Napelem tartószerkezet
2021.01.25 / Napenergia

Napelem tartószerkezet

A napelem tartószerkezetek típusai és jellemzőik

A napelemmel történő energiatermelés napjaink egyik legjobb megoldása a megújuló energiákból fedezett áramelőállításra. A napelemes panelek és az inverter mellett a tartószerkezet is a rendszer fő részét képezi.

Ennek feladata, hogy évtizedekig biztonságosan megtartsa, és a megfelelő pozícióban rögzítse a napelemeket, így biztosítva az áramtermelés zavartalanságát. Ebben a bejegyzésben részletezzük a tartószerkezetek típusait és azok jellemzőit, illetve áttekintjük, mire kell figyelni a napelemek felszerelése előtt.

A napelem tartószerkezet típusai

A napelemes rendszerek tartószerkezeteinek kiépítésénél több fontos dolgot is mérlegelni kell:

 • a rendelkezésre álló hordozófelület dőlésszögét és teherbírását
 • a tartószerkezetekre eső terhelést
 • az adott napelem típusát

A napelemek és az ezeket tartó szerkezet tömege adott, ezért már a tervezés során fel kell mérni, hogy a tető milyen teherbírással rendelkezik, és képes-e fogadni az új rendszert. Ha igen, akkor a fedésre felhasznált anyagnak megfelelő rögzítési módot kell választani.

Szintén a tervek elkészítésekor kell kiszámolni a tartószerkezetre eső terhelést, mely nemcsak a panelek tömegét jelenti, hanem a várható hómennyiség súlyát, és a széllökések erejét is.

A napelem rendszer telepítése során biztosítani kell az optimális tájolást és dőlésszöget. Ehhez olyan módon kell kiválasztani a felhasznált rögzítési módot, hogy az beleférjen a megrendelő költségvetésébe.

A fentiek alapján többféle rögzítési típusról beszélhetünk. Ha a napelemek tájolása és dőlésszöge állandó, akkor fix-, ha a nap útját követi, akkor pedig napkövető tartószerkezetről beszélhetünk.

A hordozófelület típusától függően a napelemes rendszer felkerülhet hagyományos tetőzetre, lapostetőre, illetve földre is telepíthető.

Tartószerkezetek típusai a nap követése szerint

Magyarországon a napelemek ideális tájolása déli irányú, és dőlésszöge nagyjából 35 fokos. Mivel a Nap folyamatosan halad az égen, így az esetek nagy részében a paneleket nem megfelelő szögben éri a napsugárzás.

Ennek a problémának a megoldására született meg a napkövető tartószerkezet, ahol elektromos energiával működő motorok fordítják a paneleket a kívánt irányba, beállítva a dőlést is.

A fix rendszerekkel szemben a Nap útját követő tartónak előnyei és hátrányai is vannak:

 • előnye a jobb hatásfok, jobban éri a Nap energiája, ezért magasabb a megtermelt energiamennyiség
 • hátránya a drágább kiépítési költség, illetve a motorok is áramot fogyasztanak

Napkövető tartószerkezeteket általában földre-, vagy lapostetőre telepített rendszereknél szerelnek fel.

 
 
 
Bízza szakértelmünkre napelemes rendszere kiépítését!
 
 
 

Tartószerkezetek típusai az elhelyezés szerint

Helytakarékossági és anyagi szempontok miatt, mivel sokkal olcsóbb a ferdetetős tartó, mint például a földre telepíthető társa.

Általában a családi házak és más épületek tetejére kerülnek fel a napelemek, de ha a tető teherbírása, tájolása vagy dőlésszöge nem megfelelő, akkor kerülhetnek a panelek a földre is Kivitelezési szempontból a harmadik változat a lapostetőre szerelt rendszer, amely egy eltérő technológiát igényel.

 
 
 
Hagyományos tetőre szerelt tartószerkezet

A hagyományos, ferde tetőre szerelt tartószerkezeteknél az alapokat a cserepek alá beszerelt szarufakampók jelentik, ezek fogják az alumíniumsíneket a felületre. A sínekre kerülnek rá a panelek, a rögzítésükről csavarok és leszorítók gondoskodnak.

Ha a tetőt nem cserép fedi, hanem cserepeslemez, zsindely, pala, trapézlemez vagy más típusú fedőanyag, akkor eltérő rögzítőelemek szükségesek. Ezek mindig illeszkednek a tetőzet anyagához, és a felfogatási lehetőségekhez.

