2019.04.03 / Életmód

Az orvos válaszol, telefonon és online is – hogyan könnyíti ez az életünket?

A legtöbbünknek vannak olyan kérdései, amire nagyon szívesen választ kapna egy orvostól, de a téma súlya nem éri el azt az ingerküszöböt, ami miatt rávennénk magunkat egy látogatásra a rendelőintézetbe. A kérdés azonban adott: vajon mennyire helyettesítheti, helyettesítheti-e a távorvoslás a személyes látogatást az orvosunknál?

 

Az internet korában a távoktatás, a karosszékből intézett bevásárlás, az otthonról végzett távmunka vagy éppen a közüzemi számlák online befizetése mindennapos jelenségnek számít. De nem csak ezekben az ügyekben bízzuk magunkat az internetre, hanem már olyan érzékeny témákban is, mint az egészség. Bár a személyes találkozó továbbra is elengedhetetlen része a gyógyításnak, és igényeljük is a négyszemközti konzultációt a kezelőnkkel, de egyre gyakoribb, hogy a kérdéseinkre az orvos válaszol akár telefonon, akár online. Így átlépünk abba a korba, amikor a doki úgy jön házhoz, hogy közben ki sem mozdul a rendelőjéből: ez a telemedicina világa, amely nem csupán kényelmesebb és olcsóbb, de – és most figyelj! – a statisztikák szerint hatékonyabb is lehet a hagyományos orvoslásnál.

A következő tény látványosan szemlélteti, hogy mennyire vágyunk gyors és pontos információkra az egészségünkkel kapcsolatban: már 2013-ban, az okostelefonok elterjedésének első szakaszában is 58 százalék felett volt világszerte azoknak az aránya, akik valamilyen diagnosztikai vagy prevenciós, egészségmegőrző applikációt telepítettek a készülékükre, ma pedig már szinte nincs olyan mobil, amelyen ne lapulna legalább egy ilyen alkalmazás. Bőséges a kínálat ebben a témában: mintegy 165 ezer egészség app közül válogathatunk. ám ezek döntő többsége nem kapcsolja össze a pácienst közvetlenül az orvossal. A tendencia világosan mutatja, hogy a cyber térben milyen komoly igény van egészségügyi kérdésekben adekvát, orvostól származó válaszokra. Pedig a telemedicina – vagyis  gyógyításnak az a válfaja, amikor a beteget távolból, infokommunikációs eszközök segítségével kezelik – sokkal vonzóbb dolog, hiszen idő- és pénztakarékos, ráadásul még trendi is. Sőt – statisztikai adatok szerint – még hatékonyabb is. Hát ez meg hogy lehet?

A telemedicina tényleg jobban gyógyít?

A berlini Charité - Universitätsmedizin kutatói Prof. Dr. Friedrich Köhler vezetése mellett 1538 krónikus szívelégtelenségben szenvedő beteg vizsgálatát folytatták le több mint száz kardiológiai ellátó intézet és 87 általános orvos bevonásával. A kutatás során a páciensek fele a szokásos ellátás mellett távoli betegkezelési beavatkozást is kapott, míg a másik részük csak szokásos ellátásban részesült. Az eredmények komoly meglepetést okoztak, hiszen a „telemedicina csoport” betegei jóval kevesebb napot töltöttek kórházban szívelégtelenség miatt bekövetkező nem tervezett kezelés miatt, és a halálozási arány is szignifikánsan alacsonyabb volt a körükben. Ez az eredmény még a kutatókat is meglepte. A magyarázatát abban vélték megtalálni hogy a távgyógyászati módszerekkel kezelt pácienseket nem csupán eleve kevesebb stressz érte (hiszen a vizsgálatok miatt nem kellett elhagyniuk az otthonukat), hanem jóval kiegyensúlyozottabb, gyakorlatilag folyamatos orvosi felügyeletet is kaphattak, és így a gyógyításuk módszereit is folyamatosan aktualizálhatták az orvosok. 

Megműtötték 6000 kilométerről

A szakértők szerint a fejlett nyugati világban – beleértve hazánkat is – az ilyen típusú távgyógyászatban óriási a gazdasági és társadalmi potenciál. Igazi telemedicina boom előtt állunk, és néhány éven belül az online orvoslás, a telefonos orvosi tanácsadás olyan természetes része lesz a mindennapjainknak, mint a netes pizzarendelés vagy bankolás. És nem csupán az egyszerűbb diagnosztikát és kezeléseket kapjuk majd online, hanem akár a komoly sebészi beavatkozásokat is. Ez távolról sem sci-fi: sikeres online műtétet már 2001 szeptemberében végrehajtottak (akkor egy New Yorkban fekvő 68 éves asszony epehólyagját távolította el Dr. Jacques Marescaux francia sebész 6230 km-ről, párizsi műtőjéből a ZEUSZ rendszerű távoperációs berendezéssel), és azóta számos alkalommal történt a fentihez hasonló sikeres beavatkozás.

