2018.11.26 / Életmód

Játék az energiával - Ennyi áramot fogyasztanak a gamerek

Szép összeget hozhat a konyhára egy profinak a hivatásszerűen űzött számítógépes játék, de vajon mennyi visz, ha valaki csak hobbiból foglalkozik e-sporttal? Számukra a felszerelés ára után az áramfogyasztás a második legnagyobb tétel a költséglistán.

 

Az e-sport vagyis a versenyszerűen űzött számítógépes játék az egyik legdinamikusabban fejlődő sportág és üzlet ma a Földön. Mintegy 385 millió fiatal foglalkozik vele komoly erőbedobással, és ők nem pusztán hobbijátékosok, hanem profi és félprofi versenyzők, akik valódi edzéseket tartanak, milliók által figyelt pénzdíjas versenyeken indulnak, és évente több millió forintnyi összeget ölnek a számítógépük fejlesztésébe. Ha igazán jól csinálják, akár százezer dollárt is megkereshetnek ezzel „játékkal” egy évben.

Bármilyen szokatlanul is hangzik, mégis egy valós tömegsportágról van szó, amely felkeltette már a Nemzetközi Olimpia Bizottság figyelmét is, és nem kizárt, hogy a 2024-es párizsi Játékokon már gamerek is rajthoz állhatnak. Igény volna rá, hiszen éves szinten már 2014-ben is 205 millióan néztek e-sportot, és a szakértők szerint ez a szám évente 20%-kal növekszik. Ennyi érdeklődő pedig óriási pénzt vonz: 2020-ra évi 20 milliárd dollár bevételt várnak az e-sporttól világszerte a hirdetésekből, szponzorációkból, ajándéktárgy eladásokból, a fizetős közvetítésekből és persze a fogadásokból. 

 

Hatszor annyi áramot fogyaszt egy izmos gamer számítógép

Magyarországon mintegy 200 ezer e-sport játékost tartanak számon. Ők hétközben átlagosan három, hétvégén pedig öt órát töltenek a monitor előtt edzéssel és versenyzéssel. Többségük – közel háromnegyedük, vagyis mintegy 150 ezer gamer – kifejezetten a játékra tervezett, izmosabb asztali gépet használ, ami nagyságrendekkel több, nagyjából hatszor annyi áramot fogyaszt, mint egy olyan hétköznapi PC, amin irodai munkát végzünk, levelezünk, videót streamelünk, Facebook-ot böngészünk vagy épp recepteket töltünk le. Ez a szám így még mindig nem sokat mond, viszont ha összehasonlítjuk egy 300 literes fagyasztóval kombinált modern és energiatakarékos hűtőszekrény fogyasztását a gamer számítógéppel, akkor lesz világossá, milyen komoly energiák szabadulnak el játék közben – ugyanis egy ilyen hűtő egy évben körülbelül 350-400 kWh áramot igényel, míg egy erősebb PC 1400 kWh-t. Igen, jól számolsz, ez három és fél hűtőszekrény működtetéséhez elegendő áram. 

Miért fogyasztanak ennyi áramot az izmos gamer PC-k?

Jó kérdés, hogy vajon miért fogyasztanak ilyen sokat ezek a gépek. A válasz egyszerű: a gyártók egészen egyszerűen nem fordítottak figyelmet arra, hogy energia hatékony konstrukciókat fejlesszenek ki, mert a felhasználókat nem érdekelte ez a paraméter – őket az izgatja, hogy mennyire erős, gyors és strapabíró az a gép, amit a játékokhoz használnak. Mivel azonban óriás tömegeket vonz ez a kikapcsolódás, és a jövőben ugrásszerűen nő majd azok száma, akik belépnek az e-sport világába, komolyan el kell gondolkodniuk a fejlesztőknek olyan rendszerek tervezésén, amik takarékosabban bánnak az árammal. Nagyon visszafogott számítások szerint ugyanis a drága gamer PC-k a világ összes személyi számítógépe és játékkonzola áramfogyasztásának legkevesebb 20% százalékáért felelősek, miközben darabszámra a teljes számítógépállománynak alig több mint 2,5 százalékát teszik ki.

Jönnek-e az energiatakarékos gamer PC-k?

JHa olyan energiatakarékos megoldásokkal tudnak előrukkolni a gyártók, mint amilyeneket a modern hűtőszekrényeknél, televízióknál és más háztartási gépeknél már használnak, akkor rengeteg áram lesz megtakarítható a jövőben: egyes számítások szerint 2020-ban már mintegy 120 TWh áram ára maradhatna a zsebünkben. Csak összehasonlításképpen: 2014-ben az EU teljes lakossági áramfogyasztása a hűtőszekrények vonatkozásában 37,55 TWh volt, tehát a harmada annak, mint amennyi áramot gamer PC-k modernizálásával megspórolhatnánk.

Kapcsolódó Cikkek

2018.10.29 / Életmód

Tudjuk mit csinálsz idén ősszel


A kirándulós, meleg őszi napoktól lassan végleg búcsút vehetünk, és elkezdhetünk töprengeni azon, vajon mivel is töltsük majd a rideg, ködös novemberi hétvégéket. Íme néhány tipp és öltet, ami távol tartja majd az unalmat, és remek szórakozást, hasznos kikapcsolódást ajánl!

2019.06.07 / Életmód

9+1 tévhit, ami a magasba pörgeti a villany- és gázszámládat

Tényleg az ablakon szökik ki az otthonom melegének nagy része? Valóban drágábbak az elektromos fűnyírók, mint a benzinesek? Érdemes napelemeket telepíteni, amikor ősszel és télen alig süt a nap? Górcső alá vettünk néhány olyan tévhitet, amelyekkel – szándékaid ellenére – nem csökkenteni, hanem sokkal inkább növelni tudod a villany- és gázszámládat.

2019.06.07 / Életmód

Az orvos válaszol, telefonon és online is – hogyan könnyíti ez az életünket?

A legtöbbünknek vannak olyan kérdései, amire nagyon szívesen választ kapna egy orvostól, de a téma súlya nem éri el azt az ingerküszöböt, ami miatt rávennénk magunkat egy látogatásra a rendelőintézetbe. A kérdés azonban adott: vajon mennyire helyettesítheti, helyettesítheti-e a távorvoslás a személyes látogatást az orvosunknál?