 
 
 
Lapostetőre szerelt tartószerkezet

A lapostetőkre szerelt napelemeknél nem a tető dőlése biztosítja a megfelelő szöget, hanem a tartószerkezetet kell döntve felállítani. Ennek előnye, hogy mind a tájolás, minda dőlésszög ideálisan beállítható.

A tartószerkezet ilyen esetekben összetettebb, hiszen a méretezés során nem csak a téli csapadékot kell figyelembe venni, hanem a szélviharok hatását is. Ráadásul a lapostetős kiviteleknél a szél könnyedén alá tud kapni a napelemes paneleknek, így a tartószerkezetnek a nagyméretű, felfelé ható erőt is ki kell állnia, ezért van szükség a súlyozásra

 
 
 
Földre telepített tartószerkezet

Földre telepített napelemes rendszernél a tartószerkezetet gyakran lebetonozzák, vagy földcsavarokkal rögzítik a talajhoz. Az ideális dőlésszög és tájolás ebben az esetben is kiválasztható, illetve a panelek szabadon bővíthetők a rendelkezésre álló terület erejéig. Ez rendszerint nagyobb helyet jelent a hagyományos-, illetve lapostetőkre szerelt fotovoltaikus rendszereknél.

Mire kell odafigyelni a napelem felszerelése előtt?

A napelemek felszerelése előtt mindig figyelembe kell venni a hordozófelület típusát, tájolását és dőlésszögét. Minden típusnál többféle tartószerkezet érhető el, így a végleges változat kiválasztásánál a terhelhetőséget és árat is mérlegelni kell.

Csak olyan vállalkozásra szabad rábízni a kivitelezést, amely rendelkezik a megfelelő szerszámokkal és referenciákkal, a munkatársai tapasztaltak, és minőségi anyagokat használ fel. Ahogy a napelem paneleknél és az inverternél, úgy a tartószerkezetnél sem szabad az olcsóbb, de megbízhatatlan elemeket választani. A tartósíneknek rendszerint alumíniumból, a csavaroknak és leszorítóknak pedig rozsdamentes acélból kell készülniük.

A nem megfelelő kivitelező csapat számos hibát követhet el. Ezek közül a következők jellemzők:

 • a napelemek nincsenek megfelelően rászorítva a tartószerkezetre
 • a napelemek tájolása vagy dőlésszöge nem ideális
 • egy közeli objektum túl nagy árnyékot vet a panelekre
 • a tartószerkezet elemei árnyékot vetnek a panelekre
 • nem a tetőtípusnak megfelelő rögzítőelemek kerültek felhasználásra
 • a tartószerkezet elemei nem 100%-ban rozsdamentes anyagból készültek
 • olcsó, rossz minőségű elemek kerültek beépítésre
 • nincs biztosítva a megfelelő szigetelés, a tűz- és életvédelem
 • az elemek hibásan vannak összeszerelve, bekötve
 • a rendszer nem készült fel a téli hó tömegére, vagy a szélviharok erejére

A fenti hibák előfordulásakor a napelemes rendszer nem képes a megfelelő hatásfokkal üzemelni, romlik a teljesítménye és a megtérülése. A megjelenő rozsda a rendszer integritását veszélyezteti, és további költségeket ró a tulajdonosra a tönkre ment elemek lecserélésével.

A selejtes részek pedig jobb esetben idő előtt elhasználódnak, rosszabb esetben viszont áramütést vagy tüzet is okozhatnak. A nem megbízható kivitelező gyakran olyan céget használ a munkájához, mely nemrég lett alapítva, és egy rövidebb időszak után el fog tűnni. Ezzel szinte lehetetlenné válik a garanciális problémák kijavítása, vagy a rossz kivitelezés miatti helytállás.

A napelem kihasználása

A napelemek által termelt villamos energia nagyon sokféle módon felhasználható, és fontos különbséget tenni a napkollektoros rendszer, és a napelemek között. Előbbi a napsugarak hőjét gyűjti össze, utóbbi pedig áramot állít elő.

