2021.01.22 / E-mobilitás

Jövőfürkészés: elektromos autók mint a jövő energiahálózatának lehetséges alappillérei?

Képzeld el, hogy 2035-öt írunk, és egy elektromos autó boldog tulajdonosa vagy. Nincs ebben ekkor már semmi rendkívüli, hiszen a hagyományos üzemanyaggal közlekedő járművek részaránya egyre alacsonyabb, több nyugati országban már nem is lehet dízelautókkal találkozni, és nálunk is jelentős az elektromos autók részaránya.

Nagyon sokan az elektromos autójukkal járnak munkába azokon a napokon, amikor épp nem otthonról dolgoznak, és amikor megérkeznek a munkahelyükre, az egyik szabad elektromos töltőpontra csatlakoztatják a kocsit. A munkahelyük az épület tetejére telepített napelemes rendszere táplálja ezt a töltőt, az így termelt áramot munkavállalóként céges béren kívüli cafeteria juttatásként kapják. Te is az elektromos autóddal jársz munkába, és a leparkoláskor a töltés elindításához használt okos mobilappban beállítod azt az időpontot, amikor haza szeretnél indulni, tehát amikor azt szeretnéd, hogy 100 százalékon legyen az autód akkumulátora. Majd lezárod a kocsit, felmész az irodába, és elkezded munkanapot.

Kezdődik a varázslat

Az igazi bűvészmutatvány azonban ekkor kezdődik. Mivel 2035-ben járunk, a töltő is, és az autók akkumulátorának töltését szabályozó mobilapp is egy sokkal nagyobb okos hálózat része. Szerte az országban annyira elterjedtek a napelemes rendszerek, hogy az összes tetőfelületet solar panelek borítják, amelyek nappal folyamatosan termelik az áramot, nyáron és napsütésben sokat, télen vagy borús időben kevesebbet, éjszaka pedig még kevesebbet (gyakorlatilag semmit).

A napelemek által megtermelt rengeteg energiára azonban nem mindig akkor van szükségünk, amikor az éppen megtermelődik, hiszen például lámpát kapcsolni, tévét nézni este szoktunk. Ezért az áramot valahogy tárolni kell, ez azonban ilyen mennyiségben nem egyszerű feladat.  Mivel azonban szinte mindenki elektromos járművel jár, ennek a rengeteg e-autónak az akkumulátorai korábban elképzelhetetlen energiatárolási lehetőségeket nyitottak meg a 2030-as évekre.

Amíg tehát te az irodában dolgozol, az elektromos autód akkumulátora egy óriási hálózat részeként gondoskodik az áramellátás kiegyensúlyozásáról. Amikor süt a nap, a napelemek maximumra töltik. Amikor beborul, akkor a felhasználók áramellátását a hálózatra kapcsolt sok-sok parkoló autó akkumulátora biztosítja vagy egészíti ki. Téged ez nem zavar, hiszen neked csak az a fontos, hogy amikor hazaindulsz, akkor tele legyen az akkumulátorod, és mivel a mobilappban az időt beállítottad, amikor indulni akarsz, az intelligens rendszer gondoskodik róla, hogy ez így is legyen, ráadásul az akkumulátorod használatáért az áramszolgáltató még fizet is neked.

Otthoni áramellátás az elektromos autó segítségével

De ezzel még nem ér véget a történet. Az elektromos autód akkumulátora által tárolt energiát otthon is tudod használni. Magyarországon a napi munkába járás során általában 50-60 km-nál nem ingázunk többet, az elektromos autók akkumulátorának kapacitása (2035-ben vagyunk!) ennek a sokszorosa. Amikor tehát este hazaérsz, és a kocsidat rácsatlakoztatod a házad elektromos hálózatára, a napközben a solar rendszer segítségével megtermelt energiát használhatod a lakás világítására, tévénézésre, vagy éppen a mobil eszközeid töltésére is.

Attól nem kell félni, hogy ezzel lemeríted az akkumulátorodat, hiszen az intelligens rendszerek biztosítják, hogy mindig elegendő töltöttség maradjon a járműben ahhoz, hogy másnap reggel újra biztonságosan eljuss a munkahelyedre, ahol aztán kezdődik az egész ciklus elölről.

 
 
 

Villanyautók a villanyoszlopok és a vezetékek helyett?

