2020.02.17 / E-mobilitás

Elektromos autó töltése otthon és töltőállomásokon – tudnivalók

Egyre nagyobb teret hódítanak Magyarországon az elektromos autók, és ezt jól követi a töltőállomások kiépítése is. Már több, mint 500 helyen  használhatnak e-töltőt az e-autósok, ahol 800-nál is több töltőpont érhető el.

A segítségükkel kompromisszumok nélkül lehet használni a zöldforradalom legújabb vívmányait, s a járművek akkumulátoraitól függően 100-400 kilométert is meg lehet tenni egyetlen töltéssel.

A fejlődést segítik azok az önkormányzatok, melyek egy tisztább és élhetőbb várost szeretnének elérni a nyilvános töltőpontok felállításával. Ezek reklámnak sem rosszak, hiszen az a helyi vezetés, amely áldoz a fenntartható fejlődésre, támogatja a lakosok és átutazók zöld közlekedését.
 

Cikkünkben bemutatjuk, milyen különféle töltőtípusok léteznek ma a piacon, megismerheti ezek előnyeit, és a főbb jellemzőiket. Eláruljuk, hogy mennyibe kerül az elektromos autó töltése, és ez olcsóbb-e a hagyományos autók üzemanyagköltségénél. 

Töltőtípusok: az elektromos autó töltése otthon és az utcán

Az elektromos autó töltése otthon és nyilvános helyen is elvégezhető, hiszen a vonatkozó szabványok miatt Magyarországon és Európa-szerte ugyanazokkal a csatlakozókkal lehet találkozni.  Érdemes Önnek is megismernie a különféle töltési módokat, hogy akár otthon, akár utazás közben a lehető legjobb megoldást válassza. Vannak gyorsabb, de drágább töltési megoldások, míg más eszközök lassabban viszik át a megfelelő energiamennyiséget, viszont általában olcsóbbak.

Amit a fali töltőről tudni érdemes

A fali töltők hivatalos elnevezése a Mode 3, és ez a típus használható otthontöltésre.  Ez az  elektromos hálózatra csatlakozik, és a 220 V-os váltóáramot használja az autók töltésére. A közterületeken széles körben elhelyezett töltőállomások szintén ennek a típusnak a nagyobb teljesítményű változatai.
 

A gyorstöltőnek is nevezett fali töltőnek 1 vagy 3 fázisa van, ekkor a kábelben 3 vagy 5 ér található (fázisok + védőföld + nulla). A teljesítményük eltérő, otthoni típusoknál 3,7 kW-tól érhetők el, közterületen akár 11 vagy 22 kW is kinyerhető belőlük.
 

A felszerelésükhöz villamossági szakember szükséges, akinek meg kell vizsgálnia az ingatlan elektromos rendszerét és annak felépítését is. Az e-autók  ugyanis nagyfogyasztónak számítanak, így ha a töltésük alatt további nagyobb fogyasztású berendezések is működnek (például szárítógép, elektromos sütő, tűzhely vagy hősugárzó), akkor fontos, hogy a megfelelő hálózati teljesítmény rendelkezésre álljon.
 

Egyes esetekben az otthoni áramhálózat bővítésére is szükség lehet, amelyhez  a területi illetékes hálózat engedélye kell, és a bővítést csak regisztrált szerelők végezhetik el. A teljesítménybővítés feltétele a kiszabott díjak befizetése is.
 

A gyorstöltőt kiépíthetik kábellel vagy csatlakozóval is. Az első esetben a kábel a felszerelt töltő része, és a szabad végét kell az autóba dugni a töltéshez. A második esetben csak egy csatlakozó van kiépítve, ebbe kell behelyezni az autós saját kábelét. A közterületi oszlopoknál szinte mindig ez a megoldás kerül kiépítésre, így érdemes rendelkezni saját töltőkábellel.
 

A fali gyorstöltők ára átlagosan 250.000 és 500.000 forint közé esik, de ebből is találhatók jóval drágább modellek.
 

Főbb jellemzők:

 • váltóáram, 220 V, 1 vagy 3 fázis
 • 10-16 A/fázis
 • 3,7-22 kW teljesítmény
 • 6-8 óra töltési idő
 • kíméletes az akkumulátorok számára

Kapcsoljon rá a tiszta környezetért!

 
 
 

A villámtöltők kiválóak utazás közben

A villámtöltő nem váltóárammal működik, hanem nagyfeszültségű egyenárammal. A 450 és 1000 V közötti feszültséghez ilyenkor 150-400 Amperes áramerősség társul, így képes arra, hogy háromnegyed óra alatt feltöltse egy elektromos autó akkumulátorát 80%-os szintre. Ez az a lélektani határ, ami az akkuk működése miatt még viszonylag gyorsan elérhető, utána még egyszer ekkora idő kell a maximális töltési kapacitás eléréséhez.
 

A villámtöltő hivatalos elnevezése a Mode 4, és jellemzően olyan helyeken raknak ki ilyen teljesítményű oszlopokat, ahol az utazók csak rövidebb időre állnak meg, és a lehető leggyorsabban szeretnének nagyobb energiamennyiséget vételezni. Ide tartoznak például az autópályák vagy nagyobb autóutak benzinkútjai, illetve elektromos töltőpontjai.
 

Ezek az egyenárammal működő töltőállomások csak fix kábeles kivitelben készülnek, saját kábellel nem lehet rájuk csatlakozni. Az e-autók gyakran külön csatlakozót használnak a villámtöltés befogadására, mert a fedélzeti töltőjük nem alkalmas ekkora áramerősség elviselésére. Léteznek azonban olyan töltőfejek és autócsatlakozók is, ahol a kétféle típus kombinálásra került, és intelligens vezérléssel változtatják a működésüket a kiválasztott módnak megfelelően.
 

