2019.04.03 / E.ON

Halogén izzók forgalomból való kivonása


Szeptember 1-től az EU területén elkezdik kivonni a forgalomból a halogén izzókat: miután közel 60 évig világították meg az otthonainkat, a halogénégők gyártása mostantól egész Európában megszűnik.Ami persze nem azt jelenti, hogy a raktárkészleteket ne lehetne még eladni, de utánpótlást már nem nagyon rendelhetnek.

Ugyanis nem lesz kitől: ilyen izzókat ugyanis már nem szabad már kereskedelmi forgalomba hozni az új szabályok szerint.

A cél: a hatékonyabb égők használata révén a szén-dioxid-kibocsátás és az energiaköltségek további csökkentése szerte Európában. Egyes bizonyos speciális halogén izzók (például azok, melyeket sütőkben és tűzhelyek fedelén használunk) megmaradnak a piacon, mert a LED-es változatuk még nem kapható. A „normál” halogén izzók helyét viszont szép lassan átvehetik a LED-ek („light-emitting diode)”, azaz a fénykibocsátó diódák.

Lépések az energiatakarékos világítás elterjesztésére

Az elektromos világítás hőskorszaka 1802-ben kezdődött el, tehát jó sok idő eltelt, mire Thomas Edison villanykörtéje 1879-ben megjelent a színen. Ezután viszont több mint egy évszázadig ezek az izzók uralták a piacot, mivel azonban nem voltak energiatakarékosak, az EU-ban több mint egy évtizeddel ezelőtt elindult egy folyamat a nem energiatakarékos izzók használatának visszaszorítására.

 

2009. szeptember 1-je után eltűntek a boltok polcairól a 100 wattos és az annál erősebb világos búrás izzók, és az összes matt, festett vagy opálbúrás izzó. A teljesítményhatár éves lépésekkel 2012 szeptemberére 7 wattig csökkent. Ennek a folyamatnak újabb lépése, hogy 2018. szeptember 1-jétől a háztartási felhasználású halogénizzók bizonyos típusai is eltűnnek a boltok polcairól, mivel azok sem felelnek meg a szigorú hatékonysági feltételeknek.

A LED világítás korszaka

A LED lámpák a kétezres évek elején jelentek meg a piacon. Ezek a kicsiny világítóeszközök nagy előrelépést jelentettek a hatékony világítás terén, és azóta is rengeteg energiát takarítottak meg nekünk. Mind a magánszemélyek, mind a különféle közintézmények, vállalkozások szemében ma már az energiamegtakarítás az elsődleges szempont, és a LED-világításra való áttéréssel többet takaríthatunk meg, mint gondolnánk.

Hogyan kovácsolhatunk előnyt a hagyományos izzók betiltásából?

Most, hogy a halogénégők gyártása megszűnik, amint a készletek kifutnak, az ilyen égők lassan eltűnnek az üzletek polcairól. Amikor otthon legközelebb izzócserére kerül sor, érdemes megfontolni a LED-es lehetőségeket. Nincs okunk az aggodalomra, mivel a legtöbb LED-es lámpa illeszkedik a meglévő hagyományos foglalatokba, ezért ezzel nem lesz probléma.

A drágább lesz az olcsóbb…

A LED-es izzók rendszerint drágábbak, mint a halogénizzók (egy LED-es izzó átlagosan kb. 2 ezer forintba, míg egy halogén csak 500-600 forintba kerül), a hosszútávú megtakarítás mégis a váltás mellett szól. A LED-es lámpák átlagosan hetedannyi áramot fogyasztanak, és élettatamuk 10-szer akkora, mint a halogénizzóké.

…mivel tovább tartanak

Egy LED-lámpa átlagos élettartama körülbelül 50 ezer óra. Ha naponta 10 órán át használunk világítást, a LED-lámpánk körülbelül 13,7 évig kitart (sokkal tovább, mint a 2500 üzemórás halogénizzó). Tehát lehet, hogy drágábbak, de hosszútávon pénzt takaríthatunk meg velük. 

Jó hatással vannak a környezetre

A halogénizzók betiltása tehát komoly #egyzöldlépés annak érdekében, hogy közösen alakítsuk a fenntartható jövőt. A LED-világításra való áttérést pedig érdemes esélyként felfogni, és úgy hozzáállni: egy LED-izzós beruházás ugyan többe kerül, de legalább egy évtizedre szól. 

Kapcsolódó cikkek

2019.04.03 / E-mobilitás

Retro EV – az elektromos autózás, mint életérzés

Miközben az az elektromos autózásról nagyon sokan még főleg jövő időben szoktak beszélni, azért már a jelen sem kevésbé lenyűgöző. Németországban, Würzburg és Nürnberg között, az A3-mas autópálya 76-os kijáratánál, a geiselwindi pihenőnél nem csak három gyorsétterem és egy hagyományos benzinkút található, hanem valami egészen új és látványos létesítmény is.

2019.11.27 / Napenergia

Napelem panel: a megtérülő befektetés

napelem rendszerek egyik elengedhetetlen kelléke maga a napelem panel, ami a felhasználóknak sokszor csak „egy fekete tábla, ami begyűjti a napenergiát”. Nagyon leegyszerűsítve valóban erről van szó. De ha valódi energiaforrásként tekintesz a napenergiára és tudod, hogy ez egy mindenki számára elérhető, megtérülő befektetés, akkor nem árt tudni az alapokat a napelem panelekkel kapcsolatban. Mennyibe kerül, hány darab kell belőle és meddig szolgálja a háztartást? Alaposan körbejárjuk a témát, tarts velünk!

2019.10.09 / Otthon Kényelme

Minden, amit tudni akarsz a H tarifa kapcsán!

Elsőre talán kevesen tudják: a lakossági áramszolgáltatások terén is széles paletta áll a rendelkezésünkre. A H tarifa egy az igénybe vehető áramdíjszabások közül. Azért hozták létre, hogy egy kedvezményes tarifával lehessen működtetni a hőszivattyúkat és a megújuló energiforrásokból, például a napenergiából kiépített fűtési rendszereket. Ezt a különleges díjszabást 2010-ben rendeletben alkották meg, azóta igényelhető az egyetemes áramszolgáltatás keretein belül.