A fotovoltaikus rendszer felhasználásánál érdemes figyelembe venni a technikai fejlődést, és gondolni a jövőbeni lehetőségekre is. Ennek megfelelően a napelemes rendszerrel működtethetők:

 • a háztartási berendezések és gépek
 • az elektromos fűtés és légkondicionálás
 • a meleg víz előállítása
 • a medencefűtés
 • geotermikus fűtés esetén a hőszivattyúk

Ezekhez a gyakori felhasználási módokhoz csatlakozhat be már egészen rövid időn belül az elektromos autó, mely Magyarországon is egyre jobban terjed. Ezeknek a járműveknek villamos energiára van szükségük a töltéshez, és még olcsóbbá teszi a fenntartásukat, ha otthoni áramtermelő rendszerekből kapják az energiát.

A fotovoltaikus rendszer felhasználása emellett olyan előnyökkel is együtt jár, melyek még előnyösebbé teszik a kiépítését:

 • 100%-ban megújuló, korlátlan mennyiségben rendelkezésre álló energiaforrást használ
 • az energiatermelés során nem szabadul fel káros anyag
 • biztonságos, és kiforrott technológiát jelent
 • a segítségével elérhető a 0 Ft-os energiaszámla
 • a beruházás 8-13 év alatt is megtérülhet, onnantól fogva ingyen energiát termel
 • sokféle állami- vagy Európai Uniós támogatás, illetve akár 0% THM-ű napelem hitel érhető el a kiépítésre
Összegzés

A napenergia hasznosítása a fosszilis energiahordozók kimerülése, és a terjedő zöld szemléletmód miatt kiemelten fontos. A technológia fejlődésével egyre jobb hatásfokú napelemeket fejlesztenek ki, melyeket még okosabb inverterek optimalizálnak. Ráadásul az akkumulátorok kapacitása is rohamléptékkel javul.

A fenti részegységek csak akkor működhetnek zavartalanul, ha a napelemes tartószerkezet is évtizedekig kiválóan ellátja a dolgát. Ehhez csak jó minőségű, rozsdaálló elemekre és szakszerű kivitelezésre van szükség. A működési évek alatt a beruházás többszörösen visszahozhatja az árát, a tulajdonosának pedig megbízható zöldenergiát biztosíthat, akár teljesen függetlenedve az aktuális energiapiaci fejleményektől.

 
 
 
Bízza szakértelmünkre napelemes rendszere kiépítését!
Cimkék:

Kapcsolódó Cikkek

Napelemadó mértéke
2021.11.09 / Napenergia

Mindent a napelemadóról

A napelemes rendszerek az egyik legtisztább megújuló energiát használják, ennek ellenére Magyarországon is különféle adók, díjak vonatkoznak a felhasználásukra.

A költségek között a legjelentősebb tétel a 27%-os ÁFA, amely mellett környezetvédelmi termékdíj és elosztói teljesítménydíj is vonatkozik rájuk. Ebben a bejegyzésben megnézzük, milyen adóterhekkel járhat egy napelem.

2019.10.01 / Napenergia

Napelem szerelés lépésről lépésre

Cikkünkben bemutatjuk a napelem rendszerek beszerelésének lépéseit. Kitérünk arra is, hogy milyen tényezők befolyásolhatják a sikeres telepítést, illetve hogy milyen buktatók merülhetnek fel a folyamat során. A hosszú távú és rövidtávú problémák elkerülése érdekében pedig részletesen megindokoljuk, miért fontos a hozzáértő szakemberek bevonása.

Mielőtt belevágnánk, első lépésként fontos tisztáznunk: milyen előnyökkel jár számodra, illetve a környezet számára a napelem?

 

háztartási balesetek
2021.02.01 / Napenergia

Lakásfelújításon gondolkodik? Vegye igénybe az otthonfelújítási támogatást!

2020. október 14-én érkezett a hivatalos bejelentés, miszerint bővül az otthonteremtési program, mégpedig egy minden eddiginél kedvezőbb lakásfelújítási támogatás formájában. Pontos, részletes feltételeit a november 25-én megjelent 518/2020. (XI.25.) kormányrendelet tartalmazza, azonban cikkünkben mi is bemutatjuk a legfontosabb tudnivalókat.

A legfeljebb hárommillió forint összegű támogatás a lakásfelújítási költségek maximum 50%-ára fordítható, melyet az államkincstár utólagos finanszírozással, vissza nem térítendő támogatás formájában bocsát rendelkezésre jogszabályban meghatározott feltételeknek megfelelő személyeknek. A feltételek közül az egyik legfontosabb: a legalább egy gyermeket nevelő családok.