Főbb jellemzők:

 • egyenáram, 450-1000 V, 150-400 A
 • kb. 45 perc alatt 80%-ra tölt fel
 • megterhelő az akkumulátorok számára

Gyári töltők, biztonsági megoldásként

A gyári elektromos autó töltő gyakorlatilag egy töltőkábel, mely bedugható akár az otthoni 220 V-os dugaljba is, és minden e-járműnél alapvető felszerelésnek számít. Azt azonban fontos tudni, hogy a háztartási dugaljak nem ekkora mértékű folyamatos igénybevételre készültek! Emiatt érdemes biztonságos csatlakozópontot kiépíteni az elektromos autó kiszolgálására, vagy szakemberrel konzultálni, hogy az adott dugalj használható-e!
 

Mivel ez a megoldás is a 220 V-os feszültségen végzi az autó töltést, így nagyjából egy éjszaka, általában 8-10 óra alatt tölti fel az autót maximális töltőárammal.
 

Főbb jellemzők:

 • egy átlagos konnektorba is bedugható
 • váltóáram, 220 V, 10 A
 • hordozható, kis helyen is elfér

Mennyibe kerül mindez? - Az elektromos autó töltésének ára

Az elektromos autó töltésének ára fontos tényező, amikor egy ilyen környezetbarát gépjármű mellett lehet dönteni. Így nemcsak a különféle adókedvezmények, egyes helyeken a behajtási és parkolási korlátozások alóli felmentés jelent ösztönző erőt, hanem a pénztárcáján is érezheti a megtakarítást.
 

Egy átlagos robbanómotoros autó 5-6 liter üzemanyagot fogyaszt 100 kilométeren, de a nagyobb motorral szerelt járművek benzin szükséglete elérheti a 10 litert is. Ezzel szemben az elektromos autó jóval kevesebbel is beéri.
 

Számszerűsítve még látványosabb az eredmény: míg egy benzinmotoros jármű 100 kilométerre eső üzemanyagköltsége 2000-4000 Ft, addig az e-autó esetében ez mindössze 400-700 Ft-ot jelent.
 

Utazás közben persze magasabb árakkal is lehet találkozni, a különféle benzinkutakon az egyszeri töltés 2000-3000 Ft között érhető el, jellemzően gyorstöltőkből. Budapesten és számos nagyvárosban még találni ingyenes töltőpontokat is, bár ennek megszűnése rövid időn belül várható.  Privát töltőállomásoknál, mint például szállodáknál vagy bevásárlóközpontoknál, egyedi árszabás van.

Mit érdemes mérlegelni?

Az elektromos autók töltése olyan dolog, amelyre a tulajdonosoknak mindig oda kell figyelniük. Érdemes azt is észben tartani, hogy az extra energiamennyiséget fogyasztó dolgok használatával, mint például a fűtés vagy a klíma, a járművek hatótávolsága tovább csökkenhet.
 

Érdemes kihasználni az ingyenes, éppen rendelkezésre álló köztéri töltőállomásokat, ezek közül sok egy-egy plázában kapott helyet, és közben a bevásárlás is elintézhető. Hosszabb útra indulva pedig nem árt előre feltérképezni a töltési lehetőségeket, így az utazás épp olyan kényelmes lehet, mint egy hagyományos autó esetében. Viszont sokkal kevesebb káros anyag jut a levegőbe, és ez az e-autók igazi előnye!

Kapcsoljon rá a tiszta környezetért!

 
 
 

Kapcsolódó Cikkek

2022.02.28 / E-mobilitás

xHouse: energiaönellátás elektromos autóval

A nemzetközi E.ON csoport innovációs csapata a gyakorlatban is tesztelte a jövő lehetséges szcenárióit, és az egyéves tesztidőszak is igazolta a korábbi elképzelések helyességét: az elektromos autók valóban komoly szerepet játszhatnak az intelligens eszközökkel felszerelt háztartások energia önellátásának megvalósításában.

2021.10.27 / E-mobilitás

Nissan e-NV200: Elektromos Furgon, akár 300 km hatótávval!

A Nissan e-NV200 zéró emissziós elektromos haszongépjármű, amely vállalkozók és magánszemélyek számára kínálja fel a környezetkímélő szállítás lehetőségét. Egyetlen teljes feltöltéssel, optimális körülmények között 300 km-es távolságot is meg tud tenni a 40 kWh-s akkumulátornak köszönhetően. A Nissan e-NV200 modell 2, 5 és 7 üléses konfigurációban is kapható.

Gondoljon bele, hogy soha többet nem kell környezetszennyező gázolajra, benzinre vagy költséges olajcserével bajlódni! Nem álom többé, a 100%-ban elektromos Nissan e-NV200 furgon segítségével nemcsak pénzt spórol, hanem a környezet megóvása érdekében is hatalmas lépést tesz. Az pedig csak hab a tortán, hogy önerő nélkül is elvihető. 

2021.11.29 / E-mobilitás

Az elektromos autó előnyei: tíz döntő érv

Amikor 1969-ben megjelent John Brunner amerikai író „Stand on Zanzibar” című novellája, amelyben – többek között – 2010-re az elektromos autók reneszánszát is megjósolta, még nagyon messze voltunk attól, hogy a mindennapi életben használható elektromos autóink legyenek a belső égésű motorral működő járművek helyett.