2019.04.03 / Az üzlet energiája

Az áram ára: milyen tényezők befolyásolják az alakulását?

Bizonyára Ön is észrevette, hogy üzleti áramszámlájának összege időszakonként változik. Ez azonban nem csak a fogyasztási szokásaitól függ. Pontosan milyen tényezők befolyásolják az üzleti áram árának alakulását? A hazai piacnak és a nemzetközi tényezőknek köszönhetően az áram ára nem egy konstans tényező, hanem rugalmasan változik. A árampiac működésének és szereplőinek megértéséhez először is fontos tisztázni, mi a különbség az elosztó és a kereskedő vállalat között.

 

Az árammal kereskedő vállalat feladata, hogy az áramot - amit a termelőtől vásárolt - értékesítse a vevőknek, lehetnek ők bárhol az országban. A kereskedő cégek által értékesített áramot pedig a területileg illetékes elosztó jogosult elszállítani az adott csatlakozási helyre, kiszolgálva ezzel a lakossági és nem lakossági fogyasztókat egyaránt. A kisebb kereskedő cégek nem rendelkeznek hálózattal. A velük kötött szerződések csak a villamosenergia árára vannak hatással.

 

Magyarországon 2007-től az árampiac fokozatos liberalizációja zajlik, és több mint tíz éve már minden felhasználó (legyen az egy háztartás vagy különböző méretű vállalkozás) számára lehetséges, hogy szolgáltatót váltson. Az áram ára a lakossági szegmensnél jellemző egyetemes szolgáltatásban állami rendeletben megszabott ár, amely így nincs kitéve a világpiac egyre dráguló tendenciáinak. A versenypiacon a szerződéses ár a fogyasztó és a kereskedő közötti megállapodás eredménye.

Az áram árát a verseny alakítja

Ha szabadpiac, akkor verseny. Magyarországon 2007-ben lépett érvénybe a villamosenergia-törvény a teljes piacnyitásról, azóta lehet versenypiacon szerződni. Ez a módosítás nagy befolyással volt az áram árának alakulására és az ahhoz tartozó szolgáltatásokra is. Míg az egyetemes szolgáltatás keretében értékesített áram árszintje törvényileg szabályozott, addig a szabadpiacon más a helyzet. Itt a kereslet-kínálat aránya mellett, különböző hazai és nemzetközi hatások következtében piaci alapon kerülnek meghatározásra az árak. Az energiakereskedők piaci alapon szerzik be és értékesítik tovább az energiát. Hazánkban jelenleg több, aktív kereskedő van, ezek többsége pedig kiskereskedelmi tevékenységet folytat.
 

Az egyetemes szolgáltatás hatóságilag szabályozott, melyre a lakossági fogyasztók és a kisfeszültségen vételezők jogosultak. Ez azt jelenti, hogy az összes felhasználási helyük tekintetében együttesen 3x63 ampernél nem nagyobb lekötött teljesítményű felhasználók vehetik igénybe a szolgáltatást. Mindez jellemzően kis fogyasztással rendelkező kis- és középvállalkozásokat jelent. Az áramot akár a szabadpiacról, akár egyetemes szolgáltatásként vásároljuk, a minőségében nincs különbség. Közös továbbá a két piacban, hogy az áram eljuttatását a fogyasztókhoz az elosztók végzik, rendeletben meghatározott elosztói díj mentén. A földrajzi távolság, legyen az 50 vagy 500 kilométer, a szolgálatató és a felhasználó között nem jelent semmilyen változó többletköltséget.

 

A főbb eltérések magában az árban, a fizetési és a szerződési feltételekben találhatóak meg. Az is előfordulhat a piac rugalmasságának köszönhetően, hogy akár 20-30%-kal olcsóbban juthatunk áramhoz a szabadpiacról. Azonban a piac nyitása óta arra is volt példa, hogy az egyetemes, állam által garantált ár alacsonyabb volt, mint a szabadpiacon elérhető. A piacorientált áramszolgáltatás nem jár sem negatívummal, sem rizikófaktorral. A megkötött szerződések jellemzően határozott idejű -1-2 évre - fix árszintre vonatkoznak, tehát nem kell hónapról hónapra változástól tartanunk.

Szolgáltatóváltás előtt érdemes alaposan tájékozódnia a szerződési feltételekről. A versenypiacon különböző extra szolgáltatásokban részesülhet, például saját kapcsolattartót kaphat, aki minden kérdésben a segítségére van. A piac fejlődésének köszönhetően ma már személyre szabott ajánlatokkal és kedvezményekkel is találkozhat, az E.ON-tól például itt tud ajánlatot kérni. Döntésekor nem árt ismernie saját áramfogyasztási szokásait és igényeit. Egy biztos, szolgáltatóváltás esetén nem kell tartania műszaki átalakításoktól vagy kimaradástól.

Az áramszolgáltatók kapcsolata külfölddel

Áramszolgáltatás terén Magyarország közepes mértékben függ külföldtől: a hazai áramfogyasztásnak jelenleg kb. a 70%-át tudjuk országon belüli forrásokból fedezni, így nagyságrendileg 30% importra szorulunk. Attól mindenesetre, hogy elfogyna az áram, nem kell tartania. Válsághelyzetben ugyan megnőhet az energiafogyasztás, de ekkor is csak fokozatos korlátozások léphetnek életbe.

 

Mint említettük, az áram ára változó, ez egyszerre több befolyásoló tényező eredménye. A piaci verseny mellett további hatásokat is figyelembe kell vennünk. Az egyik legfontosabb: az időjárás. Magas hőmérséklet esetén a légkondicionáló berendezések fokozott használata emeli a keresletet, illetve a szárazság esetén a folyók vízszintjének csökkenése miatt a vízerőművek áramtermelése csökken, tehát az áram ára nő.

