Hogyan maradjunk egészségesek a jelenlegi körülmények között - 2021 egészségtrendjei
2021.01.28 / Életmód

Hogyan maradjunk egészségesek a jelenlegi körülmények között - 2021 egészségtrendjei

Van-e valami tanulsága a jelenleg is tomboló világjárványnak a saját életünkre? Egy tanulság tagadhatatlan: nem önzés, ha megteszünk mindent azért, hogy biztonságban tudhassuk magunkat és a szeretteinket. Lassan egy éve nem élhetjük azt az életet, amit korábban megszoktunk, és 2021-ben az egyik legfontosabb trendje várhatóan az lesz, hogy az önmagunkról való gondoskodást tényleg komolyan vesszük, és ezt a szokásunkat valószínűleg a járvány lecsengése után is megtartjuk.

Melyek 2021 legfontosabb egészségtrendjei és hogyan gondoskodhatunk 2021 elején az adott körülmények között magunkról és szeretteinkről a legjobban, úgy, hogy közben a járványhelyzet tanulságait is figyelembe vesszük?

2021: a valódi baráti kapcsolatok éve

A járványhelyzet egyik legfontosabb tanulsága, hogy mennyire létfontosságúak a szoros baráti kapcsolatok, közösségek egy ilyen helyzetben.  Nagyon sokan egy kis létszámú, kiválasztott barátokból álló társaság segítségével próbálkoznak megbirkózni a világjárvány okozta helyzettel. Mivel vírus rengeteg társadalmi kapcsolatunktól elvágott bennünket, az igazi barátságok szerepe felértékelődött: megtanulhattuk, hogy kire támaszkodhatunk, és ki az, aki kevésbé fontos számunkra. 2021 egyik fontos trendje a barátságok, a szoros emberi közösségek felértékelődése. 

2021: a növényi alapú táplálkozás előtérbe kerülésének éve

Egyre többen érzik úgy, hogy erkölcsi vagy egészségügyi okokból csökkenteni szeretnék a húsfogyasztásukat, sőt sokan teljesen megpróbálják a táplálkozásukat húsmentessé tenni. Ezért is talán soha nem volt az embereket a növényi ételek fogyasztására ösztönző veganuár kihívás olyan népszerű, mint idén.  És bár sokan vitatkoznak a szigorú veganizmussal, mint táplálkozási trenddel, kétségtelen, hogy soha nem volt olyan könnyű dolga annak, aki el szeretné hagyni a húst az életéből, mint ma: rengeteg olyan növényi alapú húspótló termék (pl. a búzahúsnak is nevezett szejtán) kapható a kereskedelemben, hogy annak se kell lemondania a jóízű felvágottakról, grillkolbászokról, aki szereti ezeket az ízeket. De ha nem akarunk teljesen lemondani a hús-, és az állati alapú termékek fogyasztásáról, már az is nagy előrelépés lehet, ha hús, tej-, és tojásmentes napokat iktatunk be az étrendünkbe.

2021 egy másik ehhez kapcsolódó trendje lesz, hogy egyre többen saját magunk által megtermelt zöldségeket és gyümölcsöket szeretnénk fogyasztani. A gyümölcsök ára jelentősen nőtt az elmúlt évben és ez a trend idén is folytatódni fog várhatóan. A pandémiás helyzetben megnövekedett kereslet jelent meg tavaly a kertészetekben a gyümölcsfák iránt – a saját kiskertünkben szüretelt gyümölcs nem is kerül annyiba, mint a boltban, és nincs is a saját fánkról leszedett meggynél, cseresznyénél vagy őszibaracknál finomabb. 

Hogyan maradjunk egészségesek a jelenlegi körülmények között - 2021 egészségtrendjei
2021: a bezártság következményeinek éve

A legtöbben, akik tavaly március óta főleg home office-ban dolgozunk, jó ideje nélkülözzük már az irodai munkakörnyezetben többnyire megszokott ergonómiai vívmányokat, az állítható magasságú asztali székeket, asztalokat, laptop állványokat, amelyek a képernyőket szemmagasságba emelik. A legtöbben a konyhaasztalnál vagy a kanapén dolgoznak, hiszen egy teljesen új otthoni személyes mini iroda kialakítása már csak helyhiány miatt sem kivitelezhető a legtöbb lakásban. Az otthoni munkavégzés a mozgásszervi panaszok növekedése mellett az otthoni háztartási balesetek számának emelkedését is okozhatja.