Elképzelhető ezek szerint, hogy a jövőben a rohamosan elterjedő elektromos autók akkumulátorai a fenti módon kiváltják az áramhálózatot, a villanyoszlopokat és vezetékeket? Nem valószínű. A mai ismereteink szerint az elektronok a jövőben is a fizika törvényei szerint fognak közlekedni, ehhez pedig szükség lesz a jövőben is vezetékekre és az áramot megtermelő erőművekre is. A napelemes rendszerek, az elektromos autók, és főleg az okos rendszerek rohamos elterjedése miatt azonban az nagyon is elképzelhető, hogy az elektromos autók akkumulátorainak áramtárolási kapacitása hozzájárulhat a jövő okos áramhálózati egyensúlyának biztosításához és a nappal megtermelt napenergia későbbi időpontban való felhasználásának megkönnyítéséhez. 

Nálunk már elkezdődött a holnap

Addig is, amig az elektromos autók tömeges elterjedésével a fenti szcenárió megvalósulhat, más lehetőségek megvalósításán dolgozunk: a közelmúltban Zánkán európai szinten is egyedülálló, innovatív energiatároló-rendszert alakítottunk ki, amelynek a segítségével a megújuló erőforrásokkal termelt áram rugalmasan tárolható és az adott igények szerint használható fel, ráadásul ezzel a megoldással a napelemes rendszerek hálózatra csatlakoztatása gyorsabban és olcsóbban valósítható meg. A tároló okos szabályozási rendszerével a környék B tarifás bojlereinek fogyasztását is szabályozzuk, összehangolva a napelem termeléssel, így tehát gyakorlatilag a forró vízben tároljuk a solar rendszer által megrermelt energiát. Az E.ON és az ALDI áruházlánc közötti együttműködésnek is köszönhetően pedig jelenleg is rohamosan nő az elérhető elektromos töltőpontok száma, az elmúlt év végén már a századik töltőt is átadtuk. A legmenőbb töltőkön, pl. az E.ON töltőin már a drivEON mobilapp segítségével lehet tölteni, amin a felhasználók akár csetelhetnek is egymással. Az egyik legújabb, Magyarországon úttörőnek számító E.ON-os digitális megoldás pedig a társasházak számára jelent új lehetőséget az elektromos autók töltésére. 

Kapcsolódó Cikkek

2020.02.26 / E-mobilitás

Elektromos BMW-k: mi van a karosszéria alatt?

Rohamosan terjednek az elektromos autók, és a zöldforradalomból olyan prémium autógyártók sem maradhattak ki, mint a BMW. Természetesen egy elektromos BMW továbbra is a minőséget képviseli, miközben mindent megtesz a környezet megóvásának érdekében. Ha Ön ezt a fajta járművet választja, akkor egy olyan jó megjelenésű e-autóhoz jut, amely minden kilométeren bizonyítja elköteleződését a modern technológiák iránt.
 

Ezek a BMW modellek úgy készülnek, hogy a fenntartható fejlődést tartják szem előtt, miközben kényelmes útitársnak bizonyulnak a városban vagy az országutakon egyaránt. Hatótávjuk pedig lehetővé teszi, hogy tulajdonosként bármikor kimozdulhasson a településhatárokon kívülre is.
 

2019.10.17 / E-mobilitás

Elektromos autó fali töltő – Ez lesz a villanyautózás jövője?

A „We’ve got the power” zenéjére táncol a nagyi, miközben a család elektromos autóját egy Magyarországon eddig nem megszokott módon tölti, azaz nem utcai töltőről és nem is a hagyományos "kettőhúszról" – otthoni elektromos autó fali töltőről.  Ugye Te is láttad már a legújabb reklámfilmünket? Ha nem, most még egyszer alaposabban is megnézheted.

2019.04.03 / E-mobilitás

Retro EV – az elektromos autózás, mint életérzés

Miközben az az elektromos autózásról nagyon sokan még főleg jövő időben szoktak beszélni, azért már a jelen sem kevésbé lenyűgöző. Németországban, Würzburg és Nürnberg között, az A3-mas autópálya 76-os kijáratánál, a geiselwindi pihenőnél nem csak három gyorsétterem és egy hagyományos benzinkút található, hanem valami egészen új és látványos létesítmény is.