2022.02.08 / Életmód

Mozogj otthonosan az intelligens otthonok világában!

Vegyél egy csipetnyi elektromos energiát, adj hozzá pár okos kütyüt, és persze internetet: az intelligens otthonok receptje valójában nagyon egyszerű.  Ami pár éve még a sci-fi filmek kelléktárába tartozott, az mára kezd a mindennapok részévé válni. 

A 90-es évek közepén csak olyan amerikai dollármilliárdosok engedhették meg maguknak, hogy a sci-fi filmek világát high-tech otthont teremtsenek maguknak százmillió dolláros értékű ingatlanjukon. Legendássá vált például Bill Gates okos otthona, ahol a házigazda vendégei jeladókat kaptak érkezésükkor, így a ház vezérlő központja mindig pontosan tudta, hogy ki melyik helyiségben tartózkodik. A szobákban elrejtett hangszórókon a vendégek kedvenc zeneszámai szólaltak meg, és a légkondi is olyan hőfokot állított be, amit a látogatók szerettek. A házigazda azért akkoriban még a biztonság kedvéért hagyományos villanykapcsolókat is építtetett a szobák falába, hogy akkor se kelljen senkinek a sötétben ücsörögnie, ha a vezérlés valami ok miatt mégis felmondaná a szolgálatot. 


Negyed évszázaddal később már nem kell senkinek sem dollármilliókat költenie ahhoz, hogy otthonát intelligens otthonná alakítsa. A téma időközben a dollármilliárdosok futurisztikus hobbijából sokmilliárd dolláros üzletággá vált: napjainkban az intelligens otthonok technológiája ugyanolyan fontossá válik, mint amilyen fontos volt az okostelefonok technológiája az elmúlt évtized közepén. Mára már nem csak a „digitális bennszülöttek”, hanem akár az idősebb generációkhoz tartozók is élvezik az otthonaik okosítását, és a különféle alkalmazások segítségével élvezettel működtetik a lámpáikat vagy a porszívó-robotjaikat például hangvezérléssel.


Egy pillantás az iparágra egyértelműen azt mutatja, hogy az intelligens otthonok már nem csupán a gazdagok szórakozása.


Nem véletlenül volt a tavaly nyári „Rejtély Simrisben” c. interaktív nyomozós játékunk egyik főnyereménye egy prémium intelligens hangulatvilágító szett fényerőszabályozó kapcsolóval, mozgásérzékelővel, intelligens hangszóróval.


Ma már szinte bármelyik elektronikai vagy lakberendezési áruház kínálatában szerepelnek okos eszközök, és ezek jó része nem is kerül többe, mint a „buta” társaik. Pár ezer forintért például szinte bármelyik szaküzletben vásárolhatsz okos izzókat, amelyeket a mobiltelefonoddal vezérelhetsz, és nem csak a fényerősséget, hanem a színárnyalatot is beállíthatod.


De az egyik hazánkban is nagyon népszerű nagy bútoripari áruházlánc is kínál már intelligens világítási megoldásokat, és olyan termékportfóliót is kialakított, amely a lámpák mellett intelligens redőnyöket, Bluetooth hangszórókat és vezeték nélküli mobiltelefon-töltőállomásokat is tartalmaz. 

Smarthome kezdőknek

Te is gondolkodtál rajta, hogy belevágj az otthonod okosításába, de nem tudtad, hogy hol is kezdj bele? A legfontosabb, hogy ne úgy gondolj a témára, mint egy lakásfelújításra, ami pár hétig tart, nagy rumlival és sok kellemetlenséggel, és amikor a szakemberek levonultak, egy csapásra élvezheted megújult lakásodat.


Tekints az otthonod okosítására sokkal úgy, mint egy olyan utazásra, amelynek nincs előre meghatározott útvonala és nincs végső célállomása sem. Ahogy egyik pontról a másikra navigálsz, megtanulod, hogy mi is a fontos számodra, és tudni fogod magadtól is, hogy mi lesz a következő lépés.


Az otthonod okosításához először is internetkapcsolatra lesz szükséged, mert enélkül a legokosabb otthoni eszköz alig több, mint porfogó a lakásodban. Egy otthon csak akkor válik igazán okossá, ha adatokat tud lehívni a hálózatról, és távolról vezérelhető. Ehhez pedig elengedhetetlen az intelligens otthonod másik fontos feltétele, az okostelefon. Már csak azért is, mert sok okos eszköz csak alkalmazások segítségével telepíthető és működtethető. A számítógép vagy a táblagép is hasznos lehet adott esetben, egy megbízható okostelefon viszont elengedhetetlen.


Kezdésként például kísérletezhetsz az intelligens hangszórókkal. Ezzel költségekbe se vered magad, és bárki, aki valaha is beszélt a Google Asszisztenssel, Alexával, Bixbyvel vagy Sirivel az okostelefonján, képes megbirkózni egy intelligens hangszóróval is.


