2019.04.03 / Életmód

Tudatos életmód divatosan - 2019 egészségtrendjei

A tegnap még csodát ígérő diétát, a trendi wellness programot, sőt még a gyógyulását segítő betegszolgáltatásokat is hamar lecseréli a mai kor embere, ha az kimegy a módiból. Ma talán csak egyetlen hosszabb távon uralkodó trend akad a változékony egészségdivatban: a tudatosság. Lássuk, hogy egészségtudatos emberként milyen divatokhoz érdemes igazítanunk az életmódunkat 2019-ben!

Napi 20 perc aktív mozgás, változatos, mértékletes és rendszeres táplálkozás, gyakori kikapcsolódás, valamint előrelátó óvintézkedések baj esetére – ezek óvják testi és lelki épségünket. Évezredes tapasztalat ez, amelyet minden generáció újra és újra ”feltalál” és kor divatjának megfelelő köntösbe öltöztet. Közeledve az év végéhez, amikor fogadalmakat teszünk arra nézve, hogy az életmódunkon mit fogunk megváltoztatni – mi más ez, ha nem tudatosságra való törekvés? – áttekintettük, milyen új trendek és divatok felbukkanása várható az egészséges, tudatos életmód területén. 

Így eszünk 2019-ben

Az általános és jövőre is erősödő trend az egészséges és tudatos táplálkozás vonatkozásában 2019-ben is a természetesség lesz. Vagyis mindent szabad enni, a lényeg a mértékletességben, az összetevők egyensúlyában és az étkezések rendszerességében rejlik. A „mindent szabad” elv mellett ellenpontként ugyanakkor egyre nagyobb tábort szerez magának a szigorú veganizmus, amely mindenféle állati eredetű ételt elutasít, sőt az élet minden területén (például a ruházkodásban is) mellőzi az állati nyersanyagokat. Sokan vitatkoznak ezzel a táplálkozási trenddel, azonban a tapasztalatok azt mutatják, hogy felnőtteknek és gyermekeknek is járható ez az út, mert az egészségüket nem károsítja, sőt inkább előnyökkel jár. Bátran kimondhatjuk, hogy nem egy gyorsan múló divatról van itt szó, hanem tudatos életmódról, egy korszakos trendről, amely hosszú évekig velünk lesz még.

Egy átlagos, az étkezésében tudatosságra törekvő ember 2019-ben tehát távol tartja magát a szélsőségektől, természetes alapanyagokat keres, lehetőleg magának főz, mellőzi a cukrot (már idén is cukormentes volt az ország tortája!) és az előre csomagolt készételeket. Esetleg vegán lesz. De hogyan étkeznek 2019-ben a cseppet sem átlagos diéta-hipszterek, és milyen fogyókúrával igyekeznek megőrizni alakjukat?

Jövőre mindig legyen nálad ketogén nasi és vaj

A 2019-es év slágervárományosa az étkezési trendek terén a ketogén diéta lehet. A „keto” is szénhidrátban szegény tápanyagbevitelt ír elő, ám szemben a hasonló diétákkal – például a Robert C. Atkins nevével fémjelzett étrenddel, amely a kétezres évek elején valóságos vallássá vált a hollywoodi sztárok között – a szénhidrátokat nem proteinnel, hanem sok-sok zsírral helyettesíti a napi menü összeállításakor. A nagyarányú zsírbevitel és a minimálisra csökkentett szénhidrát-mennyiség miatt a szervezetben beindul a ketozis folyamata, amely során a testünk a cukor helyett a felhalmozott zsírraktárak elégetéséből nyer energiát, amitől karcsúsodni kezdünk. A legjobb az egészben, hogy a diéta közben gátlástalanul ehetünk császárszalonnát, disznótorost és péklapátnyi méretű steak-et.

Az igazi keto-hívők még az étkezéseik rendjét is átalakítják majd, és számukra a nassolás lesz a fő fogás, az evés pedig gyakorlatilag egész nap tart. A ketózis folyamatát ugyanis fent kell tartani ahhoz, hogy látványos eredmény szülessen. Ezért 2019-ben kifejezetten trendi, ha van a zsebükben egy kis zsírban gazdag keto snack: például egy-két főtt tojás, sajt, avokádó, kókusz-chips, egy marék töpörtyű, olívabogyó, dió, mogyoró és más zsíros magvak. Vagy egy kolbászcsücsök. Otthon pedig tartsunk vajat, mert egyrészt ez is passzol a ketogén diétába, másrészt a ketóval együtt a vaj is az évtized nagy visszatérője lesz, a margarin diadalmenete pedig véget ér. Legalábbis egyelőre...

