek feladata, hogy évtizedekig biztonságosan megtartsa, és a megfelelő pozícióban rögzítse a napelemeket, így biztosítva az áramtermelés zavartalanságát. Ebben a bejegyzésben részletezzük a tartószerkezetek típusait és azok jellemzőit, illetve áttekintjük, mire kell figyelni a napelemek felszerelése előtt.