Navigáció: FőoldalNavigáció: Online ügyfélszolgálatNavigáció: Áram információkNavigáció: Földgáz információkNavigáció: Az E.ON-rólNavigáció: Ajánlatot kérek
Megvalósult korszerűsítések

Komló

2011. decemberében az E.ON Energiahatékonysági Program (EEP) keretében, az E.ON Energiaszolgáltató Kft. koordinálásával, Komló Város megrendelésének eleget téve, 1041 db lámpatestet cseréltünk le korszerűekre a város területén.

A lámpatest cserével szemben a következők voltak a főbb elvárások:

  • A városban található 859 db higanygőz fényforrású lámpatest kiváltása mindenképpen történjen meg, mert ezek a berendezések a legpazarolóbbak és legelavultabbak. Nagy a villamos energiafogyasztásuk és hatalmas a fenntartási költségük, valamint a vonatkozó EU-s direktívák is előírják a cseréjüket.
  • Ezen felül 182 db elavult, 35W-os nagynyomású nátrium fényforrású lámpatest cseréje halaszthatatlan, mert megbízhatatlanságuk miatt drága a karbantartásuk, ráadásul több helyen olyan útszakaszokat világítanak meg, ahol a beépített teljesítményt növelni kell, a megfelelő megvilágítási szint eléréséhez
  • A beépítésre kerülő lámpatestek a legkorszerűbb technológiát képviseljék, amihez illeszthető lesz a később megvalósulásra kerülő 2. ütemben végrehajtandó, még megmaradt 1197 db lámpatest cseréje.

A teljes lámpatestállomány 47%-ának – túlnyomó többségében higany és nátriumlámpák – cseréjével, a cserélt állományra vetítve 69%-os energia megtakarítást sikerült elérni, ami 273.240 kWh fogyasztás csökkenést eredményezett, és ezzel az éves CO2 kibocsátást is sikerült 150.282 kg–mal csökkenteni.

A kivitelezési munkát - közbeszerzési eljárás keretein belül - a GREP Zrt., az E.ON Energiahatékonysági Program hivatalos partnere nyerte el.

A GREP Zrt. a kivitelezésben partnercégeire, az E.ON csoport tagjára, az EH-SZER Kft-re és a SIMO-VILL Kft-re támaszkodott, lámpatest beszállítónak pedig a Tungsram-Schréder Zrt-t választotta. A kivitelezési munka során beépítésre került 836 db LED- fényforrással szerelt modern és energiatakarékos ARESA LED típusú lámpatest, amely magyar mérnökök által fejlesztett technológiát alkalmaz, és a vállalat pilisszentiváni gyárában, speciális gyártási körülmények között készül. Ezek a lámpák a lakóövezeti utcák megvilágítását biztosítják. Ezen felül felszerelésre került 212 db, Cosmopolis fémhalogén fényforrással szerelt ugyancsak hazai gyártású energiatakarékos EVOLO2 lámpatest, amelyek a gyűjtő utak és a gyalogátkelőhelyek megvilágítását biztosítják.

A projekt pozitív hatásai miatt, a város már most megkezdi a II. ütem előkészítését, amely hasonló megtakarítási lehetőségeket rejthet magában.

A program során beépített berendezések, eszközök:

  • 204 db Evolo2 45 W Cosmopolis fényforrással
  • 8 db Evolo2 90 W Cosmopolis fényforrással
  • 481 db 21 W Aresa LED Lensoflex®
  • 355 db 29 W Aresa LED Lensoflex®
  • 1031 db acél lámpakar

A Projekt energetikai jellemzői:

  • Korszerűsítés előtti beépített teljesítmény ( cserélt állományra vonatkozóan): 98,6 kW
  • Korszerűsítés utáni beépített teljesítmény ( cserélt állományra vonatkozóan): 30,42 kW


20 W-os ARESA LED-ek egy 100W-os nátrium lámpákkal megvilágított parkoló mellett
28W-os ARESA LED fényforrások
28W-os ARESA LED fényforrások