Ezután jöhet az intelligens izzók tesztelése. Ideális esetben a telepítés nem sokkal nehezebb, mint egy régimódi izzó cseréje: régi izzó ki, az új be, majd gyorsan egy mobilapp segítségével üzembe is helyezed, és kész. Ezzel az intelligens otthonod "okossága" máris nem csak hallhatóvá, hanem láthatóvá is válik.  

És ha ráéreztél az intelligens otthon ízére...

Aztán ha ezek beváltak, jöhetnek a praktikusabb okos eszközök is, köztük azok,  amelyek kellemessé teszik a létet az intelligens otthonodban, például a robot porszívók. A ma kapható modellek már feltérképezik a tulajdonosaik lakását, egy gombnyomással, ütemezéssel vagy mobiltelefonos alkalmazással elindíthatók, és szisztematikusan takarítják ki az összes helyiséget, van köztük olyan, amelyik még fel is mossa a padlót.


Az okos porszívót követheti egy csendesen zümmögő robotfűnyíró, aminek a működését a hozzá tartozó mobilapp segítségével a munkahelyedről is figyelemmel kísérheted – miközben a szomszédok pedig izzadnak az elektromos fűnyíróikat tologatva. Beszereltethetsz olyan ajtózárakat is, amelyek automatikusan nyílnak, amikor a mobiltelefon a közelben van, hogy ne kelljen állandóan a táskád legmélyéről előbányászni azt a bizonyos kulcscsomót.


Érdemes megfontolni a wifirendszerhez kapcsolódó okos klímák felszerelését is, amelyeket távolról, vezeték nélküli hálózati kapcsolaton keresztül, okoseszköz segítségével kapcsolhatsz be- és ki, vagy akár módosíthatod a beállításait is. Például amikor hazafelé tartasz, akár már útközben is bekapcsolhatod a berendezést, hogy mire hazaérst, addigra a megfelelő hőmérséklet várjon rád.


A mai okos eszközökkel nem kevés energiát is meg lehet takarítani. Vannak a piacon elérhető olyan rendszerek, amelyek intelligenssé teszik a régebbi fűtési rendszereket. Ezek csakúgy, mint az intelligens ajtózár, felismerik az okostelefon helyadatai segítségével, amikor valaki otthon van, és mikor van szüksége fűtésre (vagy klimatizálásra), és mikor nem. Intelligens termosztátokat csatlakoztatsz a radiátoraidhoz, az egyre növekvő fűtési költségek egyre vonzóbbá teszik ezt a viszonylag kis egyszeri beruházást.


Otthonod biztonságáról is gondoskodhatsz az intelligens eszközökkel: kamerákkal, érzékelőkkel és szirénákkal az intelligens otthoni technológiát felhasználhatod a potenciális behatolók elrettentésére is. Például úgy, hogy az intelligens lámpák be- és kikapcsolását ütemezés szerint állítod be, akkor is, amikor senki sincs a házban. Az ajtókon és ablakokon lévő érzékelők pedig megszólaltathatják a riasztót, ha illetéktelen behatoló lép be a védett területre. Olyan kamerákat is felszerelhetsz ma pár ezer forintért, amelyek reagálnak ház körüli mozgásokra, és videófelvétellel tájékoztatják a tulajdonost a mobiltelefonján, ha valaki a ház körül settenkedik.

De ez még mind csak a kezdet…

Az intelligens technológiák használata ugyanis még csak most kezdődik, és a jövőben egyre csak könnyebbé válik. Amikor az összes az életünket segítő okos eszköz elkezd majd kommunikál egymással, és amikor az ébresztőóra, amely közlekedési dugót észlelt a munkába vezető úton, nemcsak korábban felébreszti a tulajdonosát, hanem bekapcsolja a kávéfőzőt és előmelegíti az autót. Tarts velünk, mert a korábban csak a sci-fi filmekből ismert jövő már elkezdődött.

Kapcsolódó Cikkek

2019.04.03 / Életmód

Tudjuk mit csinálsz idén ősszel


A kirándulós, meleg őszi napoktól lassan végleg búcsút vehetünk, és elkezdhetünk töprengeni azon, vajon mivel is töltsük majd a rideg, ködös novemberi hétvégéket. Íme néhány tipp és öltet, ami távol tartja majd az unalmat, és remek szórakozást, hasznos kikapcsolódást ajánl!

gamer gép energia fogyasztása
2020.02.07 / Életmód

Játék az energiával - Ennyi áramot fogyaszt egy gamer gép

Szép összeget hozhat a konyhára egy profinak a hivatásszerűen űzött számítógépes játék, de vajon mennyi visz, ha valaki csak hobbiból foglalkozik e-sporttal? Számukra a felszerelés ára után a gamer gép áramfogyasztása a második legnagyobb tétel a költséglistán.

 

2021.02.24 / Életmód

Testünk csodálatos termosztátja


Testünk normál hőmérséklete 37 fok, amelynek állandóan tartása életfontosságú. Testünk egy olyan kifinomult rendszer, amely bármely fűtő- vagy légkondicionáló berendezéssel felveszi a versenyt. Az agyunk közepén helyezkedik el a szemöldök magasságában, nagyjából akkora, mint egy ötforintos érme, és mindössze 15 grammot nyom.