Nem trendi az SZTK-ban várni

A mai kor embere számára nem csak az fontos, hogy napra kész módszerekkel, divatos diétákkal és trendi fittness edzésekkel tartsa fent a testi és lelki épségét, hanem az is, hogy megfelelő ellátást kapjon, ha az egészsége megromlik. Ez természetesen mindig is lényeges kérdés volt, de ma mégis kicsit másképpen áll hozzá az egészségtudatos ember: elvárja, hogy kezelése a lehető legrugalmasabban, leggyorsabban és személyre szabottan történjen, és minél rövidebb időre kelljen kiszakadnia megszokott környezetéből egy betegség miatt. Ma ezeknek az igényeknek az erősödése a legfontosabb egészségügyi trend. A digitális korban, zsebükben a számítógépnek is beillő okostelefonnal már nem kérünk a hetekkel-hónapokkal későbbre szóló beutalókból, az SZTK-k nyomott hangulatú várótermeiből. Figyelemre, jó és gyors szolgáltatásra és digitális egészségmenedzselésre vágyunk: azonnali konzultációkra, megbízható, készséges szakemberekre, és egyre inkább hajlandók vagyunk ezekért az előnyökért fizetni. A jó hír, hogy 2019-ben ezek a szolgáltatások ma már mind elérhetők.

Bebiztosított E-egészség

Akár saját magunk is végezhetjük a digitális egészségmenedzselést, de arra is van lehetőségünk, hogy díj fejében – például egy biztosítás részeként – ezt rábízzuk egy profira. Trend a trendben, hogy ilyen szolgáltatásokkal ma már nem csak a klasszikus biztosítók kínálatában találkozhatunk, hanem egészen váratlan helyen, például az E.ON-nál, amely immár több mint egy éve olyan szolgáltatáscsomagot is kínál, amire akkor van szükség, ha az egészségünkkel akad gond. Az ÉletEnergia nevű egyéni és családi csomag rendkívül hasznos szolgáltatást nyújt: havidíj fejében gyakorlatilag ráenged minket az egészségügy sztrádájának gyors sávjára, amelyen hetekig tartó várakozás és idegtépő egyeztetések nélkül juthatunk el oda, ahova szeretnénk: például egy CT vizsgálatra, vagy más szakorvosi rendelésre. Ügyfélként csak annyi a dolgunk, hogy egy megadott telefonszámot tárcsázunk és megmondjuk, mi a problémánk, és milyen vizsgálatra van szükségünk. Ő elvégzi az egyeztetéseket, és egy közeli időpontra „befoglalja” nekünk a vizsgálatot. Ráadásul, ha CT vagy MR vizsgálatra megyünk szakorvosi beutalóval, akkor ennek költségeit 1 millió forintos értékhatárig megtérítik. Egyszóval gyorsabb, kényelmesebb megoldás ez, mint a hagyományos, sorban állásos módszer.

Wellness trendek – Kiéget minket a civilizáció

A pihenés, az aktív kikapcsolódás éppen úgy része az egészséges és tudatos életmódnak, mint a mértékletes táplálkozás vagy a rendszeres egészségügyi szűrések. A testünk mellett a lelkünket és a pszichénket is szabadságra kell küldenünk időnként ahhoz, hogy ne betegedjen meg az állandó terheléstől. Aki már túlesett egy kiégésen, az jól tudja, hogy a rekreációs időtöltés – amit nevezhetünk az egyszerűség kedvéért wellnessnek is – egyáltalán nem úri huncutság a modern ember életében, hanem olyan nélkülözhetetlen egészségvédő eszköz, mint a sapka és a sál télen.

Néhány megdöbbentő adat a burnoutról: egy 2015-ös felmérés szerint a magyar munkavállalók 80 százaléka ki van égve, Németországban népbetegséggé nyilvánították ezt a jelenséget, az Európai Unióban pedig évente 136 milliárd euró – ezen belül Magyarországon kb. 440 milliárd forintnyi – érték vész el a nem vagy nem megfelelően kezelt munkahelyi stressz miatt. A kiégést megelőző wellnessnek tehát nagyon is fontos és gyakorlatias szerepe van az életünkben, amire persze most sokan most legyintenek: „ha több pénzem lenne, több lenne a wellness is”.  A rekreáció és a valódi kikapcsolódás azonban szerencsére nem mindig pénz kérdése – különösen nem 2019-ben, amikor a takarékos wellness irányzatok lesznek divatban.

Nem kell megdolgozni a pihenésért

Sokszor azért vállalunk túlórát, hogy megfizethessünk egy hét fürdőzést Hajdúszoboszlón. Vagyis túldolgozzuk magunkat azért, hogy kipihenhessük a fáradalmakat… A legújabb szemlélet szerint költség és energiatakarésok rekreációs programokat kell keresni, ezek legjobb forrása pedig a természet. 2019 üdvözlendő wellness trendje ez: elég ha kikerékpározunk a városból, és néhány órát a „civilizáción kívül” töltünk. Ha hetente egy két alkalommal jut erre időnk, akkor sokkal kevésbé fenyeget minket a kiégés, a pszichés összeomlás veszélye.