De nem csak a home office okozhat gondokat. Sok 60 év feletti az otthoni bezártság következményeitől szenved. Az idősek ugyanis kevesebbet sétálnak a járványhelyzet ideje alatt, ami hozzájárulhat az általános elgyengülésükhöz. De a fiatalabbak edzettségi szintje is csökkent az elmúlt hónapokban, mivel az edzőtermek bezártak, akik pedig otthoni edzésbe kezdtek és ehhez kondifelszerelést, súlyzókat vásároltak, könnyen szerezhetnek otthoni sérülést az eszközök helytelen használata miatt. Jó tudni, hogy havi pár száz forintért köthetünk az energiaszámlánkhoz kapcsolódó, számos – otthoni és közlekedési - balesetre is fedezetet nyújtó balesetbiztosítást, amely ráadásul éjjel-nappal hívható orvosi asszisztencia vonalat is biztosít, és amely betegségekkel, gyógykezeléssel,  gyógyszerekkel, egészségmegőrzéssel kapcsolatos kérdésekben is segítséget tud nyújtani. Például olyan tippeket, hogy akkor is húzzunk naponta pár órára cipőt, amikor otthonról dolgozunk. Az utóbbi időben ugyanis megnövekedett számban fordultak olyan panaszokkal orvoshoz, hogy fáj a talpuk, felrepedt a bőr a sarkukon, érzékeny a lábuk boltozata, amelyek túlnyomórészt amiatt alakultak ki, mert az otthoni munkavégzés miatt sokkal többet vannak papucsban, zokni nélkül otthon, mint korábban, és amely tüneteken gyorsan segít, ha zoknit és zárt lábbelit viselünk otthon is. 

Hogyan maradjunk egészségesek a jelenlegi körülmények között - 2021 egészségtrendjei
2021: A kockázatok minimalizálásának éve

A mostani járványhelyzetben a legtöbben mindent megteszünk, hogy egészségesek maradjuk. Kerüljük a tömeget, igyekszünk mindent otthonunk biztonságából intézni. Soha nem volt még ilyen népszerű az online bevásárlás, és Budapest után immár egyre több helyen vidéken is elérhetőek a házhozszállítási szolgáltatások, legyen szó nagy áruházakról vagy éttermi házhozszállításról. A legtöbb ügyünket is online intézzük az otthonunk biztonságából, például az E.ON-nál is a legtöbb ügy elintézhető az online ügyfélszolgálaton, ha pedig ügyintézővel kell egyeztetnünk, ezt megtehetjük a videós ügyfélszolgálaton vagy telefonon. Ha orvosra van szükségünk, sokunk számára különösen fontos, hogy könnyen bejuthassunk magánorvosi szakrendelésre, és a kezelés a lehető legrugalmasabban, leggyorsabban és személyre szabottan történjen, és minél rövidebb időre kelljen kiszakadnunk a megszokott biztonságos környezetünkből egy vizsgálat vagy kezelés miatt. 2021-ben ezeknek az igényeknek az erősödése az egyik legfontosabb egészségügyi trend, és ez nagy valószínűséggel a járványhelyzet lecsengése után is fennmarad, amikor végre – várhatóan legkésőbb az év második felében – végre újra visszakapjuk a korábban megszokott életünket, és a fertőzésveszély miatti szorongások nélkül élhetjük a mindennapjainkat.

Kapcsolódó Cikkek

2022.07.20 / Életmód

A háztetőtől a kerti fűnyíróig: így tudod csökkenteni az energiaköltségeidet

A bejelentett jogszabályváltozásoknak köszönhetően a rezsicsökkentés hamarosan csak a lakossági átlagfogyasztásig jár majd az áramra és a gázra, aki efölött fogyaszt, annak az átlagon felüli mennyiségért már a magasabb magas piaci árat kell fizetnie.  Mostantól kezdve mindenkinek az lesz az érdeke, hogy ahol tudja, csökkentse az energiafelhasználását.

 

Ehhez segítséként górcső alá vettünk néhány olyan tévhitet, amelyekkel – szándékaid ellenére – nem csökkenteni, hanem sokkal inkább növelni tudod a villany- és gázszámládat.

 

gamer gép energia fogyasztása
2020.02.07 / Életmód

Játék az energiával - Ennyi áramot fogyaszt egy gamer gép

Szép összeget hozhat a konyhára egy profinak a hivatásszerűen űzött számítógépes játék, de vajon mennyi visz, ha valaki csak hobbiból foglalkozik e-sporttal? Számukra a felszerelés ára után a gamer gép áramfogyasztása a második legnagyobb tétel a költséglistán.

 

2019.04.03 / Életmód

Tudatos életmód divatosan - 2019 egészségtrendjei

A tegnap még csodát ígérő diétát, a trendi wellness programot, sőt még a gyógyulását segítő betegszolgáltatásokat is hamar lecseréli a mai kor embere, ha az kimegy a módiból. Ma talán csak egyetlen hosszabb távon uralkodó trend akad a változékony egészségdivatban: a tudatosság. Lássuk, hogy egészségtudatos emberként milyen divatokhoz érdemes igazítanunk az életmódunkat 2019-ben!