2019.04.03 /

Halogén izzók forgalomból való kivonása


Szeptember 1-től az EU területén elkezdik kivonni a forgalomból a halogén izzókat: miután közel 60 évig világították meg az otthonainkat, a halogénégők gyártása mostantól egész Európában megszűnik.Ami persze nem azt jelenti, hogy a raktárkészleteket ne lehetne még eladni, de utánpótlást már nem nagyon rendelhetnek.

Ugyanis nem lesz kitől: ilyen izzókat ugyanis már nem szabad már kereskedelmi forgalomba hozni az új szabályok szerint.

A cél: a hatékonyabb égők használata révén a szén-dioxid-kibocsátás és az energiaköltségek további csökkentése szerte Európában. Egyes bizonyos speciális halogén izzók (például azok, melyeket sütőkben és tűzhelyek fedelén használunk) megmaradnak a piacon, mert a LED-es változatuk még nem kapható. A „normál” halogén izzók helyét viszont szép lassan átvehetik a LED-ek („light-emitting diode)”, azaz a fénykibocsátó diódák.

Lépések az energiatakarékos világítás elterjesztésére

Az elektromos világítás hőskorszaka 1802-ben kezdődött el, tehát jó sok idő eltelt, mire Thomas Edison villanykörtéje 1879-ben megjelent a színen. Ezután viszont több mint egy évszázadig ezek az izzók uralták a piacot, mivel azonban nem voltak energiatakarékosak, az EU-ban több mint egy évtizeddel ezelőtt elindult egy folyamat a nem energiatakarékos izzók használatának visszaszorítására.

 

2009. szeptember 1-je után eltűntek a boltok polcairól a 100 wattos és az annál erősebb világos búrás izzók, és az összes matt, festett vagy opálbúrás izzó. A teljesítményhatár éves lépésekkel 2012 szeptemberére 7 wattig csökkent. Ennek a folyamatnak újabb lépése, hogy 2018. szeptember 1-jétől a háztartási felhasználású halogénizzók bizonyos típusai is eltűnnek a boltok polcairól, mivel azok sem felelnek meg a szigorú hatékonysági feltételeknek.

A LED világítás korszaka

A LED lámpák a kétezres évek elején jelentek meg a piacon. Ezek a kicsiny világítóeszközök nagy előrelépést jelentettek a hatékony világítás terén, és azóta is rengeteg energiát takarítottak meg nekünk. Mind a magánszemélyek, mind a különféle közintézmények, vállalkozások szemében ma már az energiamegtakarítás az elsődleges szempont, és a LED-világításra való áttéréssel többet takaríthatunk meg, mint gondolnánk.

Hogyan kovácsolhatunk előnyt a hagyományos izzók betiltásából?

Most, hogy a halogénégők gyártása megszűnik, amint a készletek kifutnak, az ilyen égők lassan eltűnnek az üzletek polcairól. Amikor otthon legközelebb izzócserére kerül sor, érdemes megfontolni a LED-es lehetőségeket. Nincs okunk az aggodalomra, mivel a legtöbb LED-es lámpa illeszkedik a meglévő hagyományos foglalatokba, ezért ezzel nem lesz probléma.

A drágább lesz az olcsóbb…

A LED-es izzók rendszerint drágábbak, mint a halogénizzók (egy LED-es izzó átlagosan kb. 2 ezer forintba, míg egy halogén csak 500-600 forintba kerül), a hosszútávú megtakarítás mégis a váltás mellett szól. A LED-es lámpák átlagosan hetedannyi áramot fogyasztanak, és élettatamuk 10-szer akkora, mint a halogénizzóké.

…mivel tovább tartanak

Egy LED-lámpa átlagos élettartama körülbelül 50 ezer óra. Ha naponta 10 órán át használunk világítást, a LED-lámpánk körülbelül 13,7 évig kitart (sokkal tovább, mint a 2500 üzemórás halogénizzó). Tehát lehet, hogy drágábbak, de hosszútávon pénzt takaríthatunk meg velük. 

Jó hatással vannak a környezetre

A halogénizzók betiltása tehát komoly #egyzöldlépés annak érdekében, hogy közösen alakítsuk a fenntartható jövőt. A LED-világításra való áttérést pedig érdemes esélyként felfogni, és úgy hozzáállni: egy LED-izzós beruházás ugyan többe kerül, de legalább egy évtizedre szól. 

Kapcsolódó cikkek

2020.01.29 / Az üzlet energiája

Hogyan optimalizálható az üzleti gázszámla összege?

A vállalkozása energiafogyasztása gyorsan megugorhat, ha nem figyel kellőképpen oda arra, hogyan és mennyit használ fel. Számos módon csökkentheti az üzleti gázszámla összegét, amiben az E.ON tökéletes partner lehet cége számára.

Cikkünkben sorra vesszük a gázfogyasztással kapcsolatos lehetőségeket, és megnézzük, hogyan tudja optimalizálni az ehhez kapcsolódó havi kiadásait.

2022.02.28 / E-mobilitás

xHouse: energiaönellátás elektromos autóval

A nemzetközi E.ON csoport innovációs csapata a gyakorlatban is tesztelte a jövő lehetséges szcenárióit, és az egyéves tesztidőszak is igazolta a korábbi elképzelések helyességét: az elektromos autók valóban komoly szerepet játszhatnak az intelligens eszközökkel felszerelt háztartások energia önellátásának megvalósításában.

2022.07.20 / Életmód

A háztetőtől a kerti fűnyíróig: így tudod csökkenteni az energiaköltségeidet

A bejelentett jogszabályváltozásoknak köszönhetően a rezsicsökkentés hamarosan csak a lakossági átlagfogyasztásig jár majd az áramra és a gázra, aki efölött fogyaszt, annak az átlagon felüli mennyiségért már a magasabb magas piaci árat kell fizetnie.  Mostantól kezdve mindenkinek az lesz az érdeke, hogy ahol tudja, csökkentse az energiafelhasználását.

 

Ehhez segítséként górcső alá vettünk néhány olyan tévhitet, amelyekkel – szándékaid ellenére – nem csökkenteni, hanem sokkal inkább növelni tudod a villany- és gázszámládat.