Digitális detox és holdfény jóga

Ha már kimegyünk a szabadba, lehetőleg hagyjuk otthon a mobilt! Tudjuk, nagy kérés ez, mert 2019 másik erős trendje éppen az egészséges életvitelt segítő szerkentyűk és appok  térhódítása, és ennek a látványos divatnak bizony nehéz ellenállni. Azonban most mégis inkább arra a trendre hívnánk fel a figyelmet, amelynek fontos eleme a szó szerinti kikapcsolódás: ne vigyünk magunkkal mobiltelefont vagy más kütyüt, ami elvonhatja a figyelmünket a természetről és saját magunkról! A tudatos életmódnak ma már éppúgy része a digitális méregtelenítés, mint a tavaszi böjt, mert a lelkünket elképesztően megterheli az a sok felfokozott elvárás és feldolgozhatatlan mennyiségű információ, amely okoskészülékeinken keresztül árad felénk. Már önmagában az is túlzott stresszt jelent, hogy mindig, mindenhol elérhetők vagyunk. Nem véletlen, hogy olyan sok figyelemhiányos, türelmetlen és nyugtalan gyermek van manapság – egyértelmű bizonyítékok vannak már rá, hogy ezt az állapotot az állandó online „virrasztás” okozza. Minket, felnőtteket is ugyanúgy kimerítenek ezek az eszközök – hagyjuk tehát néha kikapcsolva őket, és adjuk át magunkat inkább olyan wellness divatoknak, mint a holdfény jóga vagy a „forest bathing”.

Ez utóbbi tevékenység nem más, mint megmerítkezés az erdő csendjében: aki ennek a divatnak hódol, az egyedül vagy társaságban kivonul egy erdőbe, és néhány órán át semmi egyebet nem csinál, mint hangtalanul fülel a vadon zörejeire, neszeire. Ennek 2.0-ás verziója, ha vízpartra megyünk éjjel, és jógagyakorlatokat végzünk a holdfénynél. Persze egyik sem új találmány, de olcsó, ártalmatlan, hasznos és trendi. Érdemes kipróbálni őket, mert képesek teljesen kikapcsolni az elménket, megnyugtatják a lelkünket, és valódi, friss energiával töltenek fel. Egyszóval óvják az egészségünket – mégpedig divatosan.

Kapcsolódó Cikkek

Hogyan maradjunk egészségesek a jelenlegi körülmények között - 2021 egészségtrendjei
2021.01.28 / Életmód

Hogyan maradjunk egészségesek a jelenlegi körülmények között - 2021 egészségtrendjei

Van-e valami tanulsága a jelenleg is tomboló világjárványnak a saját életünkre? Egy tanulság tagadhatatlan: nem önzés, ha megteszünk mindent azért, hogy biztonságban tudhassuk magunkat és a szeretteinket. Lassan egy éve nem élhetjük azt az életet, amit korábban megszoktunk, és 2021-ben az egyik legfontosabb trendje várhatóan az lesz, hogy az önmagunkról való gondoskodást tényleg komolyan vesszük, és ezt a szokásunkat valószínűleg a járvány lecsengése után is megtartjuk.

Melyek 2021 legfontosabb egészségtrendjei és hogyan gondoskodhatunk 2021 elején az adott körülmények között magunkról és szeretteinkről a legjobban, úgy, hogy közben a járványhelyzet tanulságait is figyelembe vesszük?

Hogyan maradjunk egészségesek a jelenlegi körülmények között - 2021 egészségtrendjei
2021.09.28 / Életmód

Elektromosság az emberi testben

Ha nem létezne elektromosság, akkor most nem olvashatnád ezt a blogcikkünket sem, nem csak azért, mert áram nélkül nem működne se a laptopod, se a telefonod, hanem azért sem, mert akkor a tudatodig sem jutnának el ezek az információk – hiszen az emberi idegrendszer is elektromossággal működik. 

Hogyan maradjunk egészségesek a jelenlegi körülmények között - 2021 egészségtrendjei
2022.10.26 / Életmód

Az elektromos univerzum

Szeretsz borzongani? Vagy ámulni a temészet csodálatos, furcsa vagy nehezen megmagyarázható jelenségein? Akkor ez a cikkünk neked szól. Míg a legtöbben úgy gondolunk az elektromosságra, mint ami kényelmessé teszi az életünket, hogy tudjunk világítani éjszaka, tudjunk tévét nézni, internetezni, vagy éppen klímaberendezést üzemeltetni, az valójában egy mindenhol jelenlévő természeti jelenség. Szó szerint mindenhol – tehát egyáltalán nem csak itt a Földön.