Az orvos válaszol – telefonos tanácsadás és más szolgáltatások

Mi magyarok egyelőre még jobban bízunk a személyes kapcsolatban, és azt szeretjük, ha az orvos maga válaszol a kérdéseinkre. A diagnózist és a kezeléseket is inkább „offline” szeretjük kézhez kapni, viszont a több hónapos várólistákat valamint az órákig tartó ücsörgést a rendelőkben szívesen kihagyjuk, ha tehetjük. Ehhez számos segítséget igénybe vehetünk már: például olyan szolgáltatásokra fizethetünk elő, amellyel a hosszú várakozási időket lecsökkenthetjük. Időnként a legváratlanabb helyen akadhatunk rá olyan szolgáltatásra, amely felgyorsíthatja és kényelmesebbé teheti betegség esetén a folyamatot.

ÉletEnergia az E.ON-tól

E.ON-nál például már több mint egy éve elérhető az ÉletEnergia nevű szolgáltatási csomag, amely az egyéni és a családi felhasználóknak egyaránt rendkívül hasznos lehet: havi díj fejében hozzásegít minket, hogy hetekig tartó várakozás és idegtépő egyeztetések nélkül kaphassunk időpontot be különféle szakorvosi rendelésekre – a biztosítás kedvezményezettjeként mindössze annyit kell tennünk, hogy felhívjuk  központi telefonszámot, ahol elmondjuk, hogy milyen vizsgálatra szeretnénk menni, a hívásunkat fogadó munkatárs pedig  pedig elvégzi az egyeztetéseket, és egy közeli időpontra „befoglal” nekünk egy találkozót szakorvossal a nekünk legmegfelelőbb helyen és időpontban. A vizsgálat díját nekünk kell kifizetnük, de ha beutalóval megyünk CT-re vagy MR-re, akkor ennek költségeit a biztosítás 1 millió forintos értékhatárig megtéríti. A szolgáltatási csomaggal nem csak az időpont egyeztetést veszik le a vállunkról,, hanem napi 24 órás telefonos orvosi konzultációs lehetőséget is kínál. Az ingyenes orvosi tanácsadást bármilyen egészségügyi panasszal igénybe vehetjük: csak hívnunk kell a megadott telefonszámot, a vonal másik végén felkészült orvos válaszol a kérdéseinkre...

Pénzt és időt takarít meg a családnak

Kifejezetten jól jöhet az ÉletEnergia azoknak a kisgyermekes anyáknak is, akiknek a feszített napirendjébe csak nagy áldozatok árán férne bele egy-egy kivizsgálás leszervezése, vagy egy aggasztó tünet kapcsán várnának megnyugtató választ a gyerekorvostól, ám arra nincs idejük és türelmük, hogy egy nyűgös gyermekkel óráig üljenek a váróteremben. Azok is sok időt és pénzt takaríthatnak meg a szolgáltatással, akik nagy távolságról utaznának el az orvoshoz, vagy rászorultság miatt még a közelből is igen komoly erőfeszítést jelentene rendelőintézet meglátogatása. Egyszóval gyorsabb, kényelmesebb és jóval olcsóbb megoldás ez, mint a hagyományos, sorban állásos módszer, és egy kis ízelítőt nyújt abból a komfortból, amelyet a telemedicina módszerei és eszközei biztosíthatnak számunkra.

Cimkék:

Kapcsolódó Cikkek

Hogyan maradjunk egészségesek a jelenlegi körülmények között - 2021 egészségtrendjei
2021.09.28 / Életmód

Elektromosság az emberi testben

Ha nem létezne elektromosság, akkor most nem olvashatnád ezt a blogcikkünket sem, nem csak azért, mert áram nélkül nem működne se a laptopod, se a telefonod, hanem azért sem, mert akkor a tudatodig sem jutnának el ezek az információk – hiszen az emberi idegrendszer is elektromossággal működik. 

Hogyan maradjunk egészségesek a jelenlegi körülmények között - 2021 egészségtrendjei
2021.01.28 / Életmód

Hogyan maradjunk egészségesek a jelenlegi körülmények között - 2021 egészségtrendjei

Van-e valami tanulsága a jelenleg is tomboló világjárványnak a saját életünkre? Egy tanulság tagadhatatlan: nem önzés, ha megteszünk mindent azért, hogy biztonságban tudhassuk magunkat és a szeretteinket. Lassan egy éve nem élhetjük azt az életet, amit korábban megszoktunk, és 2021-ben az egyik legfontosabb trendje várhatóan az lesz, hogy az önmagunkról való gondoskodást tényleg komolyan vesszük, és ezt a szokásunkat valószínűleg a járvány lecsengése után is megtartjuk.

Melyek 2021 legfontosabb egészségtrendjei és hogyan gondoskodhatunk 2021 elején az adott körülmények között magunkról és szeretteinkről a legjobban, úgy, hogy közben a járványhelyzet tanulságait is figyelembe vesszük?

Hogyan maradjunk egészségesek a jelenlegi körülmények között - 2021 egészségtrendjei
2022.10.26 / Életmód

Az elektromos univerzum

Szeretsz borzongani? Vagy ámulni a temészet csodálatos, furcsa vagy nehezen megmagyarázható jelenségein? Akkor ez a cikkünk neked szól. Míg a legtöbben úgy gondolunk az elektromosságra, mint ami kényelmessé teszi az életünket, hogy tudjunk világítani éjszaka, tudjunk tévét nézni, internetezni, vagy éppen klímaberendezést üzemeltetni, az valójában egy mindenhol jelenlévő természeti jelenség. Szó szerint mindenhol – tehát egyáltalán nem csak itt a Földön.