 

Emellett másik tényezőként Európa és az egész világ gazdasági fellendülése, vagy éppen regressziója van hatással az energia árak változására. A gáz ára szintén befolyásolási tényező: ha a gáz drágul (köszönhetően politikai és/vagy világpiaci eseménynek), jellemzően az áram ára is növekedni fog. A gáz ára kapcsán is fontos, hogy a megfelelő szolgáltatót válasszuk cégünknek.

Nem utolsó sorban jelentős hatással van a forint–euró és dollár egymással szembeni viszonya a földgáz és villamos energia árára.

 

Üzleti felhasználóként a számos változó ellenére sem kell aggódnia amiatt, hogy az áram fizetendő ára egyik napról a másikra megtöbbszöröződik. Fontos ismét kihangsúlyozni, hogy ez egy szabadpiac. A pillanatnyi áringadozások vagy áremelkedések nem érződnek a következő havi számlában a versenypiaci ügyfelek számára, mivel a megkötött szerződések jellemzően határozott idejűek és fix árat tartalmaznak. Ezeket az ügyleteket a kereskedő cégek előzetesen tőzsdén fedezik.

 

Szabadverseny lévén, itt már érdemes B2B és B2C szolgáltatásról beszélnünk, hiszen a nagyobb fogyasztással rendelkező ügyfelek a versenypiacon tudnak szerződést kötni. A nagyvállalatok mellett már a kkv-k jelentős hányada is felismerte a szabadpiacon vásárolt áramszolgáltatás előnyét, és egyre többen fontolgatják, hogy kilépnek az egyetemes szolgáltatásból. A megnövekedett kereslet által így minőségi verseny alakult ki: a kereskedők egyre innovatívabbak és egyedi csomagajánlatokkal, kedvezményekkel, fogyasztási szokásokhoz igazodó ajánlatokkal várják leendő ügyfeleiket.

Mi a helyzet a zöld vállalkozásokkal?

Az Európai Unió saját energiaszükségletének közel egyharmadát megújuló energiaforrásból nyeri. Egyelőre Magyarországon még nem ilyen magas ez az arány. A környezettudatos hazai vállalkozások számára a legjobb és legegyszerűbb megoldást a saját napelemek telepítése jelentheti. Ez tiszta, környezetbarát és a piaci körülményektől független elektromos áramforrást biztosít. Ebben az esetben a vállalkozásnak vagy lakossági fogyasztónak lehetősége van arra, hogy az általa megtermelt és felhasználatlan áramot eladja egy kereskedőnek vagy akár az egyetemes szolgáltatónak. Az így keletkezett többletáram mennyiségét mérőórák állása alapján számolják el és annak ellenértéke az áram átlagos termékárának (rendszerhasználati díj nélkül) felel meg.

A 6 fő befolyásoló tényező

Összefoglalva, Magyarországon ma az áram árát hat fő tényező befolyásolja: az időjárás, a kereslet és kínálat, a külső és belső gazdasági helyzet, az energiapiaci árak, a politikai tényezők és a deviza árfolyamok alakulása. A 2007-től engedélyezett hazai szabadversenyről általánosságban elmondható, hogy pozitívan befolyásolta az áramszolgáltatás minőségét.

Az elmúlt tíz évben a szélsőséges időjárás mellett több világgazdasági esemény is átformálta a piacot: a 2008-ban tetőző gazdasági válság, illetve egy szemléletmódbeli váltás. Mindezen tények együttesen befolyásolják a piac működését és ezzel együtt az áram árát.

Kapcsolódó Cikkek

2022.02.15 / Az üzlet energiája

A HELL végtelenítve: szünetmentesen az áramkimaradások ellen

Mi a legfontosabb tényező egy óriási kapacitású termelővállalat számára? Mire van szükség a modern gyártástechnológián túl, hogy a gépezet folyamatos mozgásban maradjon? A B.A.Z. megyei Szikszón, egy modern gyárkomplexumban jártunk, ahol a közelmúltban egy nagyszabású energetikai fejlesztés további része valósult meg. Az E.ON Energiamegoldások Kft. aktív közreműködésével véghez vitt projektnek köszönhetően a gyár villamosenergia hálózata „immunissá” vált az áramkimaradásokra.

2019.06.26 / Az üzlet energiája

Mitől függ a versenypiaci gáz ára?

A gáz árat sok tényező befolyásolja, amiknek köszönhetően vagy drágulás lép életbe, vagy pedig árcsökkenés. Ezek a tényezők nagyon sokfélék lehetnek, kezdve a kitermeléssel, a szállítással, és a tárolással, folytatva a szabadpiaci kereskedelemmel és az időjárási előrejelzésekkel egészen addig, míg a gáz ténylegesen elfogyasztása kerül. Emellett több regulált piaci körülmény, illetve szabályrendszer is meghatározza az ár alakulását.
 

2020.07.22 / Az üzlet energiája

Hogyan értelmezzük az üzleti gázszámlát?

A lakossági ügyfelek többnyire az egyetemes szolgáltatásban egységes feltételekkel, hatóságilag szabályozottan, tehát jogszabályban meghatározott áron vehetnek földgázt. Ettől eltérően a vállalati ügyfelek 20m3/h vásárolt kapacitást meghaladóan szabadpiacon, tehát nem egyetemes szolgáltatás keretében kötelesek földgázt vásárolni. Eszerint a vállalatok a földgáz adásvételére vonatkozó szerződésben rögzített ár ellenében vételezhetnek földgázt, az általuk választott gázszolgáltatónál.