2022.03.08 / E-mobilitás

Melyik elektromos autó töltőkábel való autónkhoz?

Az elektromos autó fajták elterjedésével a töltési lehetőségek és különböző kiegészítő eszközök száma és fajtája is egyre csak növekszik. Cikkünkben az elektromos autó töltéséről és a hozzá szükséges speciális kábelekről, illetve csatlakozókról szeretnénk egy átfogó képet nyújtani, hogy könnyeben el tudj igazodni te is ebben az útvesztőben.

Így működik az elektromos autók töltése

Elektromos autó tulajdonosként megfeledkezhetünk az benzingőzös kutakon töltött időről és egyre dráguló üzemanyagárakról. Bár egyre több elektromos autó töltőállomás áll rendelkezésre, az egyik legnagyobb előnye a váltásnak, hogy az elektromos autó töltése akár otthon is megoldható.

Otthontöltés

Mi sem kézenfekvőbb annál, hogy amíg mi alszunk, addig autónk is pihenőt tart, s mire mi kipihenjük magunkat reggelre, addigra az elektromos autó is teljesen feltöltődik garázsunkban. Nem szükséges külön elektromos autó töltő otthonra, elég egy egyszerű konnektor, illetve a járműhöz való töltőkábel.

 

  • Konnektor

Az elektromos autó töltés nem kell, hogy bonyolult legyen, a legegyszerűbb megoldás, ha a járműhöz kapott elektromos autó töltőkábel segítségével egy hagyományos konnektorhoz csatlakoztatjuk.

  • Fali töltő

Ennél még gyorsabb és egyszerűbb megoldás, ha egy fix fali töltőt szerelünk fel, amiben a kábel állandóan csatlakoztatva van, így azt csak le kell emelni és máris megkezdhető az elektromos autó töltése.

Utcai gyorstöltő

Minden töltőt, ami az otthoninál nagyobb teljesítménnyel rendelkezik, gyorstöltőnek hívunk, tehát az utcai töltőoszlopokat is. Átlagteljesítményük 3,6-40 kW között van, hazánkban főként az E.ON által telepített 11-22 kW-os, illetve az ELMŰ által biztosított 22 kW-os elektromos autó töltőállomás terjed el.

 

Kényelmes, gyorsabb megoldást nyújtanak az otthoni töltéssel szemben, ha napközben van szükséged extra töltésre. Nagyobb városokban viszonylag sok helyen megtalálhatóak, de már kisebb településeken is felbukkan egy-egy. Használatukhoz általában regisztrációra van szükség, valamint a saját töltőkábeledre. Fontos, hogy ne hagyd sok időre magára az autódat egy ilyen töltőnél, hiszen másnak is szüksége lehet rá, így amint úgy ítéled, hogy elegendő szintet ért el autód töltöttsége, add át másnak a helyet!

Villámtöltő

Még az utcai gyorstöltők teljesítményét is felülmúlják az úgynevezett villámtöltők, melyek nevükhöz híven villámgyorsan, akár fél óra alatt is 80%-ra töltik járműved. A villámtöltővel rendelkező elektromos autó töltőállomás többnyire egyenárammal működik, de létezik váltóáramú is, azonban ez utóbbit a legtöbb autó nem tudja kihasználni. A villámtöltő legfőbb funkciója az, hogy hosszú utazások során egy-egy rövidebb pihenő beiktatásával minél hamarabb, minél több extra töltéssel tovább tudjunk haladni célunk felé.

Elektromos autó töltőkábelek: ezek vannak használatban

Az elektromos autó töltéséhez szükségeltetik egy kompatibilis töltőkábel. Ennek kiválasztásakor mindenképpen figyelembe kell vennünk az elektromos autó típusát, a benne lévő akkumulátor fajtáját és kapacitását, valamint, ha az elektromos autó töltő otthonra kell, akkor az elektromos hálózat átvizsgálása is elengedhetetlen.

Mode 2 töltőkábel

Ebből a fajta töltőkábelből már többféle is elérhető a piacon, valamint elektromos autó vásárlásakor ezt kapjuk automatikusan a gyártótól is. Kiválóan alkalmas otthoni töltésre, hiszen háztartási aljzathoz csatlakoztatható, azonban nem képes 10 Ampernél nagyobb erősségű teljesítmény leadására. Erre a kapacitás korlátozásra főként biztonsági okok miatt van szükség, ugyanis a konnektorok többnyire nem alkalmasak ekkora terhelésre, akár 8-10 órán keresztül. Fontos tudnivaló még, hogy a töltőkábelt tilos védőföldelés nélküli konnektorhoz, valamint hosszabbítón, elosztón keresztül csatlakoztatni az elektromos hálózathoz. A Mode 2 töltőkábel mind a két csatlakozó típussal kompatibilis verzióban elérhető, legyen az Type 1 vagy Type 2.

Mode 3 töltőkábel

Mode 3 töltőkábelekkel találkozhatunk az utcai elektromos autó töltőállomások oszlopain, ezért ezt a típust hétköznapi szóhasználat során gyorstöltőkábelnek is hívják. Európában Type 2 típusú a szabvány töltőfej, viszont az autó irányába lehet akár Type 1 és Type 2 is. Az előbbit leginkább a 2015 előtti, vagy éppen Amerikából importált járműveknél található meg.

 

A Mode 3 típusú gyorstöltőkábel 3.7 és 22 kW teljesítménytartományban képes tölteni az autónkat, akkumulátor kapacitástól és invertertől függően, így nemcsak hatékonyabb, hanem gazdaságosabb megoldást is jelenthet.

Mindent a csatlakozókról: type1 vagy type 2?

Töltőkábel vásárláskor elengedhetetlen tisztában lennünk azzal, hogy milyen elektromos autó töltő csatlakozó típusok léteznek, ugyanis erre egyelőre nincsen egy egységes, szabvány kialakítás. Gyártótól, országtól, de még töltéstípustól függően is változhat a csatlakozó típusa.

Elektromos autó töltő csatlakozó

Type 1 csatlakozó

Japán, illetve főként amerikai piacra fejlesztett autókban találkozhatunk ezzel a típusú csatlakozóval, mely kizárólag váltakozó áramú töltésre alkalmas. Európában 230 V-os feszültségen működik és maximum 32 Amper áramerősségre képes.

Type 2 csatlakozó

Bár a német, Mennekes cég által kifejlesztett Type 2 típusú csatlakozó is csupán váltóárammal történő töltésre alkalmas, ezzel viszont akár három fázis is elérhető az autó számára, amennyiben erre alkalmas. Ez a típusú csatlakozó jellemzően az európai gyártók járműveiben található, mint például az Audi e-Tron, elektromos BMW-k, Renault vagy Volkswagen. A Type 2 csatlakozó extra védelemmel gondoskodik a lopások megelőzéséről, ugyanis az autó és a töltőoszlop is reteszeli a kábelt a töltés idejére.

CHAdeMO gyorstöltő csatlakozó

Az egyenáramú villámtöltés akkor vált elterjedtté, mikor piacra dobták a CHAdeMO nevű csatlakozó típust. Alapvetően egy ipari csatlakozó került átalakításra, ezáltal garantált a nagy teljesítménye, de pont ebből kifolyólag mérete is jelentős. Nemzetközi térhódítását a Nissannak köszönhetjük, akik rájöttek arra, hogy az elektromos autóik valódi elterjedéséhez szükség van egy jól kiépített villámtöltő hálózatra is. Ez a felismerés tette lehetővé, hogy középkategóriás modelljük a Nissan LEAF legyen korunk legnagyobb számban eladott elektromos autója, valamint azt, hogy a CHAdeMO típusú csatlakozó szinte kötelező legyen minden villámtöltő kialakításakor.

Tippek, hogy biztosan a megfelelő töltőkábelt válaszd

A legbiztosabb tipp a töltőkábel kiválasztásakor az, ha a gyártó által biztosított eredeti típust használjuk. Ennek meghibásodása, vagy elvesztése esetén viszont tisztában kell lennünk az elektromos autó töltőkábel javítás lehetőségeiről, vagy éppen az új elektromos autó töltő ár kalkulációival.

 

Nem mindegy például, hogy milyen hosszú a töltőkábel, hiszen szinte minden elektromos autón máshol van a töltőnyílás, de az oszlopok és a parkolóhely elhelyezkedése sem állandó. Ebből kifolyólag néhány autóhoz és oszlophoz elegendő lehet rövidebb kábel, míg más konstrukciók esetén már jóval hosszabbra van szükség.

 

Érdemes figyelembe venni azt is, hogy mekkora teljesítmény átvitelére alkalmas az autónk, és ennek függvényében választani hozzá töltőkábelt. Felesleges például 32 amperes kábelt beszereznünk, ha az autónk csupán 16 amper fogadására képes. Ugyanez az analógia érvényes a fázisok számára is, semmi szükségünk nincsen egy három fázisú töltőkábelre, ha a tulajdonunkban álló elektromos autó fedélzeti töltője egyfázisú.

Cimkék:

Kapcsolódó Cikkek

2024.04.18 / E-mobilitás

Így töltsd helyesen az aksit!

A fenntarthatóbb mindennapokra törekvők napjainkban már nincsenek olyan korlátok közé szorítva, mint a villanyautózás egykori úttörői. A folyamatos technológiai fejlesztéseknek hála, a kilométerek szerelmesei már igazán fejlett elektromos autó akkumulátor típusok közül választhatnak elektromos autójuk típusának megfelelően, melyekkel már jelentős távolságokat is lehetséges megtenni egy töltéssel.

2022.02.28 / E-mobilitás

xHouse: energiaönellátás elektromos autóval

A nemzetközi E.ON csoport innovációs csapata a gyakorlatban is tesztelte a jövő lehetséges szcenárióit, és az egyéves tesztidőszak is igazolta a korábbi elképzelések helyességét: az elektromos autók valóban komoly szerepet játszhatnak az intelligens eszközökkel felszerelt háztartások energia önellátásának megvalósításában.

2021.11.19 / E-mobilitás

Az elektromos autók működése

Az első elektromos autók megjelenése óta a gyártók rengeteget időt és energiát fektettek a fejlesztésekbe azért, hogy egyre több fenntarthatóbb és zöldebb alternatívát nyújtsanak a mindennapi közlekedésre, minél több ember számára. Bár a legkörnyezetbarátabb változat még mindig a tisztán elektromos autó, ezen kívül számos más típust is találhatunk a piacon, melyek ötvözik a robbanómotoros járművek praktikumát az elektromotorok tisztaságával. Olvass tovább, és ismerd meg a főbb kategóriákat!